Ova eterična ulja pobjeđuju grip i prehladu

Bezvoljnost, umor, zimogrožljivost, kijavica, začepljenost gornjih disajnih puteva, bolovi u grlu, povišena telesna temperatura su najčešći simptomi koji prate prehladu. Bolest je u ovo vreme godine na vrhuncu! Ako je temperatura viša od 38 stepeni i praćena je drhtavicom i bolovima u mišićima ili snažnim umorom, velika je verovatnoća da se radi o gripu.

Zdravlje 10.01.2019 | 08:00
Ova eterična ulja pobjeđuju grip i prehladu
Ljudi koriste brojne lekove koji zajedno u kombinaciji štete organizmu, ali priroda nam može pomoći, samo je važno da pogledamo što nam to nudi. Eteričnim uljima možete da se sačuvate od bolesti. Ova ulja su pravo rešenje za pojedine bolesti:

Ravensara aromatica (Cinnamomum camphora L)

Ravensara je jedno od najčarobnijih eteričnih ulja što se tiče virusnih infekcija. Odlična je kako preventivno za dezinfekciju vazduha i podizanje imuniteta, tako i za olakšavanje simptoma kod već razvijene bolesti. Ovo ulje je dobro za grip jer svojim analgetskim svojstvima smanjuje bol u mišićima i zglobovima, lagano hladi i daje osećaj olakšanja. Podiže opšu fizičku kondiciju, olakšava iskašljavanje. Ravinsara se može koristiti za osvežavanje prostora, inhalaciju, lokalno utrljavanje. Dobro je i za decu.

Eukaliptus radiata

Ovo ulje ima jako izraženo antiinfektivno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Veoma je korisno za tretiranje svih vrsta upala gornjih disajnih puteva, uz to može da razbistri i budi. Ovo je znatno blaže ulje od eukaliptusa globulusa pa ga mogu upotrebljavati i deca. Koristimo ga u raspršivaču, inhalacijama i dermalno.

Ruzmarin cineol (Rosmarinus officinalis L kemotip 1,8 cinelo)

Ovo eterično ulje je jak ekspektorans i podstiče razređivanje sekreta, izvrsno deluje protiv patogenih bakterija iz roda Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia i gljivica. Koristi se u raspršivaču, inhalacijski i dermalno.

Limun (Citrus limonum)

Ovo eterično ulje je veoma dobar antiseptik, vrlo je delotvoran protiv Staphylococcusa i Streptococcusa, a samo nekoliko kapi eteričnog ulja u raspršivaču će već nakon 5 minuta uništiti do 70 odsto virusa u vazduhu! Posebno je pogodan kod virusnih infekcija kod dece i to inhalacijski. Jak je imunostimulator. Može da se koristi oralno u obliku melata (u kombinaciji sa ravensarom je odlično sredstvo za jačanje imuniteta), inhalacijski, dermalno.

Čajevac (Melaluca altenifolia)

Deluje snažno protiv svih vrsta patogenih gljivica, virusa i bakterija. Preporučuje se kod svih disajnih infekcija bez obzira na uzrok. Snažno deluje na imunološki sistem i odličan je za dezinfekciju.

Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia)

Niauli je eterično ulje izvandrenih antibakterijskih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava. Podstiče iskašljavanje, koristi se u preventivne svrhe i odličan je za sprečavanje razvijanja bolesti i snažno dezinfikuje vazduh.

Mirta 1.8 cinelo (Myrtus commnis kt 1.8 cinelo)

Mirta je veoma snažan ekspektorans (lek za izbacivanje sekreta iz pluća), a uz to sprečava pojačano lučenje sekreta. Zbog blagog delovanja pogodna je za tretiranje disajnih problema kod male dece.

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus)

Preporučljiv je za sve vrste disajnih infekcija praćenih kašljem jer ima jako ekspektoransno delovanje, razgrađuje sekret i olakšava iskašljavanje. Može da se koristi inhalacijski, za dezinfekciju i osvežavanje prostora ili dermalno.

Preporuka za inhalacije eteričnim uljima

U vruću vodu kapnuti dve kapi eteričnog ulja, inhalirati se minut do dva, nakon toga dodati ponovo jednu do dve kapi eteričnog ulja i opet se inhalirati. Sveukupno se doda pet do 15 kapi, u zavisnosti od vrste ulja i starosti osobe koje se inhalira. Inhalcije ne bi trebalo da traju duže od 10 minuta i mogu da se ponavljaju tri puta na dan, savetuje portal 24sata.hr. Kod astme se inhalacije ne rade, bez obzira na uzrok.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar