Чекају нас кишне и топле године

Према индексу глобалних климатских ризика, које је недавно објавила њемачка организација "Германwатцх", БиХ се у 2017. години налазила на 58. мјесту земаља изложених екстремним временским условима, а према мишљењу стручњака, као и већина свијета и БиХ ће у будућем периоду осјетити посљедице глобалног загријавања.

Република Српска 10.01.2019 | 18:26
Чекају нас кишне и топле године
"Наша екипа већ дуго ради на значају климатских промјена у БиХ, гдје, као и на већини планете, глобално загријавање доводи до климатских промјена, које из године у годину атмосферу чине нестабилнијом", казао је за "Независне" Небојша Куштриновић, члан Комитета за климатске промјене БиХ.

Истакао је да БиХ не очекују временски екстреми који су некад били актуелни, али да ће временске услове карактерисати много јачи вјетрови него што је то некад било, као и озбиљнији интервали с већим количинама падавина.

"Најхладнији забиљежен дан у Бањалуци је био 7. јануара 1947. године, када је било -28 степени Целзијусових, али таквих екстрема више неће бити. Биће јачих вјетрова и већих количина падавина", рекао је Куштриновић.

Нагласио је да, због обилнијих падавина, о климатским промјенама посебно морају повести рачуна људи који се баве водама и одбраном од поплава.

За неких 70-80 година клима у БиХ ће бити таква да ће бити појачана суша љети и веће количине падавине током зиме. Биће знатно топлије и по температурама ћемо бити највише налик условима које има сјеверна Грчка", закључио је Куштриновић.

Мартин Таис, национални експерт за квалитет ваздуха и климатске промјене, истакао је да ће БиХ у неком наредном периоду карактерисати поплаве, кише или суше.

"Ти екстремни услови који се односе на јаке олује и вјетрове још, на срећу, неће доћи, али ћемо имати јаке суше и поплаве, које такође могу донијети проблеме", истакао је Таис.

Додао је да је најбитнија адаптација на климатске промјене, те да ко се прије адаптира на њих, боље прође. Према поменутом индексу, БиХ је због временских услова у 2017. години изгубила 772,36 милиона америчких долара, а када су у питању губици према БДП-у, БиХ је у 2017. години изгубила 1,7 одсто БДП-а по основу временских услова.

Када су у питању земље региона, Србија је на 32. мјесту, Хрватска на 53, док је Словенија на 90. мјесту.

Прво мјесто је заузео Порторико, на другом је Шри Ланка, док је треће мјесто заузела Доминика. Како је истакнуто, Порторико и Доминика у мају и септембру 2017. године погођени су ураганом "Марија".

"Људи широм свијета морају се суочити са стварношћу климатских промјена. У многим дијеловима свијета промјене се манифестују кроз нестабилне екстремне временске услове између 1998-2017. године", стоји у овом извјештају.

Наведено је да је у овом периоду више од 526.000 људи широм свијета умрло због екстремних временских услова, а економски губици су износили око 3,47 трилиона долара.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле

10.01.2019 18:01

Ајмо ВОДЕ СРПСКЕ правите ли насип дрински, оцел бити до 2100

ОДГОВОРИТЕ