ЕК: Валенсија убједљива против Звезде!

Незаустављиви Регленд недовољан! Кошаркаши Црвене звезде поражени су у трећем колу друге фазе Еврокупа од Валенсије резултатом 92:76.  Мало је 15 минута против Валенсије.  Није било довољно чак ни да се спречи домаћин да стигне до убедљиве победе - 92:76.

Кошарка 16.01.2019 | 22:35
ЕК: Валенсија убједљива против Звезде!
Црвено-бели су савладани на другом гостовању заредом, после пораза од Уникахе у прошлом колу и сада имају скор од једне победе и два пораза.

Валенсија је остала са максималним учинком после три одиграна кола и јако је близу пласмана међу најбољих осам екипа овогодишњег издања Еврокупа.

Звезда је друго гостовање у Шпанији заредом отворила јако добро. Играла је брзо и ефикасно и дошла до почетне предности коју је чувала све до краја прве четвртине. 

У наставку дуела Валенсија је полако кренула да се "буди" и да стиче предност, која је расла из минута у минут. Црвено-белима је стао шут и Валенсија је ухватила препознатљив ритам. 

Упркос доброј игри Звезда је на полувремену губила, али је имала реалну наду с обзиром да је заостатак био од пет поена. 

У трећој четвртини видели смо одличну игру Џоа Регленда који је био убедљиво најбољи играч Звезде на овом дуелу. Регленд је и асистирао и играо добру одбрану, али је пре свега био добар поентерски. 

Ипак, Звездина солидна одбрана се "распала" у другом полувремену, али треба дати заслуге и кошаркашима Валенсије које су проценат шута довеле на завидан ниво. 

У последњих 15 минута утакмице ређали су се добри напади Валенсије чија је офанзива била све "течнија", а самим тим и предност већа. Последњи "трзај" за црвено-беле било је дело Филипа Човића, али је првак Србије на крају ипак убедљиво поражен. 

Поменути Регленд је био убедљиво најбољи у Звезди и на крају је имао 21 поен. Били Берон је уписао 11 поена, а нико више из редова црвено-белих није био двоцифрен. Мухамад Фаје је имао девет поена и пет скокова, док је исти број поена убацио и Филип Човић. 

У победничком саставу истакао се Бојан Дубљевић са 14 поена и осам скокова. Вил Томас је на крају имао 13, Мет Томас 11, а Ђоан Састре и Сем Ван Росом по десет поена. 

У наредном колу Звезда ће имати прилику да се реваншира Валенсији на домаћем паркету 23. јануара у Београду.

Добра прва четвртина и два добра налета у наставку нису били довољни да се Звезда бар приближи првом "брејку" у Топ 16 фази Еврокупа.

У чувеној "Ла Фонтети", где су претходних година остваривалИ велике евролигашке победе, црвено-бели су доживели убедљив пораз и завршили "први круг" Топ 16 фазе са негативним учинком (1-2).

Њихов прецизни и фокусирани домаћин показао је у среду зашто је највећи фаворит у групи и зашто је и даље перфектан (3-0).

Валенсија - Звезда 92:76 (21:23, 21:14, 25:20, 25:19)

Иако је старт наговестио равноправну борбу пред око 6.000 гледалаца, дуел је ипак одигран и завршен уз контролу домаћих.

Борбених 10 минута црвено-белих, запажен наступ упорног Џоа Регленда (21 поен), као и његов и Човићев покушај да тргну екипу у наставку нису били довољни да српски тим избегне пораз и разлику коју ће бити веома тешко надокнадити у "Пиониру".

Промашено закуцавање Мајкла Оџа на старту друге деонице (на 21:23) као да је довољно да Звездиним играчима "пукне" концентрација, а Валенсија је била ту да то искористи, да се растрчи и да на челу са Семом Ван Росомом (10 поена) креира прву значајну серију (11:0) и предност.

Црвено-бели су се повратили крајем те четвртине и примакли се на пет поена минуса, које је Регленд у 25. минуту претворио у само поен заостатка. Погађао је Американац тројке, реализивао продоре, изнуђивао прекршаје, слободна бацања, па у 26. минуту умало асистирао Маику Цирбесу "алеј-уп" додавањем за преокрет (на 53:52).

Испоставило се да је то била Звездина најбоља и последња шанса да се врати у меч.

Вил Томас (13 поена) и Ђоан Састре (10) експресно су вратили Валенсији предност од девет поена, оголивши пукотине у Звездиној одбрани, које је домаћин користио све до краја утакмице. Пре свега у рекету, што је константно користио одлични Бојан Дубљевић (14 поена).

Иако се Филип Човић у последњој четвртини није мирио са поразом и иако је после узастопних продора у 34. минуту погодио и тројку за "минус 10", Валенсија је већ била у правом ритму и није допустила ни наговештај изненађења. Када је било важно, Мет Томас (11 поена) био је ту да сломи Звездин отпор и наду у колико-толико неизвесну завршницу.

Домаћин је мирно привео меч крају и насмејан завршио "први круг", после којег ће на прво гостовање доћи следеће недеље у Београд.

Двонедељна европска турнеја завршила се поразом у Валенсији.

Црвена звезда није успела да извуче позитиван резултат на још једном гостовању у Шпанији, пошто је у дворани Фуенте де Сан Луис доживела пораз од непобедиве Валенсије - 76:92 (23:21, 14:21, 20:25, 19:25). Дакле, црвено-бели ће у Београду наредне седмице морати да надокнаде минус од 16 поена, како би остали у реалној трци за четвртфинале. 

Апострофирао је уочи саме утакмице Милан Томић да његови изабраници морају далеко боље да отворе утакмицу с Валенсијом, него што су прошлонедељни окршај против Уникахе. То су и учинили, Мајк Цирбес и Џо Регленд су покренули Црвену звезду, али је машина остала без горива после само десет минута. Сусрет с троструким освајачем Еврокупа претворио се потом у, махом, једнострану игру где је Валенсија искористила први озбиљни пад ривала, нагазила педалу за гас до даске, окренула резултат и држала озбиљнију, чак и двоцифрену разлику практично до самог краја. Када је на супротном крају терена један од најјачих састава у Еврокупу, премало је играти добро петнаест или двадесет минута. Мада је тешко констатовати да је Звезда имала и толико. 

Валенсија је одиграла типичну утакмицу за свој квалитет и прилике. Сваки пут када је било потребно Слепи мишеви су дизали темпо за две октаве више и у старту ломили сваки Звездин покушај да се врати у живот. Београђани су много каснили у одбрани, правили доста пропуста у преузимању и нису знали како да спрече брзи проток лопте, што је довело до тога да играчи Валенсије у превише наврата буду усамљени на шуту, али и да пролазе нека атрактивна решења. Валенсија је на крају скупила чак 22 асистенције! 

Црвена звезда је направила много грешака на обе стране. Антоан Дио, Вил Томас и Сем ван Росом имали су очи и на потиљку и у сваком тренутку су знали тачан распоред играча на паркету и шта би требало да одиграју, односно како да разбију противничке дефанзивне концепције. Управо је прекаљени белгијски плејмејкер унео превагу у другој четвртини, када је убацио 10 поена и поделио неколико битних асистенција, после чега је Валенсија за само четири минута зауставила Црвену звезду, преокренула и отишла на осам поена вишка, недуго затим и на тада максималних девет поена (42:33). Помало изненађујуће већи простор добио је искусни Рафа Мартинез, што је изненадило Звездине играче. Мада ове сезоне има умањену минутажу, ове вечери је био озбиљна претња из другог плана, баш онако како је тренер Хауме Понсарнау и замишљао.

Црвено-бели нису имали прави одговор у нападу. Ишло је на почетку кроз рекет, којим су струјали Регленд и Цирбес, али је после Валенсија затворила прилазе кошу и натерала такмаца да излази на шутеве споља, што се није показало као право решење. Превише индивидуалних решења, премало тимске игре и искреираних акција. Дуго су играчи гледали само у Стратоса Перпероглуа, али за разлику од Малаге, вечерас није имао свој шутерски моментум. Остао је на само девет поена (4/10 из игре, 3/8 за два), колико је на крају убацио и Мохамед Фаје. Звездино прво име на листи стрелаца био је Џо Регленд. Амерички плејмејкер је после неколико слабијих утакмица коначно имао једну рационалну партију. Скупио је 21 поен (6/10 из игре, 4/7 за два), уз три асистенције и две украдене лопте. Мада јесте био најефикаснији играч утакмице, Валенсија је добром поставком одбране, првенствено искакањем на пику спречавала Регленда да разигра саиграче, због чега је морао да тражи решења сам. Били Берон се вратио у тим после одмора у Лакташима, али видело се на моменте да му повреда колена и даље задаје муке. Остао је без даха и ритма, а иако је имао 11 поена, убележио је само четири поготка из игре, уз једанаест покушаја.

Мајк Цирбес и Мајкл Оџо били су ограничени на укупно девет поена. Добро су црвено-бели почели, али су убрзо били закључани и индиспонирани у решавању нападачких задатака.

Код Валенсије први стрелац био је Бојан Дубљевић са 14 поена (7/10 за два, 0/4 за три), уз још осам скокова, од чега два офанзивна и тако је Дубљевић постао најбољи скакач у нападачком делу игре у историји Еврокупа. Има их укупно 131. Подсетимо, Дубљевић је и најефикаснији стрелац такмичења, а прошле седмице стигао је и на друго место листе најбољих дефанзивних скакача. Вил Томас је убацио 13, а Мет Томас 11 поена, укључујући и битне три далекометне праћке у другом полувремену. Ђоан Састре је као претња из другог плана дописао још 10 поена.

Црвену звезду у суботу чека утакмица против ФМП Железника у дворани Александар Николић (ТВ Аренаспорт, 19.00). 

Валенсија: Абалде, Лавери 2, Дио 9 (5 ас), Сем Ван Росом 10 (2/5 за три), Вил Томас 13, Тоуби 8, Дубљевић 14 (8 ск), Вивес 8, Мартинез 7, Мет Томас 11 (3/5 за три), Састре 10, Дорнекамп.

Звезда: Регленд 21, Раданов 6, Човић 9, Перпероглу 9, Давидовац, Фаје 9 (5 ск), Берон 11, Добрић 2, Ристић, СИманић, Цирбес 6, Оџо 3.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар