Ова етерична уља побјеђују грип и прехладу

Безвољност, умор, зимогрожљивост, кијавица, зачепљеност горњих дисајних путева, болови у грлу, повишена телесна температура су најчешћи симптоми који прате прехладу. Болест је у ово време године на врхунцу! Ако је температура виша од 38 степени и праћена је дрхтавицом и боловима у мишићима или снажним умором, велика је вероватноћа да се ради о грипу.

Здравље 10.01.2019 | 08:00
Ова етерична уља побјеђују грип и прехладу
Људи користе бројне лекове који заједно у комбинацији штете организму, али природа нам може помоћи, само је важно да погледамо што нам то нуди. Етеричним уљима можете да се сачувате од болести. Ова уља су право решење за поједине болести:

Равенсара ароматица (Циннамомум цампхора Л)

Равенсара је једно од најчаробнијих етеричних уља што се тиче вирусних инфекција. Одлична је како превентивно за дезинфекцију ваздуха и подизање имунитета, тако и за олакшавање симптома код већ развијене болести. Ово уље је добро за грип јер својим аналгетским својствима смањује бол у мишићима и зглобовима, лагано хлади и даје осећај олакшања. Подиже опшу физичку кондицију, олакшава искашљавање. Равинсара се може користити за освежавање простора, инхалацију, локално утрљавање. Добро је и за децу.

Еукалиптус радиата

Ово уље има јако изражено антиинфективно, антибактеријско и антивирусно дејство. Веома је корисно за третирање свих врста упала горњих дисајних путева, уз то може да разбистри и буди. Ово је знатно блаже уље од еукалиптуса глобулуса па га могу употребљавати и деца. Користимо га у распршивачу, инхалацијама и дермално.

Рузмарин цинеол (Росмаринус оффициналис Л кемотип 1,8 цинело)

Ово етерично уље је јак експекторанс и подстиче разређивање секрета, изврсно делује против патогених бактерија из рода Стапхyлоцоццус, Стрептоцоццус, Есцхерицхиа и гљивица. Користи се у распршивачу, инхалацијски и дермално.

Лимун (Цитрус лимонум)

Ово етерично уље је веома добар антисептик, врло је делотворан против Стапхyлоцоццуса и Стрептоцоццуса, а само неколико капи етеричног уља у распршивачу ће већ након 5 минута уништити до 70 одсто вируса у ваздуху! Посебно је погодан код вирусних инфекција код деце и то инхалацијски. Јак је имуностимулатор. Може да се користи орално у облику мелата (у комбинацији са равенсаром је одлично средство за јачање имунитета), инхалацијски, дермално.

Чајевац (Мелалуца алтенифолиа)

Делује снажно против свих врста патогених гљивица, вируса и бактерија. Препоручује се код свих дисајних инфекција без обзира на узрок. Снажно делује на имунолошки систем и одличан је за дезинфекцију.

Ниаули кемотип цинеол (Мелалеуца qуинqуенервиа)

Ниаули је етерично уље извандрених антибактеријских, антивирусних и антигљивичних својстава. Подстиче искашљавање, користи се у превентивне сврхе и одличан је за спречавање развијања болести и снажно дезинфикује ваздух.

Мирта 1.8 цинело (Мyртус цоммнис кт 1.8 цинело)

Мирта је веома снажан експекторанс (лек за избацивање секрета из плућа), а уз то спречава појачано лучење секрета. Због благог деловања погодна је за третирање дисајних проблема код мале деце.

Еукалиптус глобулус (Еуцалyптус глобулус)

Препоручљив је за све врсте дисајних инфекција праћених кашљем јер има јако експекторансно деловање, разграђује секрет и олакшава искашљавање. Може да се користи инхалацијски, за дезинфекцију и освежавање простора или дермално.

Препорука за инхалације етеричним уљима

У врућу воду капнути две капи етеричног уља, инхалирати се минут до два, након тога додати поново једну до две капи етеричног уља и опет се инхалирати. Свеукупно се дода пет до 15 капи, у зависности од врсте уља и старости особе које се инхалира. Инхалције не би требало да трају дуже од 10 минута и могу да се понављају три пута на дан, саветује портал 24сата.хр. Код астме се инхалације не раде, без обзира на узрок.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар