Legenda o nastanku najboljeg uličnog specijaliteta u Berlinu

Postoji neverovatno veliki broj kobasica u Nemačkoj, tačnije preko hiljadu i po različitih vrsta!

Putovanja 10.01.2019 | 07:59
Legenda o nastanku najboljeg uličnog specijaliteta u Berlinu
U Berlinu, pak, postoji samo jedna koju stanovnici i turisti smatraju najboljom – karivurst. I nje nikada ne bi bilo da nije bilo britanske okupacije nakon Drugog svetskog rata i jedne žene. 

Karivurst (currywurst) je ulična kobasica koja se pravi od svinjskog mesa i servira se mit (sa omotom) ili ohne darm (bez kožice). 

Reže se u komade veličine ugriza i preliva se kečapom koji može da ima intenzivan ukus paradajza ili da bude sladak i oštar. Kobasica se obično servira uz blistavu porciju pomfrita ili peciva. Šlag na torti je kada se pospe karijem u prahu. Sve ovo nagomilano na tanjiru košta četiri evra. 

Mnogi se pitaju u čemu je tajna karivursta, a odgovor je u kulturama koje spaja – paradajz iz Amerike, kobasica iz Nemačke i začini iz Indije. Hrana koja tera svakog čoveka na planeti da se pronađe u njoj. To je i bio slučaj sa izumom karivursta 1949. godine.

Kako kažu u Muzeju karivursta, ovu brzu hranu smislila je prodavačica Herta Heuver. Naime, ona je prodavala kobasice u britanskom delu tokom Hladnog rata u Berlinu kada je napravila dogovor sa vojnicima koji su bili stacionirani u gradu - ako joj daju kečap da prelije kobasice, daće im alkohol. I tako je nastala legenda. 

Britanci su takođe imali mešavinu indijskih začina, pa je Herta počela i njih da stavlja na kobasice preko kečapa. To je bio početak priče o ženskom preduzetništvu koje je dovelo do najomiljenije nemačke brze hrane. 

Britanski radnici su obožavali karivust zbog visokog nivoa proteina, ukusa i niske cene. Tako je Herta otvorila više uličnih štandova na kojima je prodavala svoju kreaciju, a drugi su počeli da je oponašaju. Na kraju je ukus pobedio, a karivurst se oslobodio korena radničke klase kada su svi počeli da ga jedu i vole. 

Procenjuje se da se u Nemačkoj godišnje pojede 800 miliona porcija karivursta, a u Berlinu 70 miliona. Dok je Herta svoj biznis zatvorila 30. juna 1979. godine još se možete počastiti karivurstom u nekoj od preko 2.000 prodavnica brze hrane.


Najbolja mesta da pojedete karivurst u Berlinu:

*Curry 36
*Curry Baude
*Konopke’s Imbiss
*Witty’s Organic Food
*Bier’s Kudamm 195

B 92
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar