Lovor protiv bolova u grlu i kašlja

Prema brojnim istraživanjima, lovorov list pokazuje izuzetna antigljivična i antibakterijska svojstva.

Zdravlje 23.01.2019 | 11:34
Lovor protiv bolova u grlu i kašlja
LOVOROV list je izuzetno moćan prirodan lek. Naročito se koristi tokom zime, jer podstiče dobro raspoloženje, reguliše probavu i smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Kada se koristi kao začin lovorov list uspešno smanjuje nadimanje, štiti sluzokožu želuca, podstiče apetit i izlučivanje probavnih sokova.

Prema brojnim istraživanjima, lovorov list pokazuje izuzetna antigljivična i antibakterijska svojstva. Osim toga, listovi lovora mogu da podstaknu redovnu i normalnu menstruaciju, kao što pomažu i u ublažavanju menstrualnih bolova.

U lekovite svrhe koristi se i ulje lovora. Najefikasnije je kod jakih bolova usled grčenja mišića. Podstiče cirkulaciju, na taj način štiteći organizam od virusnih infekcija i gripa. Uz to, ublažava glavobolju i smiruje upaljene vene.

Ipak, u narodnoj medicini najpoznatija je primena lovorovog lista za lečenje disajnih tegoba. Čaj i sirup od lovorovog lista uspešno umiruju jak kašalj i bolove u grlu, dok obloge pomažu u slučaju bronhitisa.

Čaj

Za pripremu čaja jedan list sušenog, usitnjenog lovora prelijte šoljom ključale vode. Šolju poklopite i posle pola sata procedite. Pijte jednu do dve šolje dnevno, pre jela.

Sirup

Za pripremu sirupa potrebno vam je osam listova suvog lovora, 2,5 dl vode, šest kašika meda i sok jednog limuna.
Prokuvajte vodu, pa dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte 10 minuta. Procedite, dodajte med i kada se prohladi limunov sok. Uzimajte jednu do tri kašičice dnevno.

Obloge

U litru vode prokuvajte šaku suvih listova lovora. Obloge umačite u mlaku vodu i privijajte na pluća.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar