SP: Srbija mogla da pobijedi, ali i da izgubi - veliki bod!

Srbija promašila napad za pobedu – bod protiv Rusije na startu SP! Rukometaši Srbije odigrali su nerešeno rezultatom 30:30 protiv Rusije u prvom kolu Svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj.  Rukometna reprezentacija Srbije remijem protiv Rusije počela takmičenje na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj. Šanse za prolaz su iste kao i pre meča. . .  Hrvati u finišu slomili "stare mušterije"! Rukometaši Hrvatske pobjedom nad Islandom (31:27) započeli su Mundijal u Njemačkoj i Danskoj.

Ostali sportovi 11.01.2019 | 20:10
SP: Srbija mogla da pobijedi, ali i da izgubi - veliki bod!
Srbiji bod na startu SP, Rusi nam se provukli! Imali su Orlovi dva gola prednosti minut i po pre kraja, ali su ostali bez trijumfa!

Srbija je zabeležila remi u prvom meču na prvenstvu, koji može biti veoma bitan u borbi za drugu fazu takmičenja.

Izabranici Nenada Peruničića vodili su tokom većine duela, ali na kraju nisu uspeli da dođu do pobede. Debitant Lazar Kukić imao je šut za pobedu, ali mu je golman Rusa Grams nestvarno odbranio šut.

"Orlovi" su odlično počeli meč i imali prednost od tri gola već posle prvih deset minuta, ali su nesmotrenim odlukama u odbrani sebi zakomplikovali prvo poluvreme.

Sudije iz Norveške su "dominirale" i posle prvih 20 minuta Rusi su izveli čak devet sedmeraca, od čega su većinu realizovali.

Rusija je polako "topila" prednost "orlova" i u 24. minutu po prvi put na utakmici došla do prednosti. "Zbornaja" je održavala prednost u narednih pet minuta, ali je Srbija uspela da dođe do izjednačenja tri sekunde pre kraja golom Nikolića.

Drugo poluvreme počelo je efikasno kako je bilo i prvo, ali je Srbija prva preuzela kontrolu. Fantastičnom igrom i serijom golova i odličnih odbrana "orlovi" su timskom igrom došli do +4 na dvadesetak minuta do kraja duela.

"Orlovi" su igrali fantastično, što u odbrani što u napadu, ali je posle tajm-auta Rusije ta reprezentacija zaigrala dosta ozbiljnije i očas posla došla do samo -1.

U poslednjih 15 minuta ušlo se u egalu. Srbija je vodila, ali su Rusi stizali prednost. "Orlovi" su uspeli na četiri minuta do kraja da dođu do ogromnih dva gola razlike, ali kao što je do tada bio slučaj Rusi se nisu predavali. Stigli su do izjednačenja i nastala je prava drama u poslednjem minutu.

Pri vođstvu naših povredio se Nemanja Zelenović koji je uz pomoć saigrača izašao sa terena, a njegovu povredu iskoristili su protivnici koji su iz kontre došli do izjednačenja. Rusija je imala napad za vođstvo, ali se Srbija sjajno odbranila i na 30 sekundi do kraja došla do napada.

Lazar Kukić, debitant koji je do tog trenutka šutirao 4/4, bio je dovoljno hrabar da preuzme odgovornost u svoje ruke. Došao je do izgledne prilike, ali je golman Rusije nestvarnom reakcijom pokrio ugao i odbranio mu šut.

"Zbornaja" je imala osam sekundi da dođe i do pobede, ali nije uspela da uputi ikakav šut, te su ekipe podelile bodove i meč je završen sa 30:30.

Najbolji akter meča bio je Timur Dibirov. Nestvarni Rus je postigao 12 golova i samo jedanput promašio udarac i zasluženo poneo epitet igrača utakmice. Pored njega, istakao se i Dimitri Žitnjikov sa četiri gola.

U redovima Srbije najefikasniji bio je Nemanja Ilić sa šest golova iz sedam pokušaja. Stefan Vujić imao je pet, a Lazar Kukić četiri gola.

Srbija svoj naredni meč igra u subotu od 20.30 protiv Francuske.

Rukometna reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno 30:30 (16:16) sa Rusijom u utakmici prvog kola Svetskog prvenstva u Berlinu. Orlovi će u subotu u drugom kolu odmeriti snage sa višestrukim prvakom sveta, Francuskom.

Nemanja Ilić je dao šest golova, dok je Stefan Vujić postigao pet pogodaka za selekciju koju sa klupe predvodi Nenad Peruničić. Na drugoj strani Timur Dibirov je bio sjajan sa 12 golova.

Srpski rukometaši su veoma dobro počeli utakmicu, kontrolsiali su ritam zahvaljujući dobroj organizaciji u napadu. Sa druge strane, Zbornaja je u uvodnim minutima mogla da zatrese mrežu samo iz sedmerca, a bila su ih čak četiri u pomenutom periodu.

Ipak, kako je vreme odmicalo, tako su se Rusi polako vraćali u život, a pet minuta pre kraja golom Dibirova iz još jednog sedmerca, čak su napravili i rezultatski preokret (13:12).

Na početku drugog poluvremena, srpski rukometaši su ponovo ušli u dobru seriju i došli do velika četiri pogotka prednosti (23:19) i delovalo je da polako ali sigurno „lome“ utakmicu u svoju korist.

Međutim, ponovo se razigrao najbolji ruski rukometaš Dibirov i Orlovi nisu pronašli način da ga zaustave. Zbog toga nije bilo čudno kada je Rusija opet preokrenula i povela sa 27:26 sedam minuta pre kraja.

Nije se dala Srbija, a Draško Nenadić i Stefan Vujić su opet vratili rezultatsko klatno na stranu Orlova koji su došli do dva gola prednosti. Ali, u finišu nije bilo leka za maestralnog Dibirova koji je osigurao bod.

Rusi su čak imali i napad za pobedu osam sekundi pre kraja, ali se Srbija dobro odbranila.

"Orlovi" su Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Danskoj, u vrlo teškoj Grupi A, počeli remijem protiv Rusije 30:30 (16:16). Tim Nenada Peruničića osvojio je važan bod, koji nam ostavlja mogućnost da se do poslednjeg kola borimo za jedno od prva tri mesta i plasman u drugu fazu šampionata.

Da smo izgubili, situacija bi bila vrlo teška, ali bi nam isto tako trijumf otvorio vrata drugog kruga i sve bi u nastavku takmičenja bilo daleko lakše.

Ovako, u subotu je pred nama novi izazov i meč protiv Francuske (20.30), apsolutnog favorita, protiv koga podmlađen i prilično neiskusan tim Srbije neće imati mnogo toga da izgubi, već samo da dobije.

A, "orlovi" su imali šansu za pobedu i to mnogo veću od Rusije.

Vodili su u prvom poluvremenu 6:3, u drugom imali 23:19, tri minuta pre kraja "plus dva", ali se na kraju, ipak, radovali bodu. Posebno uzbudljiva bila su poslednja dva minuta, "zbornaja" je napravila probijanje, Srbiji je ostalo 30 sekundi za poslednji napad, Lazar Kukić sjajno prošao, gađao pod noge, ali je Oleg Grams špagom sprečio novo vođstvo Srbije.

Rusi su pokušali u preostalih osam sekundi da pogode i nisu uspeli.

Timur Dibirov je sa 12 golova bio najbolji igrač meča, ali je junak Rusije upravo golman Grams. U odlučujućim trenucima, pored odbrane nakon šuta Kukića, uspeo je da spreči odličnog Nemanju Ilića da postigne gol iz kontre, a potom i da odbrani sedmerac Stefanu Vujiću.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je kapiten Nemanja Ilić sa šest golova, dok je Vujić postigao pet, a Lazar Nikolić četiri pogotka.

Ono što predstavlja glavobolju za stručni štab Srbije je povreda Nemanja Zelenovića dva minuta pre kraja. Odlični bek bio je motor, sjajno je razigravao, probijao, ali je zbog bola u kolenu pre vremena morao na klupu i mnogo je nedostajao u ključnim momentima, kada smo pomalo i naivno primali golove i propuštali prilike.

U svakom slučaju, Srbija je ostavila odličan utisak na početku prvenstva.

SRBIJA - RUSIJA

Mercedes Benc Arena
Berlin, gledalaca - 11.000

SRBIJA: Pušica 3, Vorkapić, Orbović 1, Vujić 5, Verkić, Radivojević 3, Nenadić 2, Ilić 6, Mošić, Ilić V, Nikolić 2, Kukić 4, Zelenović 2, Marsenić 2, Obradović, Cupara

RUSIJA: Grams, Kiseljev, Šiškarev, Kovaljev, Evdokimov, Škurinski, Dereven, Gorpišin, Kalaraš, Ostašenko, Dibirov, Komorogov, Kireev, Žitnjkov, Fokin, Kosorotov

Raspored utakmica "orlova" na Svetskom prvenstvu:

11. januar (petak): Srbija - Rusija 30:30 (16:16)
12. januar (subota): Francuska - Srbija 20.30
14. januar (ponedeljak): Srbija - Brazil 15.30
15. januar (utorak): Koreja - Srbija 18.00
17. januar (četvrtak): Nemačka - Srbija 18.00

Hrvati u finišu slomili "stare mušterije"! Rukometaši Hrvatske pobjedom nad Islandom (31:27) započeli su Mundijal u Njemačkoj i Danskoj.

Islanđani su "stare mušterije" Hrvatske, koja je u posljednjih devet godina samo jednom odigrala neriješeno, a u ostalih pet međusobnih dvoboja, "kockasti" su bili neumoljivi.

Izabranici Lina Červara su tradiciju nastavili i u prvom kolu B grupe 26. Svjetskog prvenstva, koje ove godine prvi put zajedno organizuju dvije zemlje, Njemačka i Danska.

Ali, podmlađena reprezentacija komšija nije bez muke stigla do prvih bodova na šampionatu svijeta u dvorani u Minhenu.

Naprotiv - tek u finišu su "slomili" neugodne "ribare" - 31:27 (16:14). 

Hrvati, kojima je prije dvije godine na Mundijalu u Francuskoj izmakla bronza u spektakularnom meču sa Slovenijom, prvi put su do prednosti stigli u 11. minutu golom Luke Stepančića (7:6).

Island je do finiša prvog poluvremena na krilima raspoloženog Arona Palmarsona uspio da preokrene na tri razlike, ali su potom Hrvati furioznom serijom od 5:0 u posljednjih nekoliko minuta ipak na odmor otišli sa prednošću - 16:14.

Trener fudbalera Bajerna, hrvatski stručnjak Niko Kovač uručio je nagradu za najboljeg igrača utakmice Luki Stepančiću.

Početkom nastavka, razlika je iznosila najviše "plus četiri" u nekoliko navrata, da bi potom Islanđani sjajnom serijom od čak 7:1 stigli ponovo do vođstva - 24:22.

Međutim, zahvaljujući Stepančiću, ali i Luki Cindriću, koji su bili efikasni kad je bilo najvažnije, "kockasti" su serijom od 6:0 u periodu od 50. do 60. minuta slomili neugodni Island i stigli do prva dva boda na prvenstvu svijeta.

Osam golova postigao je Luka Stepančić, njegov imenjak Cindrić je upisao tri pogotka manje, ali četiri u drugom dijelu kad se "lomio" rezultat, dok je kod Islanđana najbolji bio Aron Palmarson sa sedam.

U nedjelju Hrvatska igra protiv Japana, a 14. januara protiv Makedonije. Potom joj je protivnik selekcija Bahreina, da bi u posljednjem kolu u grupi u derbiju odmjerili snage sa Španijom.

Hrvati, koji su u ovaj duel ušli kao favoriti, imali su dosta problema da savladaju Islanđane, ali su na kraju ipak prelomili utakmicu.

Prvi pad Island je doživeo na kraju prvog poluvremena, kada je ispustio 14:11 i na pauzu otišao sa minusom od dva gola, 14:16.

U nastavku igre Hrvati su zaigrali znatno bolje i nastavili da dominiraju. "Vatreni" su brzo došli do +4 na startu drugog poluvremena i nije izgledalo kao da će se Island vratiti u meč.

Ipak, Gudmunsonovi izabranici su uspeli da dođu do prednosti koja je iznosila i dva gola krajem utakmice. Island je vodio 26:25, ali je zatim usledilo novo "buđenje" Hrvatske i nova serija od 6:0 kojom je pitanje pobednika rešeno.

Po jedan igrač iz obe ekipe postigao je sedam golova. Za Island to je učinio Palmarson, a za Hrvate Stepančić.

U drugom meču grupe B Makedonija je deklasirala Japan sa 38:29.

Neverovatni Kiril Lazarov upisao je osam golova za Makedonce, dok su po sedam imali Manaskov i Stoilov.

Angola je napravila najveće iznenađenje dana pobedivši Katar sa 24:23, a blizu senzacije bili su i Argentinci, koji su uspeli da "otkinu" bod Mađarskoj, 25:25.

Austrija je opravdala očekivanja pobdivši Saudijsku Arabiju sa 29:22.

Najbolje tri reprezentacije će proći u dalje takmičenje, a ukrštaće se sa grupom u kojoj suSrbija i Rusija u istom terminu podijelile bodove, potom svjetski šampion Francuska, domaćin Njemačka i Brazil.

GRUPA A (Berlin)

1. kolo

Njemačka - Koreja 30:19 (17:10)
Srbija - Rusija 30:30 (16:16)
Brazil - Francuska (20.30)

TABELA: Njemačka 2, Srbija 1, Rusija 1, Brazil (-1) 0, Francuska (-1) 0, Koreja 0.

GRUPA B (Minhen)

1. kolo:

Japan - Makedonija 29:38 (13:18)
Island - Hrvatska 27:31 (14:16)
Bahrein - Španija (20.30)

TABELA: Makedonija 2, Hrvatska, Španija (-1) 0, Bahrein (-1) 0, Island 0, Japan 0

GRUPA C (Kopenhagen/Herning)

1. kolo:

Čile - Danska

Saudijska Arabija - Austrija 22:29 (9:15)
Tunis - Norveška (20.30)

GRUPA D (Kopenhagen)

1. kolo:

Angola - Katar 24:23 (12:8)
Argenina - Mađarska 25:25 (10:13)
Egipat - Švedska (20.30)

TABELA: Angola 2, Mađarska 1, Argentina 1, Švedska (-1) 0, Egipat (-1) 0.

Na Svjetskom prvnestvu učestvuju 24 selekcije podijeljene u četiri grupe sa po šest reprezentacija.

Po tri najbolje plasirane selekcije izboriće plasman u narednu fazu, gdje će prenijeti bodove iz utakmica protiv onih reprezentacija koje su se našle u drugom krugu. Ostale selekcije nastaviće takmičenje u tzv. "Prezident Kupu", gdje će se boriti za što bolji plasman na SP.

Nakon toga biće formirane dvije nove grupe, takođe po šest timova, a po dvije prvoplasirane ekipe plasiraće se u polufinale.

Finale je zakazano za 27. septembar u danskom Herningu, gdje će biti održani svi mečevi za plasman. Polufinalni susreti biće igrani u Hamburgu.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar