Легенда о настанку најбољег уличног специјалитета у Берлину

Постоји невероватно велики број кобасица у Немачкој, тачније преко хиљаду и по различитих врста!

Путовања 10.01.2019 | 07:59
Легенда о настанку најбољег уличног специјалитета у Берлину
У Берлину, пак, постоји само једна коју становници и туристи сматрају најбољом – каривурст. И ње никада не би било да није било британске окупације након Другог светског рата и једне жене. 

Каривурст (цуррywурст) је улична кобасица која се прави од свињског меса и сервира се мит (са омотом) или охне дарм (без кожице). 

Реже се у комаде величине угриза и прелива се кечапом који може да има интензиван укус парадајза или да буде сладак и оштар. Кобасица се обично сервира уз блиставу порцију помфрита или пецива. Шлаг на торти је када се поспе каријем у праху. Све ово нагомилано на тањиру кошта четири евра. 

Многи се питају у чему је тајна каривурста, а одговор је у културама које спаја – парадајз из Америке, кобасица из Немачке и зачини из Индије. Храна која тера сваког човека на планети да се пронађе у њој. То је и био случај са изумом каривурста 1949. године.

Како кажу у Музеју каривурста, ову брзу храну смислила је продавачица Херта Хеувер. Наиме, она је продавала кобасице у британском делу током Хладног рата у Берлину када је направила договор са војницима који су били стационирани у граду - ако јој дају кечап да прелије кобасице, даће им алкохол. И тако је настала легенда. 

Британци су такође имали мешавину индијских зачина, па је Херта почела и њих да ставља на кобасице преко кечапа. То је био почетак приче о женском предузетништву које је довело до најомиљеније немачке брзе хране. 

Британски радници су обожавали каривуст због високог нивоа протеина, укуса и ниске цене. Тако је Херта отворила више уличних штандова на којима је продавала своју креацију, а други су почели да је опонашају. На крају је укус победио, а каривурст се ослободио корена радничке класе када су сви почели да га једу и воле. 

Процењује се да се у Немачкој годишње поједе 800 милиона порција каривурста, а у Берлину 70 милиона. Док је Херта свој бизнис затворила 30. јуна 1979. године још се можете почастити каривурстом у некој од преко 2.000 продавница брзе хране.


Најбоља места да поједете каривурст у Берлину:

*Цуррy 36
*Цуррy Бауде
*Конопке’с Имбисс
*Wиттy’с Органиц Фоод
*Биер’с Кудамм 195

Б 92
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар