Приштина ускоро укида таксе?

Стопостотно увећане таксе на производе из Србије и БиХ могле би бити укинуте за неколико дана, пише приштински "Зери онлајн", позивајући се на своје изворе, који тврде да је влада Рамуша Хараднаја покренула "тактичко" повлачење.

Србија 16.01.2019 | 10:37
Приштина ускоро укида таксе?
Према истом извору из владајуће коалиције, Харадинај је међународним партнерима рекао да, ако они могу да гарантују да ће Србија признати косовску независност, он може одмах да повуче одлуку о таксама.

То исто је Харадинај рекао и јуче на конференцији за новинаре, када је потврдио да је добио упозорење САД због такси и потврдио да неће ићи ни ове године на Молитвени доручак, јер му је одбијен захтјев за добијање америчке визе.

"Зери" наводи да је након упозорења САД, Харадинај "почео да се повлачи".

Истовремено, приштински аналитичари упозоравау да би институционални лидери требало да буду опрезни у реторици, након што је Америка послала захтјев за укидање наметнутих такси Србији и БиХ.

Према њима, најмоћнија држава на свијету неће одустати и подржати Косово, али недавни догађаји, како кажу, погоршавају односе са највећим савезником у земљи, пише лист "Зери".

Попут Европске уније (ЕУ) и Сједињених Држава (САД) у посљедњих неколико дана затражиле су од косовских институција да што је прије могуће уклоне 100 одсто увћане таксе на пољопривредне производе из Србије.

Портал констатује да влада у вези са укидањем такси и враћањем њиховог нивоа на старо још није донијела никакву одлуку, а Харадинај је јуче новинарима река да, ако Србија не призна косовску независност, та мјера ће остати на снази 2022.

С обзиром на то да су увећане таксе већ утицале на то да Харадинај не добије визу за Америку, познаваоци прилика, наводи "Зери", процјењују да таква кретања могу озбиљно да наруше односе Приштине са САД.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дјуро

16.01.2019 10:02

Пристина це прије или касније морати укинути таксе, како изгледа ускоро. Они који су критиковали српску власт сто не реагује, односно сто не уводи реципроцне мјере, мораце увидјети да нису били у праву. Управо "нецињење истог" доноси резултате. Албанци су навикли јос из времена Милосевица да изпровоцирају Србе да они емоционално дјелују. Они су и овог пута слицно оцекивали, и једва цекали да могу опет прузити прст у Србију и казати свијету "видите ста опет Србија ради". У политици је тактика и мудрост јако орузје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор-Балкански спијун

16.01.2019 10:36

Нема ста Дјуро , ми побједјујемо на свим фронтовима . Мудрост и истрајност нам је врлина . хахахахаха Све це бити само како ствари стоје нас неце бити .

Name

Добој

16.01.2019 10:41

Браво мајсторе ...у праву си 101%. Само паметном и мудром политиком можемо остварити своје резултате

Name

РЕ Дјуро анд цо.

16.01.2019 14:33

Мислим да сте сувише наивни, па да вјерујете да таксе нису бил договорено са Американцима. Све је то игра Америке И Косова, да сада могу да рекну т.ј да захтјевају оф Србије уступке (читај коначно признање Косова), јер као ево и Косово прави уступке.