Суђење Атифу Дудаковићу

Суд БиХ заказао је за 4. фебруар статусну конференцију на којој ће бити утврђен план суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине на подручју Крајине 1995. године, потврдио је Срни Дудаковићев адвокат Асим Црналић.  

Босна и Херцеговина 21.01.2019 | 11:39
Суђење Атифу Дудаковићу
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптуженица их терети за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тијела једног дијела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за дијелом убијених се још увијек трага. 

Дио оптужнице за Атифа Дудаковића се односи на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака,те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Оптуженима се суди за кривично дјело злочина против човјечности, а Атиф Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је потврђена 24. октобра прошле године.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Муслиман

21.01.2019 12:02

Није битно ко се како зове и које је вјере које год вршио злочин треба му судити и пресудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

21.01.2019 15:27

Доклеће Те убице зликоваци бити на слободи, Треба затворити све Босанске Судије и одузети лиценце, Зашто несуде праведно, гдјеје правда.

Name

Заблуда

21.01.2019 20:28

Какво судјење,то је представа од судјења. Пресуда се зна унапријед. Судјење слузи само зато да га суд ослободи кривице и да се јос једном наругају Српском народу и понизе зртве.

Name

Кики

21.01.2019 20:35

Овдје зивот кошта 2 до 3 хиљаде марака..о каквом ви праву и судијама причате?