АО: Циципас наставио бајку и пласирао се у полуфинале!

Грчки тенисер, Стефанос Циципас, наставио је турнир из снова у Мелбурну и пласирао се у полуфинале Аустралијан опена.  Циципас наставља да живи сан: Да ли је спреман за Рафу? Млади Грк на Аустралијан Опену победио Роберта Баутисту Агута и изборио прво гренд слем полуфинале у каријери. Тамо ће га чекати победник меча Надал - Тијафо.

Тенис 22.01.2019 | 10:15
АО: Циципас наставио бајку и пласирао се у полуфинале!
Циципас је након сензационалне победе над Роџером Федерером наставио у истом ритму и савладао Роберта Баутисту Агута, резултатом 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (7-2).

Момак из Атине наставио је да помера границе и исписује историју грчког тениса, а што је можда и још важније, побрао је симпатије навијача који му пружају велику подршку.

Постао је најмлађи Гренд слем полуфиналиста од Новака Ђоковића (УС опен 2007), као и најмлађи полуфиналиста Ози опена од 2003. године и Ендија Родика. 

Шпанац је имао својих прилика јер је у сваком од прва три сета имао вођство 4:2, али је успео да добије само један. Стефанос је правио преокрете у првом и трећем, па је у "срећном" четвртом сету дошао до тријумфа. 

Циципас је иначе све победе на овогодишњем турниру остварио резултатом 3-1, а сада је одлучујући корак направио у тај брејку у којем је потпуно доминирао. 

Баутисти Агуту је препустио само два поена и показао да има шампионски ген, као и довољан квалитет да у континуитету наступа на великој сцени. 

Он ће се у борби за полуфинале састати са победником меча Рафаел Надал – Френсис Тијафо. 

Осим резултата каријере на једном од четири највећа турнира у тенису, имаће још један разлог за задовољство јер ће доћи надомак топ 10 на АТП листи.

Први финалиста овогодишњег Аустралијан Опена је Стефанос Циципас. И то први пут у каријери.

Грк је после елиминације Роџера Федерера у четвртом колу, победио и Роберта Баутисту Агута у три сета и изборио место међу четворицом најбољих у Мелбурну.

Момак, рођен пре 20 година у Атини, надиграо је Шпанца резултатом 3:1, по сетовима 7:5, 6:4, 4:6, 7:6 (7:2), после три сата и 19 минута игре.

"Ово све изгледа као бајка. Као да живим сан. Све ово је веома дирљиво, али можда, ипак, не превише, јер знам колико сам радио за све ово", поручио је млади Грк.

Он је имао велики изазов да после елиминације свог идола и браниоца трофеја у Мелбурну, Роџера Федерера, поврати концентрацију и оде корак даље.

"Била је то заиста невероватна победа којом сам скренуо пажњу јавности, али сам желео да останем концентрисан и на оно што следи. Зато сам срећан што сам и у четвртфиналу одиграо добро и показао да тај тријумф против Федерера није био случајност", навео је Циципас.

Са 20 година и 168 дана Циципас је постао најмлађи тенисер који је изборио полуфинале Аустралијан Опена после Ендија Родика 2003. године, када је имао 20 година и 149 дана.

Он је и најмлађи учесник полуфинала неког гренд слема још од 2007. године, када је Новак Ђоковић наступао у тој фази на УС Опену и у том тренутку имао 20 година и 110 дана.

"Све ово чини се као нестварно. Мој тим ме је питао који ми је циљ ове сезоне, а ја сам рекао полуфинале гренд слема и одмах помислио како је то луд одговор... Али није, то је стварно, и дешава се", рекао је 15. играч света.

Циципаса у борби за финале чека нови изазов, али после свега што је направио, не треба рећи и немогућ.

Ривал ће му бити победник дуела између Рафаела Надала и Френсиса Тијафоа, који је већ направио много изненађења у Мелбурну, стигавши до четвртфинала као једини играч који није носилац.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар