Ловор против болова у грлу и кашља

Према бројним истраживањима, ловоров лист показује изузетна антигљивична и антибактеријска својства.

Здравље 23.01.2019 | 11:34
Ловор против болова у грлу и кашља
ЛОВОРОВ лист је изузетно моћан природан лек. Нарочито се користи током зиме, јер подстиче добро расположење, регулише пробаву и смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести. Када се користи као зачин ловоров лист успешно смањује надимање, штити слузокожу желуца, подстиче апетит и излучивање пробавних сокова.

Према бројним истраживањима, ловоров лист показује изузетна антигљивична и антибактеријска својства. Осим тога, листови ловора могу да подстакну редовну и нормалну менструацију, као што помажу и у ублажавању менструалних болова.

У лековите сврхе користи се и уље ловора. Најефикасније је код јаких болова услед грчења мишића. Подстиче циркулацију, на тај начин штитећи организам од вирусних инфекција и грипа. Уз то, ублажава главобољу и смирује упаљене вене.

Ипак, у народној медицини најпознатија је примена ловоровог листа за лечење дисајних тегоба. Чај и сируп од ловоровог листа успешно умирују јак кашаљ и болове у грлу, док облоге помажу у случају бронхитиса.

Чај

За припрему чаја један лист сушеног, уситњеног ловора прелијте шољом кључале воде. Шољу поклопите и после пола сата процедите. Пијте једну до две шоље дневно, пре јела.

Сируп

За припрему сирупа потребно вам је осам листова сувог ловора, 2,5 дл воде, шест кашика меда и сок једног лимуна.
Прокувајте воду, па додајте ловорово лишће и поклопљено кувајте 10 минута. Процедите, додајте мед и када се прохлади лимунов сок. Узимајте једну до три кашичице дневно.

Облоге

У литру воде прокувајте шаку сувих листова ловора. Облоге умачите у млаку воду и привијајте на плућа.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар