Kasno za istinu o 'žutoj kući'?!

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

Srbija 15.01.2019 | 18:36
Kasno za istinu o 'žutoj kući'?!
"Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenima na Kosovu, a pogotovo o `žutoj kući`. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspjeli", rekla je Del Ponte danas u telefonskom razgovoru za "Tanjug".

Del Ponte je tako odgovorila na pitanje "Tanjuga" da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni u čemu je udjela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koj će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

"Najs, koliko se sjećam, nije bio umiješan u slučaj istrage o `žutoj kući`", rekla je Del Ponte i dodala da ne zna da li će sud poslije toliko vremena moći da utvrdi istinu.

Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne sjeća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs, kao tužilac Haškog tribunala imao udjela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", što je kako je naveo medijima, svojevremno tvrdila i Karla del Ponte.

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu orvorena je prije desetak godina, a Del Ponte je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martijiu rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u "žutoj kući" , a da pri tom nije znala da su "dokazni uzorci bili uništeni".

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

"Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio", rekla je ona tada.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

dokazi

15.01.2019 18:05

Ne branim Karlu Del Ponte zbog drugih predmeta ali su Srbi na temu žute kuće trebali na vrijeme sarađivati s njom dok Džefri Najs nije uništio dokaze.

ODGOVORITE
Name

Dora.

15.01.2019 23:34

Znači Tribunal pravde sprovodi nepravdu i stavljali na stranu Zločinaca kojisu Živim Ljudima vadila Organe i prodavali, Taj Sud treba ukinut i sve lopove kojisu poništili dokaze na doživotni zatvor poslati.

Name

Kasno

15.01.2019 18:21

Kasno Karla na Kosovo stize... Nije pravdavazna kad su srpske zrtve u pitanju. Jadni siptari sta god da urade - morali su jer su od Srba iztraumirani. Tako se kaze u hagu.

ODGOVORITE
Name

Kum

15.01.2019 18:56

Zelim njoj da tu zutu kucu kad tad dozivi na sebi ili svojima

ODGOVORITE
Name

Da

15.01.2019 19:31

Nakoñ ovoga svi cisti i posteni kao kod nas Naser Oric!A problema desifrovati!

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

15.01.2019 19:35

RATNI ZLOCINI NE MOGU ZASTARITI, GOSPODJO CARLA!

ODGOVORITE
Name

cccc

15.01.2019 20:31

Mi smo proklet narod za nas nema PRAVDE!!!

ODGOVORITE
Name

Joja

15.01.2019 21:54

Ti kazi za sebe da sii proklet.....narod nije!

Name

Neđo.15.1.2019

15.01.2019 21:11

Sada si se probudila dok si bila u tužilaštvu u HAGU pljuvalasi po srbima,branilasi stoku šiptarsku.Taki kao ti su napravili takozvane masakre kao štosu,Markale,Vase Miskina,Račak na Kosovu.Sve scenarije ste vi zapadnjaci pravili da bi ocrnili,Srbe.

ODGOVORITE
Name

Ekser

15.01.2019 21:14

Sve se radilo po planu Zapada, sve sve i ovo je dio plana, dokaza nema, pojelo ih vrijeme. Oni imaju sjekire a naše glave su stalno na panju pa kad im se ćefne oni po neku cepnu. Šta dalje da se priča?

ODGOVORITE
Name

xyz

16.01.2019 07:31

Mrš kučko! Sad je kasno jel?! Doće đavo i po tebe, ne brinem..U paklu gorjela

ODGOVORITE