Касно за истину о 'жутој кући'?!

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да је прошло превише година од злочина на Косову и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду.

Србија 15.01.2019 | 18:36
Касно за истину о 'жутој кући'?!
"Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Косову, а поготово о `жутој кући`. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успјели", рекла је Дел Понте данас у телефонском разговору за "Тањуг".

Дел Понте је тако одговорила на питање "Тањуга" да прокоментарише могућност да жртве ОВК и њихове породице ипак дочекају правду и поред тога што су бројни докази о тим злочинима уништени у чему је удјела имао, како се спекулише, и бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, кој ће бити адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа пред Специјалним судом за ратне злочине.

"Најс, колико се сјећам, није био умијешан у случај истраге о `жутој кући`", рекла је Дел Понте и додала да не зна да ли ће суд послије толико времена моћи да утврди истину.

Како каже, не може ништа више да каже о томе, јер је прошло много година, па се ни сама више не сјећа детаља везаних за то, а у међувремену се бавила и другим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом, тврди да је Џефри Најс, као тужилац Хашког трибунала имао удјела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају "жута кућа", што је како је навео медијима, својевремно тврдила и Карла дел Понте.

Прича о уништавању доказа у Трибуналу орворена је прије десетак година, а Дел Понте је у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартијиу рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "жутој кући" , а да при том није знала да су "доказни узорци били уништени".

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

"Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио", рекла је она тада.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

докази

15.01.2019 18:05

Не браним Карлу Дел Понте због других предмета али су Срби на тему жуте куће требали на вријеме сарађивати с њом док Џефри Најс није уништио доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

15.01.2019 23:34

Значи Трибунал правде спроводи неправду и стављали на страну Злочинаца којису Живим Људима вадила Органе и продавали, Тај Суд треба укинут и све лопове којису поништили доказе на доживотни затвор послати.

Name

Касно

15.01.2019 18:21

Касно Карла на Косово стизе... Није правдавазна кад су српске зртве у питању. Јадни сиптари ста год да ураде - морали су јер су од Срба изтраумирани. Тако се казе у хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

15.01.2019 18:56

Зелим њој да ту зуту куцу кад тад дозиви на себи или својима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

15.01.2019 19:31

Накоñ овога сви цисти и постени као код нас Насер Ориц!А проблема десифровати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

15.01.2019 19:35

РАТНИ ЗЛОЦИНИ НЕ МОГУ ЗАСТАРИТИ, ГОСПОДЈО ЦАРЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

15.01.2019 20:31

Ми смо проклет народ за нас нема ПРАВДЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

15.01.2019 21:54

Ти кази за себе да сии проклет.....народ није!

Name

Неђо.15.1.2019

15.01.2019 21:11

Сада си се пробудила док си била у тужилаштву у ХАГУ пљуваласи по србима,браниласи стоку шиптарску.Таки као ти су направили такозване масакре као штосу,Маркале,Васе Мискина,Рачак на Косову.Све сценарије сте ви западњаци правили да би оцрнили,Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ексер

15.01.2019 21:14

Све се радило по плану Запада, све све и ово је дио плана, доказа нема, појело их вријеме. Они имају сјекире а наше главе су стално на пању па кад им се ћефне они по неку цепну. Шта даље да се прича?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

16.01.2019 07:31

Мрш кучко! Сад је касно јел?! Доће ђаво и по тебе, не бринем..У паклу горјела

ОДГОВОРИТЕ