Suđenje Atifu Dudakoviću

Sud BiH zakazao je za 4. februar statusnu konferenciju na kojoj će biti utvrđen plan suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine na području Krajine 1995. godine, potvrdio je Srni Dudakovićev advokat Asim Crnalić.  

Bosna i Hercegovina 21.01.2019 | 11:39
Suđenje Atifu Dudakoviću
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženica ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga. 

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka,te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optuženima se sudi za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Musliman

21.01.2019 13:02

Nije bitno ko se kako zove i koje je vjere koje god vršio zločin treba mu suditi i presuditi.

ODGOVORITE
Name

Dora.

21.01.2019 16:27

Dokleće Te ubice zlikovaci biti na slobodi, Treba zatvoriti sve Bosanske Sudije i oduzeti licence, Zašto nesude pravedno, gdjeje pravda.

Name

Zabluda

21.01.2019 21:28

Kakvo sudjenje,to je predstava od sudjenja. Presuda se zna unaprijed. Sudjenje sluzi samo zato da ga sud oslobodi krivice i da se jos jednom narugaju Srpskom narodu i ponize zrtve.

Name

Kiki

21.01.2019 21:35

Ovdje zivot košta 2 do 3 hiljade maraka..o kakvom vi pravu i sudijama pričate?