Pršti katalonsko-pariski rat!

Barsa stavila na sto pola milijarde, Sveci uzvraćaju i kreću po De Lihta! Ajaks trlja ruke! Dok se dvoje svađaju treći se koristi. . .

Fudbal 25.01.2019 | 22:30
Pršti katalonsko-pariski rat!
Šamar u lice Nasera Al Kelaifija. Svesno ili ne, tako će ga bar on shvatiti, jer to je čovek koji je navikao da on bude taj koji će drugima da uzima, a ne obrnuto. Međutim, ovo navlačenje sa Barselonom uzima sve više maha, a kad podvučemo crtu reklo bi se da petro-dolari sa Bliskog istoka prosto nisu dovoljni u sudaru sa pozicijama koje u svetskom fudbalu već decenijama ima katalonski gigant. Međutim, i jedni i drugi su tvrdoglavi i neće tako lako popustiti. Barsa ne želi da preda tron, PSŽ odbija da prizna da ni sa tolikim novcem ne može se umuva u staru evropsku aristokratiju. Zato danas i francuski i španski mediji Barsinu kupovinu Frenka de Jonga vide samo kao nastavak rata u kome će jedni drugi guliti do koske.

Zaradiće samo Ajaks, koji trlja ruke zbog tuče pijanih bogataša dok lova leti na sve strane. Ali nekako uvek završi u Amsterdamu. Na prodaji De Jonga su Holanđani zaradili 75.000.000 evra, ali su kroz bonuse uspeli da možda uštinu još 11.000.000. Morala je Barsa nekako da pobedi PSŽ, pa je morala i da podigne cenu.

Sad je red na Matijsa De Lihta, koji bi trebalo da bude skuplji od dvojice Ajaksovih supertalenata mada posle naglog skoka De Jongove cene to više nije izvesno. Za De Lihta se do sada uglavnom pričalo da je obećan Barsi. Kao što se uglavnom – bar u Holandiji – pričalo i da je De Jong obećan Svecima. Pa smo onda videli da obećanje nije baš uklesano u kamenu.

Kako bilo, ugledni Telegraf navodi je PSŽ, čim je saznao za De Jongov dogovor sa Barsom, krenuo po De Lihta i usput poručio: ako treba uzećemo i Donija van de Beka! Telegraf međutim podseća da De Lihtmože da bira gde će, jer pored PSŽ-a i Barelone zovu i Bajern, Juventus i Mančester Siti. Algemen Dagblad – mada je to dnevnik stacioniran u Roterdamu i samim tim bliži večitom rivalu Fajenordu - čak piše da je Juventus trenutno favorit za De Lihtov potpis, pošto mu navodno garantuje minute i sazrevanje uz Đorđa Kjelinija.

Ali kad Barsa i PSŽ krenu svom silinom ostali se obično sklone, jer Sveci pre svih ne rezonuju racionalno koliko emocionalno. I dalje im nisu oprostili onih 1:6 iz Lige šampiona. Kao što ni Barselona njima nije zaboravila otimanje Nejmara, ne vredi ni to obeštećenje od 222.000.000 koliko je PSŽ platio za Brazilca. Pamte na Kamp Nou i da im Sveci nisu dali Marka Veratija, da im sada ne daju Adrijena Rabioa, da se pojave kao mirođija u svakoj priči u kojoj Barselona traži nekog supertalentovanog igrača.

I nije to samo subjektivan utisak. Otkako je Nejmar otišao Barselona je na pojačanja strovalila nestvarnih 533.000.000 evra! Za godinu i po dana dakle. Poređenja radi, u sezonama 2013/2014, pa 2014/2015 i na kraju 2015/2016 Barsa u januarskom prelaznom roku nije trošila ni dinara. Onda je istresla 120.000.000 za Filipea Kutinja prošlog januara - tada je stigao i Džeri Mina - a sada još 75.000.000 za Frenkija de Jonga, mada će se on “pisati“ tek za leto. Stigli su i Kevin Prins Boateng i Žejson Muriljo... Barselona više ne kupuje samo one igrače koji će odmah u prvi tim. Sad kupuje i za svaki slučaj. Nejmar ju je naučio toj lekciji.

A prema poslednjim informacijama, Al Kelaifi je rešen da demonstrira svu finansijsku silu države Katar. Šuška se da će preko posrednika pokušati da uznemiri sve igrače za koje oseti da bi mogao da ih privoli na Park prinčeva. Pominju se Usman Dembele, Filipe Kutinjo, Serhio Buskets, Samjuel Umtiti i MarkAndre Ter Štegen. Finansijski fer plej mu srećom neće dozvoliti da baš toliko poludi, zato ga je Uefa i uvela. Da jedan bogataš zarad svoje razonode ne uzme klub i uvede ga u dugove koje neće moći da vraća kad se gazda zasiti igračke.

Samo što ni Uefa nije naišla na ovako jakog rivala. Posebno opasnog kad mu je ego povređen. A sigurno je Al Kelaifija zabolela naslovna strana Ekipa, u slobodnom prevodu: “Barsa u lice Pari Sen Žermenu“. I u tom tekstu podseća se da su prve trzavice između dva kluba krenule još 2013, s tim da je to sve bilo benigno: Barsa bi Tijaga Silva i Markinjosa, PSŽ ne da, Sveci bi Luku Dinja, Blaugrana odbija...

Pravi problemi nastaju na leto 2017. kada Marko Verati traži od Parižana da ga puste u Barselonu, na Ibici se čak slika sa naslovnom stranom katalonskog Mundo Deportiva, Ekip piše da je Al Kelaifi bio toliko ljut da nije hteo ni da se javi na poziv kolege Đozepa Marije Bartomeua. Toliko je sve otišlo daleko da je superagent Mino Rajola, kad je u januaru 2018. preuzeo brigu o Veratijevoj karijeri i prateći miris novca prvo zakucao na vrata stadiona Kamp Nou, od jednog od visokih funkcionera Barselona dobio vrlo kratak i jasan odgovor: uzalud! Ta se dva kluba nikad neće dogovoriti.

“Nikad više“, citira Ekip tačan odgovor.

Ali to ne znači da vatra utihnula. Dva puta je navodno na zahtev Lionela Mesija Blaugrana kretala poAnhela Di Mariju, ali PSŽ nije hteo ni da čuje za ponudu od 40.000.000 evra. Sad je aktuelna potera zaAdrijenom Rabioom, koji je zbog odbijanja da produži ugovor sa šampionom Francuske preseljen u mladi tim zbog čega je igrač tužio klub Sindikatu fudbalera. Navodno ga i dobio.

I sad opet, po srpski, mere čiji je duži. Ovog puta preko De Lihtovih leđa. Ili još bolje preko Ajaksovog računa. Holanđani su već izračunali, od sezone 2010/2011 čista zarada Kopljanika na transferima, dakle kad se odbiju sume izdvojene za pojačanja, celih 229.000.000 evra! U tom periodu samo su još Benfika (464.000.000 evra) i Porto (302.000.000) ispred Ajaksa. A daleko iza su Monako (184.000.000), Lil (157.000.000), Santos (156.000.000), Đenova (147.000.000), Udineze (145.000.000), Red Bul Salcburg (137.000.000), Sevilja (135.000.000)....

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Od srca

25.01.2019 23:56

Koje pare, uzas! Evo mene i cijelu moju mjesnu zajednicu za 10.000.000, moze 8 maraka.

ODGOVORITE