Куп Азије: Арапи играли као Шпанци, Јапанци прошли даље!

Самураји се победом против Саудијске Арабије пласирали у четвртфинале Азијског Купа – 1:0.  Ектор Купер је и даље највећи лузер, Метју Рајан опет јунак Аустралије - у дербију до четвртфинала Азијског купа! Узбекистан није издржао.

Фудбал 21.01.2019 | 18:30
Куп Азије: Арапи играли као Шпанци, Јапанци прошли даље!
Као некада, или као увек Итаљани! Сви критикују Јапанци, пишу о њиховој слабој игри, о томе како се провлаче, али Самураји побеђују.

После перфектног скора у групи Јапан је био бољи од Саудијске Арабије и пласирао се у четвртфинале Азијског купа (1:0), где ће за ривала имати селекцију Вијетнама.

Одлучујући погодак постигао је штопер Сент Трудена Томијасу у 18. минуту. Одлично је скочио после центаршута из корнера и главом затресао мрежу ривала. Заказала је одбрана Саудијске Арабије, била је то грешка која ће, испоставиће се, скупо коштати Саудијце.

Селекција шпанског стручњака Хуана Антонија Пиција имала је много више од игре у наставку. Видео се тај печат шпанске школе. Покушавали су Арапи да кроз пас и ситна довавања дођу до целог плена. Имали су много већи посед.

Ипак, пропустили су неке од изгледних прилика. Последњу у четвртом минуту судијске надоканде, када су рекламирали игру руком једног од дефанзиваца Јапана. Није вредело.

Ектор Купер је и даље највећи лузер, Метју Рајан опет јунак Аустралије - у дербију до четвртфинала Азијског купа! Узбекистан није издржао.

Кад је 2013. наследио Марка Шварцера на месту прве јединице Аустралије нико није знао шта да очекује. Мундијал 2014. био је разочаравајућ, више у функцији школовања. Али 2015. Мет Рајан је био најбољи голман на АФЦ Азијском купу на коме је његова Аустралија освојила шампионски пехар. И сада је поново на раменима саиграча, пошто је са две одбране у пенал серији против Узбекистана погурао Сокерусе до победе од 4:2 (није било голова у регуларних 90 минута, па ни у продужецима) у дербију осмине финала континенталне смотре.

Кад је цела нација почела да се тресе после промашеног једанаестерца Азиза Бехича, Метју Рајан је био ту да узврати. Прво је зауставио ударац Ислома Тухтакоџајева по средини гола, онда је и Мират Бикмајевнадмудрен. Славље Аустралијанаца могло је да почне након шута Метјуа Лекија, који је због повреде против Узбекистана играо прве минуте на турниру у УАЕ. Претходно су прецизни били Марк Милиган, Роби Круз, Апостолис Јану...

Заслужено, мада је Узбекистан надирао на почетку утакмице. Селектор Ектор Купер је ипак преозбиљан тренер. Мада и велики лузер. Сетиће се старији љубитељи фудбала да је аргентински стручњак са Валенсијом изгубио два узастопна финала Лиге шампиона са Валенсијом, да је са Интером био други у Серији А, да је са Арисом могао само до финала грчког Купа (Панатинаикос био бољи), да је на месту селектора Египта поражен у финалу Афричког купа нација 2017. Такав зналац, таква каријера, али од трофеја само неки небитни суперкупови. Купер једноставно нема среће кад постане важно.

АЗИЈСКИ КУП - ОСМИНА ФИНАЛА

Недеља

Јордан - Вијетнам 1:1 (1:0), после пенала Вијетнам прошао даље
/Абдел Рахман 39 - Пхуонг 51/

Тајланд - Кина 1:2 (1:0)
/Жаидед 31 - Ксијао Жи 67, Лин 71/

Иран - Оман 2:0 (2:0)
/Јаханбаш 32, Дегаж 41/

Понедељак

Јапан - Саудијска Арабија 1:0 (1:0)
/Тобијасу 20/

Аустралија - Узбекистан 0:0, пеналима 4:2.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар