Гурао Алексићево тијело 10,7 метара

Окружни суд у Бијељини потврдио је оптужницу Окружног јавног тужилаштва Бијељина против Зворничанина Далибора Мићића (42) за угрожавање јавног саобраћаја, који је у алкохолисаном стању аутомобилом прегазио Александра Алексића (43).

Република Српска 22.01.2019 | 08:38
Гурао Алексићево тијело 10,7 метара
Мићићу се на терет ставља да је 15. новембра 2017. године око 16.50, на дијелу магистралног пута М-19 Зворник - Бијељина, крећући се брзином 41 км/х у алкохолисаном стању мицубишијем ударио Алексића, који је лежао на цести, и гурао га десетак метара, а од повреда је Алексић преминуо.

Како се наводи у оптужници, он се кретао у правцу Бијељине, кршећи одредбе Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, с концентрацијом алкохола у крви од 1,73 г/кг, што одговара стадијуму средњег пијанства, усљед чега је његова способност за безбједно управљање возилом била искључена, односно наступила је потпуна неспособност за безбједно управљање моторним возилом", наводи се у оптужници.

Истиче се да брзину кретања возила, која је износила 41 км/х, није прилагодио  видљивости, прегледности, атмосферским приликама и тренутним саобраћајним условима тако да возило може правовремено зауставити пред сваком препреком коју под наведеним условима може предвидјети.

"У тренутку када се Александар Алексић у лежећем положају налазио на коловозу у десној саобраћајној траци гледано у правцу кретања возила, оптужени га је ударио предњим чеоним доњим дијелом возила, а потом га гурао око 10,7 метара до мјеста заустављања, иако је имао могућности да наведено лице у виду препреке на коловозу уочи с раздаљине од минимално 80 метара и правовременим кочењем избјегне удар", наводи се у оптужници. Алексић је том приликом, додаје се у оптужници, задобио тешке повреде, усљед којих је преминуо.

Обдукцијом је утврђено да је његова смрт насилна и да је наступила усљед искрварења у лобањску шупљину уз потпомажући фактор прекида кичмене мождине.

"Као учесник у саобраћају на путевима под утицајем алкохола преко 1,50 г/кг, Мићић се није придржавао саобраћајних прописа и тиме тако угрозио јавни саобраћај да је довео у опасност живот људи, па је усљед тога наступила смрт једног лица", наводи се у оптужници и на терет му се ставља кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар