Нека клинци натјерају Новака да се помучи за пехар!

Матс Виландер је као и обично на свом задатку. Његовом будном оку ништа не промиче на турниру у Мелбурну.

Тенис 18.01.2019 | 18:00
Нека клинци натјерају Новака да се помучи за пехар!
Бивши шампион Аустралијан Опена и некадашњи број један, за Б92 је анализирао старт турнира, дао је прогнозу какве су шансе Новака Ђоковића за титулу, и шта би волео да се догоди.

Иако је још рана фаза турнира, Швеђанин каже да је задовољан оним што је до сада видео и нада се добром тенису и до самог краја турнира.

"Задовољан сам досадашњим током турнира. Мислим да је заиста добар. Био сам и иначе веома узбуђен пре почетка јер су се 'стари момци' вратили, а млади полако долазе. Што се тиче оних 'средњака' по годинама, играју сасвим коректно. Нишикори, Раонић, Димитров, уз то, рекао бих да има и доста играча чија је форма у успону, што није био случај у последњих неколико година", почео је причу бивши тениски шампион, сада коментатор "Еуроспорта".

Он сматра да је ово година када бисмо, коначно, требали да видимо неке битне промене у мушком тенису, барем када је реч о смени генерација.

"Наравно, најбољи су и даље Новак, Роџер и Рафа, остали су ту негде, али имам утисак да једни друге гурају да иду напред, да померају границе. Видим да се сви труде да ову тројку некако оборе са врха, што је добро", додао је Виландер.

За Матса важи да је један од највећих Ђоковићевих критичара, али овог пута његов осећај каже да је најбољи тенисер света на добром путу да освоји седми трофеј у Мелбурну, укупно 15. гренд слем титулу.

"Мислим да је свакако фаворит да освоји титулу овде. Пре свега то кажем због тога како је освојио Вимблдон и како је играо на УС опену. Мислим да је важна и чињеница да је био победник Мастерса у Шангају, да је играо финале у Берсију и на АТП тур финалу у Лондону. Не знам да ли је и њему важно да се осврће на све то, али ни то што је та два финала изгубио, не прави неку битну разлику. Њему су битна та финала у смислу да игра добро, после тога је вероватно веома добро радио, тако да за њега побеђивање у континуитету није никакав проблем", убеђен је Виландер.

Анализирајући Новакову игру на старту првог Гренд слема сезоне, каже да је стекао утисак да је Новаку заиста стало да се по броју највећих пехара приближи Роџеру Федереру који има 20 и Рафаелу Надалу, власнику 17 највећих титула.

"Новак је на почетку играо веома добро, по свему закључујем да је и у предсезони радио веома напорно. Мислим да је физички веома спреман, а самим тим и психички, једино остаје да се питамо колико заиста има жељу да освоји овај турнир после толико тога што је урадио. Ипак, мислим да он то очајнички жели. Зато је по мени и велики фаворит", подвукао је још једном Виландер.

Искусни стручњак сматра да би за светски тенис ипак веома важно било да ове сезоне, па и на овом турниру, заблистају неки млађи играчи. Роџер Федерер и Рафаел Надал би могли да се састану у полуфиналу, али Матса то не би толико обрадовало.

"Сјајно би то било да играју Федерер и Надал у полуфиналу, за све веома забавно. Ја сам можда од оних који су сада у мањини, а који желе да их не видим како играју један против другог! Зашто то кажем? Пре свега зато што бих волео да видим неке млађе снаге како долазе. Обожавам када неко нови заблиста, јер је то сасвим у реду, а и добро је за тенис уопште, за будућност. Важно је за овај спорт да играчи попут Зверева, Хачанова или још неких, победе Федерера или Надала или Новака пре него се ова тројка повуче".

Колико ће они заиста то бити у стању, друга је прича, али Матс не одустаје.

"Тенису заиста треба нека свежа крв. ОК, ви сте из Србије и нека Новак победи и освоји турнир, али нека Зверев покуша да Новака натера да победи у пет сетова. Да ураде нешто добро, не да застану у четвртфиналу. Полуфинала и финала би била тај знак да су стигли, и то би заиста било сјајно за мушки тенис", закључио је седмоструки Гренд слем шампион.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар