Македонија промијенила име

Македонско Собрање је с 81 гласом за, ниједним против и ниједним уздржаним усвојило промјену Устава којом држава, у складу с Преспанским споразумом, мијења име.

Регион 11.01.2019 | 21:36
Македонија промијенила име
Двотрећинском већином усвојена је уставна промјена којом је Македонија промијенила име у Република Сјеверна Македонија.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали на овом гласању, како је и у четвртак најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, јер сматрају да промјеном имена државе актуелна власт брише македонски идентитет.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев, који је рекао да је ријеч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци. 

"Јесте, ја сам промијенио став по питању промјене уставног имена и устава државе, али мијењање ставова доноси прогрес и по цијену политичке каријере", истакао је Заев. 

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постићи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО. 

Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измјена било је неколико стотине демонстраната. 

Сједница је била одлагана претходна два дана због амандмана албанске опозиционе странке БЕСА, којим је захтијевано да се обрише реч „македонско“ у дијелу држављанства код етничких Албанаца. 

Ипак је данас по подне постигнут споразум између македонске владе и посланика из редова БЕСА да у дијелу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји „македонско“, на албанском, у преводу, „из Македоније“, док је на енглеском „мацедониан“. 

Тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбијеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана. 

"Потврђујемо да формулација 'држављанство македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније' остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује 'држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније' и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом", наводи се у саопштењу. 

Истовремено, прихваћен је амандман Бесе којим се потврђује да Република води подједнако рачуна о дијаспори свих грађана Македоније у дијаспори. 

Додатно, прихваћен је приједлог Бесе да се у закон унесе то да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Одлука о промјени уставног имена Македонија је била посљедњи услов Грчке на путу Македоније ка учлањењу у НАТО и отпочињању преговора са Европском унијом. 

Преспански споразум у цијелости ће ступити на снагу након његове ратификације у грчком парламенту и након ратификације протокола о учлањењу Македоније у НАТО, такође у парламенту Грчке. 

Овом одлуком македонског Собрања окончан је 27. годишњи спор између Македоније и Грчке, који је настао од стицања македонске независности.

"Ново, историјско поглавље"

Грађани Републике Македоније, преко представника у Собрању, вечерас су, прихватањем уставних измена, написали ново, историјско поглавље наше државности, саопштила је македонска влада након изгласавања уставних измјена којим се потврђује ново име државе Република Сјеверна Македонија.

"Ово је чин који говори о државничкој одговорности и снажном патриотизму зато што омогућава спровођење два најважнија државна интереса, а то су учлањење у НАТО и ЕУ. Посланици, имајући у виду интересе грађана, гласали су за споразум који омогућава међународно интегрисање и признање наше државе као суверене државе, са цјеловитим потврђивањем идентитетских посебности Македонаца и свих грађана који живе у њој", истиче се у саопштењу.

Влада у Скопљу указује да је остваривање ових бенефита произашло преко "прецизирање имена наше државе са географском одредницом - Република Северна Македонија".

Како се наводи, "македонски језик ће бити међународно признат у свим савезима. Наша химна, наша застава остају исте и заштићене. Наше држављанство ће бити македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније".

"Данас смо отворили нову и перспективну будућност за све грађане наше државе. За мирну и безбједну земљу где Македонци, Албанци, Турци, Власи, Срби, Роми, Бошњаци и све остале етничке заједнице живети бољи и просперитетнији живот“, закључује се у саопштењу.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Босна

11.01.2019 20:46

За мене остаје само Македонија! Грци га могу дудлати! Поздрав из Босне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЦИ

11.01.2019 20:54

ПОЛИТИЧКИ НАЗИВ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.01.2019 07:53

СЈЕВЕРНА Македонија држава у ЈУГОИСТОЧНОЈ Европи на ЗАПАДНОМ Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

054

12.01.2019 08:44

А Јужна Македонија је покрајина у Грчкој. Да ли ће Грци прихватити овај компромис према којем се ова бивша југословенска република од сад зове Сјеверна Македонија умјесто античког имена Македонија.

Name

Е Сад

12.01.2019 08:20

Сад има да живееееее као бубрег у лоју али под дијализом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нигдје Везе

12.01.2019 13:49

Исто када би била јузна и сјеверна Тунгузија, у једној зиве бијелци а у другој црнци. Хоцу реци два тотално разлицита народа дијеле једно име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.13.1.2019

13.01.2019 08:00

Ускоро ће се звати северна Албанија.

ОДГОВОРИТЕ