EK: Valensija ubjedljiva protiv Zvezde!

Nezaustavljivi Reglend nedovoljan! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u trećem kolu druge faze Evrokupa od Valensije rezultatom 92:76.  Malo je 15 minuta protiv Valensije.  Nije bilo dovoljno čak ni da se spreči domaćin da stigne do ubedljive pobede - 92:76.

Košarka 16.01.2019 | 22:35
EK: Valensija ubjedljiva protiv Zvezde!
Crveno-beli su savladani na drugom gostovanju zaredom, posle poraza od Unikahe u prošlom kolu i sada imaju skor od jedne pobede i dva poraza.

Valensija je ostala sa maksimalnim učinkom posle tri odigrana kola i jako je blizu plasmana među najboljih osam ekipa ovogodišnjeg izdanja Evrokupa.

Zvezda je drugo gostovanje u Španiji zaredom otvorila jako dobro. Igrala je brzo i efikasno i došla do početne prednosti koju je čuvala sve do kraja prve četvrtine. 

U nastavku duela Valensija je polako krenula da se "budi" i da stiče prednost, koja je rasla iz minuta u minut. Crveno-belima je stao šut i Valensija je uhvatila prepoznatljiv ritam. 

Uprkos dobroj igri Zvezda je na poluvremenu gubila, ali je imala realnu nadu s obzirom da je zaostatak bio od pet poena. 

U trećoj četvrtini videli smo odličnu igru Džoa Reglenda koji je bio ubedljivo najbolji igrač Zvezde na ovom duelu. Reglend je i asistirao i igrao dobru odbranu, ali je pre svega bio dobar poenterski. 

Ipak, Zvezdina solidna odbrana se "raspala" u drugom poluvremenu, ali treba dati zasluge i košarkašima Valensije koje su procenat šuta dovele na zavidan nivo. 

U poslednjih 15 minuta utakmice ređali su se dobri napadi Valensije čija je ofanziva bila sve "tečnija", a samim tim i prednost veća. Poslednji "trzaj" za crveno-bele bilo je delo Filipa Čovića, ali je prvak Srbije na kraju ipak ubedljivo poražen. 

Pomenuti Reglend je bio ubedljivo najbolji u Zvezdi i na kraju je imao 21 poen. Bili Beron je upisao 11 poena, a niko više iz redova crveno-belih nije bio dvocifren. Muhamad Faje je imao devet poena i pet skokova, dok je isti broj poena ubacio i Filip Čović. 

U pobedničkom sastavu istakao se Bojan Dubljević sa 14 poena i osam skokova. Vil Tomas je na kraju imao 13, Met Tomas 11, a Đoan Sastre i Sem Van Rosom po deset poena. 

U narednom kolu Zvezda će imati priliku da se revanšira Valensiji na domaćem parketu 23. januara u Beogradu.

Dobra prva četvrtina i dva dobra naleta u nastavku nisu bili dovoljni da se Zvezda bar približi prvom "brejku" u Top 16 fazi Evrokupa.

U čuvenoj "La Fonteti", gde su prethodnih godina ostvarivalI velike evroligaške pobede, crveno-beli su doživeli ubedljiv poraz i završili "prvi krug" Top 16 faze sa negativnim učinkom (1-2).

Njihov precizni i fokusirani domaćin pokazao je u sredu zašto je najveći favorit u grupi i zašto je i dalje perfektan (3-0).

Valensija - Zvezda 92:76 (21:23, 21:14, 25:20, 25:19)

Iako je start nagovestio ravnopravnu borbu pred oko 6.000 gledalaca, duel je ipak odigran i završen uz kontrolu domaćih.

Borbenih 10 minuta crveno-belih, zapažen nastup upornog Džoa Reglenda (21 poen), kao i njegov i Čovićev pokušaj da trgnu ekipu u nastavku nisu bili dovoljni da srpski tim izbegne poraz i razliku koju će biti veoma teško nadoknaditi u "Pioniru".

Promašeno zakucavanje Majkla Odža na startu druge deonice (na 21:23) kao da je dovoljno da Zvezdinim igračima "pukne" koncentracija, a Valensija je bila tu da to iskoristi, da se rastrči i da na čelu sa Semom Van Rosomom (10 poena) kreira prvu značajnu seriju (11:0) i prednost.

Crveno-beli su se povratili krajem te četvrtine i primakli se na pet poena minusa, koje je Reglend u 25. minutu pretvorio u samo poen zaostatka. Pogađao je Amerikanac trojke, realizivao prodore, iznuđivao prekršaje, slobodna bacanja, pa u 26. minutu umalo asistirao Maiku Cirbesu "alej-up" dodavanjem za preokret (na 53:52).

Ispostavilo se da je to bila Zvezdina najbolja i poslednja šansa da se vrati u meč.

Vil Tomas (13 poena) i Đoan Sastre (10) ekspresno su vratili Valensiji prednost od devet poena, ogolivši pukotine u Zvezdinoj odbrani, koje je domaćin koristio sve do kraja utakmice. Pre svega u reketu, što je konstantno koristio odlični Bojan Dubljević (14 poena).

Iako se Filip Čović u poslednjoj četvrtini nije mirio sa porazom i iako je posle uzastopnih prodora u 34. minutu pogodio i trojku za "minus 10", Valensija je već bila u pravom ritmu i nije dopustila ni nagoveštaj iznenađenja. Kada je bilo važno, Met Tomas (11 poena) bio je tu da slomi Zvezdin otpor i nadu u koliko-toliko neizvesnu završnicu.

Domaćin je mirno priveo meč kraju i nasmejan završio "prvi krug", posle kojeg će na prvo gostovanje doći sledeće nedelje u Beograd.

Dvonedeljna evropska turneja završila se porazom u Valensiji.

Crvena zvezda nije uspela da izvuče pozitivan rezultat na još jednom gostovanju u Španiji, pošto je u dvorani Fuente de San Luis doživela poraz od nepobedive Valensije - 76:92 (23:21, 14:21, 20:25, 19:25). Dakle, crveno-beli će u Beogradu naredne sedmice morati da nadoknade minus od 16 poena, kako bi ostali u realnoj trci za četvrtfinale. 

Apostrofirao je uoči same utakmice Milan Tomić da njegovi izabranici moraju daleko bolje da otvore utakmicu s Valensijom, nego što su prošlonedeljni okršaj protiv Unikahe. To su i učinili, Majk Cirbes i Džo Reglend su pokrenuli Crvenu zvezdu, ali je mašina ostala bez goriva posle samo deset minuta. Susret s trostrukim osvajačem Evrokupa pretvorio se potom u, mahom, jednostranu igru gde je Valensija iskoristila prvi ozbiljni pad rivala, nagazila pedalu za gas do daske, okrenula rezultat i držala ozbiljniju, čak i dvocifrenu razliku praktično do samog kraja. Kada je na suprotnom kraju terena jedan od najjačih sastava u Evrokupu, premalo je igrati dobro petnaest ili dvadeset minuta. Mada je teško konstatovati da je Zvezda imala i toliko. 

Valensija je odigrala tipičnu utakmicu za svoj kvalitet i prilike. Svaki put kada je bilo potrebno Slepi miševi su dizali tempo za dve oktave više i u startu lomili svaki Zvezdin pokušaj da se vrati u život. Beograđani su mnogo kasnili u odbrani, pravili dosta propusta u preuzimanju i nisu znali kako da spreče brzi protok lopte, što je dovelo do toga da igrači Valensije u previše navrata budu usamljeni na šutu, ali i da prolaze neka atraktivna rešenja. Valensija je na kraju skupila čak 22 asistencije! 

Crvena zvezda je napravila mnogo grešaka na obe strane. Antoan Dio, Vil Tomas i Sem van Rosom imali su oči i na potiljku i u svakom trenutku su znali tačan raspored igrača na parketu i šta bi trebalo da odigraju, odnosno kako da razbiju protivničke defanzivne koncepcije. Upravo je prekaljeni belgijski plejmejker uneo prevagu u drugoj četvrtini, kada je ubacio 10 poena i podelio nekoliko bitnih asistencija, posle čega je Valensija za samo četiri minuta zaustavila Crvenu zvezdu, preokrenula i otišla na osam poena viška, nedugo zatim i na tada maksimalnih devet poena (42:33). Pomalo iznenađujuće veći prostor dobio je iskusni Rafa Martinez, što je iznenadilo Zvezdine igrače. Mada ove sezone ima umanjenu minutažu, ove večeri je bio ozbiljna pretnja iz drugog plana, baš onako kako je trener Haume Ponsarnau i zamišljao.

Crveno-beli nisu imali pravi odgovor u napadu. Išlo je na početku kroz reket, kojim su strujali Reglend i Cirbes, ali je posle Valensija zatvorila prilaze košu i naterala takmaca da izlazi na šuteve spolja, što se nije pokazalo kao pravo rešenje. Previše individualnih rešenja, premalo timske igre i iskreiranih akcija. Dugo su igrači gledali samo u Stratosa Perperoglua, ali za razliku od Malage, večeras nije imao svoj šuterski momentum. Ostao je na samo devet poena (4/10 iz igre, 3/8 za dva), koliko je na kraju ubacio i Mohamed Faje. Zvezdino prvo ime na listi strelaca bio je Džo Reglend. Američki plejmejker je posle nekoliko slabijih utakmica konačno imao jednu racionalnu partiju. Skupio je 21 poen (6/10 iz igre, 4/7 za dva), uz tri asistencije i dve ukradene lopte. Mada jeste bio najefikasniji igrač utakmice, Valensija je dobrom postavkom odbrane, prvenstveno iskakanjem na piku sprečavala Reglenda da razigra saigrače, zbog čega je morao da traži rešenja sam. Bili Beron se vratio u tim posle odmora u Laktašima, ali videlo se na momente da mu povreda kolena i dalje zadaje muke. Ostao je bez daha i ritma, a iako je imao 11 poena, ubeležio je samo četiri pogotka iz igre, uz jedanaest pokušaja.

Majk Cirbes i Majkl Odžo bili su ograničeni na ukupno devet poena. Dobro su crveno-beli počeli, ali su ubrzo bili zaključani i indisponirani u rešavanju napadačkih zadataka.

Kod Valensije prvi strelac bio je Bojan Dubljević sa 14 poena (7/10 za dva, 0/4 za tri), uz još osam skokova, od čega dva ofanzivna i tako je Dubljević postao najbolji skakač u napadačkom delu igre u istoriji Evrokupa. Ima ih ukupno 131. Podsetimo, Dubljević je i najefikasniji strelac takmičenja, a prošle sedmice stigao je i na drugo mesto liste najboljih defanzivnih skakača. Vil Tomas je ubacio 13, a Met Tomas 11 poena, uključujući i bitne tri dalekometne praćke u drugom poluvremenu. Đoan Sastre je kao pretnja iz drugog plana dopisao još 10 poena.

Crvenu zvezdu u subotu čeka utakmica protiv FMP Železnika u dvorani Aleksandar Nikolić (TV Arenasport, 19.00). 

Valensija: Abalde, Laveri 2, Dio 9 (5 as), Sem Van Rosom 10 (2/5 za tri), Vil Tomas 13, Toubi 8, Dubljević 14 (8 sk), Vives 8, Martinez 7, Met Tomas 11 (3/5 za tri), Sastre 10, Dornekamp.

Zvezda: Reglend 21, Radanov 6, Čović 9, Perperoglu 9, Davidovac, Faje 9 (5 sk), Beron 11, Dobrić 2, Ristić, SImanić, Cirbes 6, Odžo 3.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar