Gurao Aleksićevo tijelo 10,7 metara

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina protiv Zvorničanina Dalibora Mićića (42) za ugrožavanje javnog saobraćaja, koji je u alkoholisanom stanju automobilom pregazio Aleksandra Aleksića (43).

Republika Srpska 22.01.2019 | 08:38
Gurao Aleksićevo tijelo 10,7 metara
Mićiću se na teret stavlja da je 15. novembra 2017. godine oko 16.50, na dijelu magistralnog puta M-19 Zvornik - Bijeljina, krećući se brzinom 41 km/h u alkoholisanom stanju micubišijem udario Aleksića, koji je ležao na cesti, i gurao ga desetak metara, a od povreda je Aleksić preminuo.

Kako se navodi u optužnici, on se kretao u pravcu Bijeljine, kršeći odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, s koncentracijom alkohola u krvi od 1,73 g/kg, što odgovara stadijumu srednjeg pijanstva, usljed čega je njegova sposobnost za bezbjedno upravljanje vozilom bila isključena, odnosno nastupila je potpuna nesposobnost za bezbjedno upravljanje motornim vozilom", navodi se u optužnici.

Ističe se da brzinu kretanja vozila, koja je iznosila 41 km/h, nije prilagodio  vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama i trenutnim saobraćajnim uslovima tako da vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može predvidjeti.

"U trenutku kada se Aleksandar Aleksić u ležećem položaju nalazio na kolovozu u desnoj saobraćajnoj traci gledano u pravcu kretanja vozila, optuženi ga je udario prednjim čeonim donjim dijelom vozila, a potom ga gurao oko 10,7 metara do mjesta zaustavljanja, iako je imao mogućnosti da navedeno lice u vidu prepreke na kolovozu uoči s razdaljine od minimalno 80 metara i pravovremenim kočenjem izbjegne udar", navodi se u optužnici. Aleksić je tom prilikom, dodaje se u optužnici, zadobio teške povrede, usljed kojih je preminuo.

Obdukcijom je utvrđeno da je njegova smrt nasilna i da je nastupila usljed iskrvarenja u lobanjsku šupljinu uz potpomažući faktor prekida kičmene moždine.

"Kao učesnik u saobraćaju na putevima pod uticajem alkohola preko 1,50 g/kg, Mićić se nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj da je doveo u opasnost život ljudi, pa je usljed toga nastupila smrt jednog lica", navodi se u optužnici i na teret mu se stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar