СП: Србија могла да побиједи, али и да изгуби - велики бод!

Србија промашила напад за победу – бод против Русије на старту СП! Рукометаши Србије одиграли су нерешено резултатом 30:30 против Русије у првом колу Светског првенства у Немачкој и Данској.  Рукометна репрезентација Србије ремијем против Русије почела такмичење на Светском првенству у Немачкој и Данској. Шансе за пролаз су исте као и пре меча. . .  Хрвати у финишу сломили "старе муштерије"! Рукометаши Хрватске побједом над Исландом (31:27) започели су Мундијал у Њемачкој и Данској.

Остали спортови 11.01.2019 | 20:10
СП: Србија могла да побиједи, али и да изгуби - велики бод!
Србији бод на старту СП, Руси нам се провукли! Имали су Орлови два гола предности минут и по пре краја, али су остали без тријумфа!

Србија је забележила реми у првом мечу на првенству, који може бити веома битан у борби за другу фазу такмичења.

Изабраници Ненада Перуничића водили су током већине дуела, али на крају нису успели да дођу до победе. Дебитант Лазар Кукић имао је шут за победу, али му је голман Руса Грамс нестварно одбранио шут.

"Орлови" су одлично почели меч и имали предност од три гола већ после првих десет минута, али су несмотреним одлукама у одбрани себи закомпликовали прво полувреме.

Судије из Норвешке су "доминирале" и после првих 20 минута Руси су извели чак девет седмераца, од чега су већину реализовали.

Русија је полако "топила" предност "орлова" и у 24. минуту по први пут на утакмици дошла до предности. "Зборнаја" је одржавала предност у наредних пет минута, али је Србија успела да дође до изједначења три секунде пре краја голом Николића.

Друго полувреме почело је ефикасно како је било и прво, али је Србија прва преузела контролу. Фантастичном игром и серијом голова и одличних одбрана "орлови" су тимском игром дошли до +4 на двадесетак минута до краја дуела.

"Орлови" су играли фантастично, што у одбрани што у нападу, али је после тајм-аута Русије та репрезентација заиграла доста озбиљније и очас посла дошла до само -1.

У последњих 15 минута ушло се у егалу. Србија је водила, али су Руси стизали предност. "Орлови" су успели на четири минута до краја да дођу до огромних два гола разлике, али као што је до тада био случај Руси се нису предавали. Стигли су до изједначења и настала је права драма у последњем минуту.

При вођству наших повредио се Немања Зеленовић који је уз помоћ саиграча изашао са терена, а његову повреду искористили су противници који су из контре дошли до изједначења. Русија је имала напад за вођство, али се Србија сјајно одбранила и на 30 секунди до краја дошла до напада.

Лазар Кукић, дебитант који је до тог тренутка шутирао 4/4, био је довољно храбар да преузме одговорност у своје руке. Дошао је до изгледне прилике, али је голман Русије нестварном реакцијом покрио угао и одбранио му шут.

"Зборнаја" је имала осам секунди да дође и до победе, али није успела да упути икакав шут, те су екипе поделиле бодове и меч је завршен са 30:30.

Најбољи актер меча био је Тимур Дибиров. Нестварни Рус је постигао 12 голова и само једанпут промашио ударац и заслужено понео епитет играча утакмице. Поред њега, истакао се и Димитри Житњиков са четири гола.

У редовима Србије најефикаснији био је Немања Илић са шест голова из седам покушаја. Стефан Вујић имао је пет, а Лазар Кукић четири гола.

Србија свој наредни меч игра у суботу од 20.30 против Француске.

Рукометна репрезентација Србије одиграла је нерешено 30:30 (16:16) са Русијом у утакмици првог кола Светског првенства у Берлину. Орлови ће у суботу у другом колу одмерити снаге са вишеструким прваком света, Француском.

Немања Илић је дао шест голова, док је Стефан Вујић постигао пет погодака за селекцију коју са клупе предводи Ненад Перуничић. На другој страни Тимур Дибиров је био сјајан са 12 голова.

Српски рукометаши су веома добро почели утакмицу, контролсиали су ритам захваљујући доброј организацији у нападу. Са друге стране, Зборнаја је у уводним минутима могла да затресе мрежу само из седмерца, а била су их чак четири у поменутом периоду.

Ипак, како је време одмицало, тако су се Руси полако враћали у живот, а пет минута пре краја голом Дибирова из још једног седмерца, чак су направили и резултатски преокрет (13:12).

На почетку другог полувремена, српски рукометаши су поново ушли у добру серију и дошли до велика четири поготка предности (23:19) и деловало је да полако али сигурно „ломе“ утакмицу у своју корист.

Међутим, поново се разиграо најбољи руски рукометаш Дибиров и Орлови нису пронашли начин да га зауставе. Због тога није било чудно када је Русија опет преокренула и повела са 27:26 седам минута пре краја.

Није се дала Србија, а Драшко Ненадић и Стефан Вујић су опет вратили резултатско клатно на страну Орлова који су дошли до два гола предности. Али, у финишу није било лека за маестралног Дибирова који је осигурао бод.

Руси су чак имали и напад за победу осам секунди пре краја, али се Србија добро одбранила.

"Орлови" су Светско првенство у Немачкој и Данској, у врло тешкој Групи А, почели ремијем против Русије 30:30 (16:16). Тим Ненада Перуничића освојио је важан бод, који нам оставља могућност да се до последњег кола боримо за једно од прва три места и пласман у другу фазу шампионата.

Да смо изгубили, ситуација би била врло тешка, али би нам исто тако тријумф отворио врата другог круга и све би у наставку такмичења било далеко лакше.

Овако, у суботу је пред нама нови изазов и меч против Француске (20.30), апсолутног фаворита, против кога подмлађен и прилично неискусан тим Србије неће имати много тога да изгуби, већ само да добије.

А, "орлови" су имали шансу за победу и то много већу од Русије.

Водили су у првом полувремену 6:3, у другом имали 23:19, три минута пре краја "плус два", али се на крају, ипак, радовали боду. Посебно узбудљива била су последња два минута, "зборнаја" је направила пробијање, Србији је остало 30 секунди за последњи напад, Лазар Кукић сјајно прошао, гађао под ноге, али је Олег Грамс шпагом спречио ново вођство Србије.

Руси су покушали у преосталих осам секунди да погоде и нису успели.

Тимур Дибиров је са 12 голова био најбољи играч меча, али је јунак Русије управо голман Грамс. У одлучујућим тренуцима, поред одбране након шута Кукића, успео је да спречи одличног Немању Илића да постигне гол из контре, а потом и да одбрани седмерац Стефану Вујићу.

Најефикаснији у селекцији Србије био је капитен Немања Илић са шест голова, док је Вујић постигао пет, а Лазар Николић четири поготка.

Оно што представља главобољу за стручни штаб Србије је повреда Немања Зеленовића два минута пре краја. Одлични бек био је мотор, сјајно је разигравао, пробијао, али је због бола у колену пре времена морао на клупу и много је недостајао у кључним моментима, када смо помало и наивно примали голове и пропуштали прилике.

У сваком случају, Србија је оставила одличан утисак на почетку првенства.

СРБИЈА - РУСИЈА

Мерцедес Бенц Арена
Берлин, гледалаца - 11.000

СРБИЈА: Пушица 3, Воркапић, Орбовић 1, Вујић 5, Веркић, Радивојевић 3, Ненадић 2, Илић 6, Мошић, Илић В, Николић 2, Кукић 4, Зеленовић 2, Марсенић 2, Обрадовић, Цупара

РУСИЈА: Грамс, Кисељев, Шишкарев, Коваљев, Евдокимов, Шкурински, Деревен, Горпишин, Калараш, Осташенко, Дибиров, Коморогов, Киреев, Житњков, Фокин, Косоротов

Распоред утакмица "орлова" на Светском првенству:

11. јануар (петак): Србија - Русија 30:30 (16:16)
12. јануар (субота): Француска - Србија 20.30
14. јануар (понедељак): Србија - Бразил 15.30
15. јануар (уторак): Кореја - Србија 18.00
17. јануар (четвртак): Немачка - Србија 18.00

Хрвати у финишу сломили "старе муштерије"! Рукометаши Хрватске побједом над Исландом (31:27) започели су Мундијал у Њемачкој и Данској.

Исланђани су "старе муштерије" Хрватске, која је у посљедњих девет година само једном одиграла неријешено, а у осталих пет међусобних двобоја, "коцкасти" су били неумољиви.

Изабраници Лина Червара су традицију наставили и у првом колу Б групе 26. Свјетског првенства, које ове године први пут заједно организују двије земље, Њемачка и Данска.

Али, подмлађена репрезентација комшија није без муке стигла до првих бодова на шампионату свијета у дворани у Минхену.

Напротив - тек у финишу су "сломили" неугодне "рибаре" - 31:27 (16:14). 

Хрвати, којима је прије двије године на Мундијалу у Француској измакла бронза у спектакуларном мечу са Словенијом, први пут су до предности стигли у 11. минуту голом Луке Степанчића (7:6).

Исланд је до финиша првог полувремена на крилима расположеног Арона Палмарсона успио да преокрене на три разлике, али су потом Хрвати фуриозном серијом од 5:0 у посљедњих неколико минута ипак на одмор отишли са предношћу - 16:14.

Тренер фудбалера Бајерна, хрватски стручњак Нико Ковач уручио је награду за најбољег играча утакмице Луки Степанчићу.

Почетком наставка, разлика је износила највише "плус четири" у неколико наврата, да би потом Исланђани сјајном серијом од чак 7:1 стигли поново до вођства - 24:22.

Међутим, захваљујући Степанчићу, али и Луки Циндрићу, који су били ефикасни кад је било најважније, "коцкасти" су серијом од 6:0 у периоду од 50. до 60. минута сломили неугодни Исланд и стигли до прва два бода на првенству свијета.

Осам голова постигао је Лука Степанчић, његов имењак Циндрић је уписао три поготка мање, али четири у другом дијелу кад се "ломио" резултат, док је код Исланђана најбољи био Арон Палмарсон са седам.

У недјељу Хрватска игра против Јапана, а 14. јануара против Македоније. Потом јој је противник селекција Бахреина, да би у посљедњем колу у групи у дербију одмјерили снаге са Шпанијом.

Хрвати, који су у овај дуел ушли као фаворити, имали су доста проблема да савладају Исланђане, али су на крају ипак преломили утакмицу.

Први пад Исланд је доживео на крају првог полувремена, када је испустио 14:11 и на паузу отишао са минусом од два гола, 14:16.

У наставку игре Хрвати су заиграли знатно боље и наставили да доминирају. "Ватрени" су брзо дошли до +4 на старту другог полувремена и није изгледало као да ће се Исланд вратити у меч.

Ипак, Гудмунсонови изабраници су успели да дођу до предности која је износила и два гола крајем утакмице. Исланд је водио 26:25, али је затим уследило ново "буђење" Хрватске и нова серија од 6:0 којом је питање победника решено.

По један играч из обе екипе постигао је седам голова. За Исланд то је учинио Палмарсон, а за Хрвате Степанчић.

У другом мечу групе Б Македонија је декласирала Јапан са 38:29.

Невероватни Кирил Лазаров уписао је осам голова за Македонце, док су по седам имали Манасков и Стоилов.

Ангола је направила највеће изненађење дана победивши Катар са 24:23, а близу сензације били су и Аргентинци, који су успели да "откину" бод Мађарској, 25:25.

Аустрија је оправдала очекивања побдивши Саудијску Арабију са 29:22.

Најбоље три репрезентације ће проћи у даље такмичење, а укрштаће се са групом у којој суСрбија и Русија у истом термину подијелиле бодове, потом свјетски шампион Француска, домаћин Њемачка и Бразил.

ГРУПА А (Берлин)

1. коло

Њемачка - Кореја 30:19 (17:10)
Србија - Русија 30:30 (16:16)
Бразил - Француска (20.30)

ТАБЕЛА: Њемачка 2, Србија 1, Русија 1, Бразил (-1) 0, Француска (-1) 0, Кореја 0.

ГРУПА Б (Минхен)

1. коло:

Јапан - Македонија 29:38 (13:18)
Исланд - Хрватска 27:31 (14:16)
Бахреин - Шпанија (20.30)

ТАБЕЛА: Македонија 2, Хрватска, Шпанија (-1) 0, Бахреин (-1) 0, Исланд 0, Јапан 0

ГРУПА Ц (Копенхаген/Хернинг)

1. коло:

Чиле - Данска

Саудијска Арабија - Аустрија 22:29 (9:15)
Тунис - Норвешка (20.30)

ГРУПА Д (Копенхаген)

1. коло:

Ангола - Катар 24:23 (12:8)
Аргенина - Мађарска 25:25 (10:13)
Египат - Шведска (20.30)

ТАБЕЛА: Ангола 2, Мађарска 1, Аргентина 1, Шведска (-1) 0, Египат (-1) 0.

На Свјетском првнеству учествују 24 селекције подијељене у четири групе са по шест репрезентација.

По три најбоље пласиране селекције избориће пласман у наредну фазу, гдје ће пренијети бодове из утакмица против оних репрезентација које су се нашле у другом кругу. Остале селекције наставиће такмичење у тзв. "Президент Купу", гдје ће се борити за што бољи пласман на СП.

Након тога биће формиране двије нове групе, такође по шест тимова, а по двије првопласиране екипе пласираће се у полуфинале.

Финале је заказано за 27. септембар у данском Хернингу, гдје ће бити одржани сви мечеви за пласман. Полуфинални сусрети биће играни у Хамбургу.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар