Priština uskoro ukida takse?

Stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH mogle bi biti ukinute za nekoliko dana, piše prištinski "Zeri onlajn", pozivajući se na svoje izvore, koji tvrde da je vlada Ramuša Haradnaja pokrenula "taktičko" povlačenje.

Srbija 16.01.2019 | 10:37
Priština uskoro ukida takse?
Prema istom izvoru iz vladajuće koalicije, Haradinaj je međunarodnim partnerima rekao da, ako oni mogu da garantuju da će Srbija priznati kosovsku nezavisnost, on može odmah da povuče odluku o taksama.

To isto je Haradinaj rekao i juče na konferenciji za novinare, kada je potvrdio da je dobio upozorenje SAD zbog taksi i potvrdio da neće ići ni ove godine na Molitveni doručak, jer mu je odbijen zahtjev za dobijanje američke vize.

"Zeri" navodi da je nakon upozorenja SAD, Haradinaj "počeo da se povlači".

Istovremeno, prištinski analitičari upozoravau da bi institucionalni lideri trebalo da budu oprezni u retorici, nakon što je Amerika poslala zahtjev za ukidanje nametnutih taksi Srbiji i BiH.

Prema njima, najmoćnija država na svijetu neće odustati i podržati Kosovo, ali nedavni događaji, kako kažu, pogoršavaju odnose sa najvećim saveznikom u zemlji, piše list "Zeri".

Poput Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država (SAD) u posljednjih nekoliko dana zatražile su od kosovskih institucija da što je prije moguće uklone 100 odsto uvćane takse na poljoprivredne proizvode iz Srbije.

Portal konstatuje da vlada u vezi sa ukidanjem taksi i vraćanjem njihovog nivoa na staro još nije donijela nikakvu odluku, a Haradinaj je juče novinarima reka da, ako Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ta mjera će ostati na snazi 2022.

S obzirom na to da su uvećane takse već uticale na to da Haradinaj ne dobije vizu za Ameriku, poznavaoci prilika, navodi "Zeri", procjenjuju da takva kretanja mogu ozbiljno da naruše odnose Prištine sa SAD.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Djuro

16.01.2019 11:02

Pristina ce prije ili kasnije morati ukinuti takse, kako izgleda uskoro. Oni koji su kritikovali srpsku vlast sto ne reaguje, odnosno sto ne uvodi reciprocne mjere, morace uvidjeti da nisu bili u pravu. Upravo "necinjenje istog" donosi rezultate. Albanci su navikli jos iz vremena Milosevica da izprovociraju Srbe da oni emocionalno djeluju. Oni su i ovog puta slicno ocekivali, i jedva cekali da mogu opet pruziti prst u Srbiju i kazati svijetu "vidite sta opet Srbija radi". U politici je taktika i mudrost jako oruzje.

ODGOVORITE
Name

Igor-Balkanski spijun

16.01.2019 11:36

Nema sta Djuro , mi pobjedjujemo na svim frontovima . Mudrost i istrajnost nam je vrlina . hahahahaha Sve ce biti samo kako stvari stoje nas nece biti .

Name

Doboj

16.01.2019 11:41

Bravo majstore ...u pravu si 101%. Samo pametnom i mudrom politikom možemo ostvariti svoje rezultate

Name

RE Djuro and co.

16.01.2019 15:33

Mislim da ste suviše naivni, pa da vjerujete da takse nisu bil dogovoreno sa Amerikancima. Sve je to igra Amerike I Kosova, da sada mogu da reknu t.j da zahtjevaju of Srbije ustupke (čitaj konačno priznanje Kosova), jer kao evo i Kosovo pravi ustupke.