Makedonija promijenila ime

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom za, nijednim protiv i nijednim uzdržanim usvojilo promjenu Ustava kojom država, u skladu s Prespanskim sporazumom, mijenja ime.

Region 11.01.2019 | 21:36
Makedonija promijenila ime
Dvotrećinskom većinom usvojena je ustavna promjena kojom je Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. 

"Jeste, ja sam promijenio stav po pitanju promjene ustavnog imena i ustava države, ali mijenjanje stavova donosi progres i po cijenu političke karijere", istakao je Zaev. 

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO. 

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmjena bilo je nekoliko stotine demonstranata. 

Sjednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA, kojim je zahtijevano da se obriše reč „makedonsko“ u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca. 

Ipak je danas po podne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok je na engleskom „macedonian“. 

Time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbijeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana. 

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju. 

Istovremeno, prihvaćen je amandman Bese kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa o dijaspori svih građana Makedonije u dijaspori. 

Dodatno, prihvaćen je prijedlog Bese da se u zakon unese to da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

Odluka o promjeni ustavnog imena Makedonija je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom. 

Prespanski sporazum u cijelosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke. 

Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

"Novo, istorijsko poglavlje"

Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmena, napisali novo, istorijsko poglavlje naše državnosti, saopštila je makedonska vlada nakon izglasavanja ustavnih izmjena kojim se potvrđuje novo ime države Republika Sjeverna Makedonija.

"Ovo je čin koji govori o državničkoj odgovornosti i snažnom patriotizmu zato što omogućava sprovođenje dva najvažnija državna interesa, a to su učlanjenje u NATO i EU. Poslanici, imajući u vidu interese građana, glasali su za sporazum koji omogućava međunarodno integrisanje i priznanje naše države kao suverene države, sa cjelovitim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana koji žive u njoj", ističe se u saopštenju.

Vlada u Skoplju ukazuje da je ostvarivanje ovih benefita proizašlo preko "preciziranje imena naše države sa geografskom odrednicom - Republika Severna Makedonija".

Kako se navodi, "makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima. Naša himna, naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije".

"Danas smo otvorili novu i perspektivnu budućnost za sve građane naše države. Za mirnu i bezbjednu zemlju gde Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve ostale etničke zajednice živeti bolji i prosperitetniji život“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bosna

11.01.2019 20:46

Za mene ostaje samo Makedonija! Grci ga mogu dudlati! Pozdrav iz Bosne!

ODGOVORITE
Name

TUCI

11.01.2019 20:54

POLITIČKI NAZIV...

ODGOVORITE
Name

075

12.01.2019 07:53

SJEVERNA Makedonija država u JUGOISTOČNOJ Evropi na ZAPADNOM Balkanu!

ODGOVORITE
Name

054

12.01.2019 08:44

A Južna Makedonija je pokrajina u Grčkoj. Da li će Grci prihvatiti ovaj kompromis prema kojem se ova bivša jugoslovenska republika od sad zove Sjeverna Makedonija umjesto antičkog imena Makedonija.

Name

E Sad

12.01.2019 08:20

Sad ima da živeeeeee kao bubreg u loju ali pod dijalizom.

ODGOVORITE
Name

Nigdje Veze

12.01.2019 13:49

Isto kada bi bila juzna i sjeverna Tunguzija, u jednoj zive bijelci a u drugoj crnci. Hocu reci dva totalno razlicita naroda dijele jedno ime.

ODGOVORITE
Name

Neđo.13.1.2019

13.01.2019 08:00

Uskoro će se zvati severna Albanija.

ODGOVORITE