Пршти каталонско-париски рат!

Барса ставила на сто пола милијарде, Свеци узвраћају и крећу по Де Лихта! Ајакс трља руке! Док се двоје свађају трећи се користи. . .

Фудбал 25.01.2019 | 22:30
Пршти каталонско-париски рат!
Шамар у лице Насера Ал Келаифија. Свесно или не, тако ће га бар он схватити, јер то је човек који је навикао да он буде тај који ће другима да узима, а не обрнуто. Међутим, ово навлачење са Барселоном узима све више маха, а кад подвучемо црту рекло би се да петро-долари са Блиског истока просто нису довољни у судару са позицијама које у светском фудбалу већ деценијама има каталонски гигант. Међутим, и једни и други су тврдоглави и неће тако лако попустити. Барса не жели да преда трон, ПСЖ одбија да призна да ни са толиким новцем не може се умува у стару европску аристократију. Зато данас и француски и шпански медији Барсину куповину Френка де Јонга виде само као наставак рата у коме ће једни други гулити до коске.

Зарадиће само Ајакс, који трља руке због туче пијаних богаташа док лова лети на све стране. Али некако увек заврши у Амстердаму. На продаји Де Јонга су Холанђани зарадили 75.000.000 евра, али су кроз бонусе успели да можда уштину још 11.000.000. Морала је Барса некако да победи ПСЖ, па је морала и да подигне цену.

Сад је ред на Матијса Де Лихта, који би требало да буде скупљи од двојице Ајаксових суперталената мада после наглог скока Де Јонгове цене то више није извесно. За Де Лихта се до сада углавном причало да је обећан Барси. Као што се углавном – бар у Холандији – причало и да је Де Јонг обећан Свецима. Па смо онда видели да обећање није баш уклесано у камену.

Како било, угледни Телеграф наводи је ПСЖ, чим је сазнао за Де Јонгов договор са Барсом, кренуо по Де Лихта и успут поручио: ако треба узећемо и Донија ван де Бека! Телеграф међутим подсећа да Де Лихтможе да бира где ће, јер поред ПСЖ-а и Барелоне зову и Бајерн, Јувентус и Манчестер Сити. Алгемен Дагблад – мада је то дневник стациониран у Ротердаму и самим тим ближи вечитом ривалу Фајенорду - чак пише да је Јувентус тренутно фаворит за Де Лихтов потпис, пошто му наводно гарантује минуте и сазревање уз Ђорђа Кјелинија.

Али кад Барса и ПСЖ крену свом силином остали се обично склоне, јер Свеци пре свих не резонују рационално колико емоционално. И даље им нису опростили оних 1:6 из Лиге шампиона. Као што ни Барселона њима није заборавила отимање Нејмара, не вреди ни то обештећење од 222.000.000 колико је ПСЖ платио за Бразилца. Памте на Камп Ноу и да им Свеци нису дали Марка Вератија, да им сада не дају Адријена Рабиоа, да се појаве као мирођија у свакој причи у којој Барселона тражи неког суперталентованог играча.

И није то само субјективан утисак. Откако је Нејмар отишао Барселона је на појачања стровалила нестварних 533.000.000 евра! За годину и по дана дакле. Поређења ради, у сезонама 2013/2014, па 2014/2015 и на крају 2015/2016 Барса у јануарском прелазном року није трошила ни динара. Онда је истресла 120.000.000 за Филипеа Кутиња прошлог јануара - тада је стигао и Џери Мина - а сада још 75.000.000 за Френкија де Јонга, мада ће се он “писати“ тек за лето. Стигли су и Кевин Принс Боатенг и Жејсон Муриљо... Барселона више не купује само оне играче који ће одмах у први тим. Сад купује и за сваки случај. Нејмар ју је научио тој лекцији.

А према последњим информацијама, Ал Келаифи је решен да демонстрира сву финансијску силу државе Катар. Шушка се да ће преко посредника покушати да узнемири све играче за које осети да би могао да их приволи на Парк принчева. Помињу се Усман Дембеле, Филипе Кутињо, Серхио Бускетс, Самјуел Умтити и МаркАндре Тер Штеген. Финансијски фер плеј му срећом неће дозволити да баш толико полуди, зато га је Уефа и увела. Да један богаташ зарад своје разоноде не узме клуб и уведе га у дугове које неће моћи да враћа кад се газда засити играчке.

Само што ни Уефа није наишла на овако јаког ривала. Посебно опасног кад му је его повређен. А сигурно је Ал Келаифија заболела насловна страна Екипа, у слободном преводу: “Барса у лице Пари Сен Жермену“. И у том тексту подсећа се да су прве трзавице између два клуба кренуле још 2013, с тим да је то све било бенигно: Барса би Тијага Силва и Маркињоса, ПСЖ не да, Свеци би Луку Диња, Блауграна одбија...

Прави проблеми настају на лето 2017. када Марко Верати тражи од Парижана да га пусте у Барселону, на Ибици се чак слика са насловном страном каталонског Мундо Депортива, Екип пише да је Ал Келаифи био толико љут да није хтео ни да се јави на позив колеге Ђозепа Марије Бартомеуа. Толико је све отишло далеко да је суперагент Мино Рајола, кад је у јануару 2018. преузео бригу о Вератијевој каријери и пратећи мирис новца прво закуцао на врата стадиона Камп Ноу, од једног од високих функционера Барселона добио врло кратак и јасан одговор: узалуд! Та се два клуба никад неће договорити.

“Никад више“, цитира Екип тачан одговор.

Али то не значи да ватра утихнула. Два пута је наводно на захтев Лионела Месија Блауграна кретала поАнхела Ди Марију, али ПСЖ није хтео ни да чује за понуду од 40.000.000 евра. Сад је актуелна потера заАдријеном Рабиоом, који је због одбијања да продужи уговор са шампионом Француске пресељен у млади тим због чега је играч тужио клуб Синдикату фудбалера. Наводно га и добио.

И сад опет, по српски, мере чији је дужи. Овог пута преко Де Лихтових леђа. Или још боље преко Ајаксовог рачуна. Холанђани су већ израчунали, од сезоне 2010/2011 чиста зарада Копљаника на трансферима, дакле кад се одбију суме издвојене за појачања, целих 229.000.000 евра! У том периоду само су још Бенфика (464.000.000 евра) и Порто (302.000.000) испред Ајакса. А далеко иза су Монако (184.000.000), Лил (157.000.000), Сантос (156.000.000), Ђенова (147.000.000), Удинезе (145.000.000), Ред Бул Салцбург (137.000.000), Севиља (135.000.000)....

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Од срца

25.01.2019 23:56

Које паре, узас! Ево мене и цијелу моју мјесну заједницу за 10.000.000, мозе 8 марака.

ОДГОВОРИТЕ