Kup Azije: Arapi igrali kao Španci, Japanci prošli dalje!

Samuraji se pobedom protiv Saudijske Arabije plasirali u četvrtfinale Azijskog Kupa – 1:0.  Ektor Kuper je i dalje najveći luzer, Metju Rajan opet junak Australije - u derbiju do četvrtfinala Azijskog kupa! Uzbekistan nije izdržao.

Fudbal 21.01.2019 | 18:30
Kup Azije: Arapi igrali kao Španci, Japanci prošli dalje!
Kao nekada, ili kao uvek Italjani! Svi kritikuju Japanci, pišu o njihovoj slaboj igri, o tome kako se provlače, ali Samuraji pobeđuju.

Posle perfektnog skora u grupi Japan je bio bolji od Saudijske Arabije i plasirao se u četvrtfinale Azijskog kupa (1:0), gde će za rivala imati selekciju Vijetnama.

Odlučujući pogodak postigao je štoper Sent Trudena Tomijasu u 18. minutu. Odlično je skočio posle centaršuta iz kornera i glavom zatresao mrežu rivala. Zakazala je odbrana Saudijske Arabije, bila je to greška koja će, ispostaviće se, skupo koštati Saudijce.

Selekcija španskog stručnjaka Huana Antonija Picija imala je mnogo više od igre u nastavku. Video se taj pečat španske škole. Pokušavali su Arapi da kroz pas i sitna dovavanja dođu do celog plena. Imali su mnogo veći posed.

Ipak, propustili su neke od izglednih prilika. Poslednju u četvrtom minutu sudijske nadokande, kada su reklamirali igru rukom jednog od defanzivaca Japana. Nije vredelo.

Ektor Kuper je i dalje najveći luzer, Metju Rajan opet junak Australije - u derbiju do četvrtfinala Azijskog kupa! Uzbekistan nije izdržao.

Kad je 2013. nasledio Marka Švarcera na mestu prve jedinice Australije niko nije znao šta da očekuje. Mundijal 2014. bio je razočaravajuć, više u funkciji školovanja. Ali 2015. Met Rajan je bio najbolji golman na AFC Azijskom kupu na kome je njegova Australija osvojila šampionski pehar. I sada je ponovo na ramenima saigrača, pošto je sa dve odbrane u penal seriji protiv Uzbekistana pogurao Sokeruse do pobede od 4:2 (nije bilo golova u regularnih 90 minuta, pa ni u produžecima) u derbiju osmine finala kontinentalne smotre.

Kad je cela nacija počela da se trese posle promašenog jedanaesterca Aziza Behiča, Metju Rajan je bio tu da uzvrati. Prvo je zaustavio udarac Isloma Tuhtakodžajeva po sredini gola, onda je i Mirat Bikmajevnadmudren. Slavlje Australijanaca moglo je da počne nakon šuta Metjua Lekija, koji je zbog povrede protiv Uzbekistana igrao prve minute na turniru u UAE. Prethodno su precizni bili Mark Miligan, Robi Kruz, Apostolis Janu...

Zasluženo, mada je Uzbekistan nadirao na početku utakmice. Selektor Ektor Kuper je ipak preozbiljan trener. Mada i veliki luzer. Setiće se stariji ljubitelji fudbala da je argentinski stručnjak sa Valensijom izgubio dva uzastopna finala Lige šampiona sa Valensijom, da je sa Interom bio drugi u Seriji A, da je sa Arisom mogao samo do finala grčkog Kupa (Panatinaikos bio bolji), da je na mestu selektora Egipta poražen u finalu Afričkog kupa nacija 2017. Takav znalac, takva karijera, ali od trofeja samo neki nebitni superkupovi. Kuper jednostavno nema sreće kad postane važno.

AZIJSKI KUP - OSMINA FINALA

Nedelja

Jordan - Vijetnam 1:1 (1:0), posle penala Vijetnam prošao dalje
/Abdel Rahman 39 - Phuong 51/

Tajland - Kina 1:2 (1:0)
/Žaided 31 - Ksijao Ži 67, Lin 71/

Iran - Oman 2:0 (2:0)
/Jahanbaš 32, Degaž 41/

Ponedeljak

Japan - Saudijska Arabija 1:0 (1:0)
/Tobijasu 20/

Australija - Uzbekistan 0:0, penalima 4:2.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar