ЕК: Црно-бели АЛБАтрос раширио крила! Паде Алба!

Партизан сјајном енергијом и одбраном до прве победе у Топ 16! Кошаркаши Партизана победили су Албу из Берлина са 78:66, у другом колу Топ 16 фазе Еврокупа.  Ренфро разиграо Партизан, за прву Топ 16 победу! Амерички плејмејкер одиграо још један одличан меч и довео црно-беле до првог тријумфа у актуелној фази Еврокупа.  Добра одбрана, иста таква атмосфера у Пиониру и Партизан је надиграо немачког представника у ТОП 16 фази Еврокупа - 78:66.

Кошарка 09.01.2019 | 22:15
ЕК: Црно-бели АЛБАтрос раширио крила! Паде Алба!
Изабраници Андрее Тринкијерија имали су сјајну енергију на овом мечу и одбраном су дошли до веома важног тријумфа.

Ово је била прва победа за црно-беле у Топ 16 фази и сада поново имају лепе шансе да се нађу у плеј-офу другог по рангу европског кошаркашког такмичења.

Најефикаснији у победничком саставу био је Вања Маринковић са 14 поена, док је одлично разигравао Алекс Ренфро који је меч завршио са 11 асистенција.

Госте је предводио Хермансон са 16 поена, док је Лук Сикма постигао 10.

После два одиграна меча све четири екипе у групи Е имају скор од једне победе и пораза.

Од старта меча играле су се јако одбране на обе стране. То је све водило до тешких шутева, доста промашаја и слободних бацања.

Оваква игра више је одговорала Партизану који је брзо дошао до двоцифрене предности. Ипак, утисак је да су црно-бели могли више у првом полувремену.

Екипа италијанског стручњака одбранила је доста поседа, али није успела много да претвори у кош. Због тога се на паузу отишло са резултатом 37:28. Током треће четвртине црно-бели су успели да одбију налет Албе, међутим не и да сломе отпор гостију.

Екипа из Берлина је стално "дисала за вратом" црно-белима, али кошевима Џока Лендејла и Банџе Сија у завршници меча Партизан је успео да дође до велике предности. На крају утакмица је завршена резултатом 78:66.

Навикли смо већ да Партизан игра драматичне утакмице ове сезоне, па је и против Албе на менију у Пиониру било нешто слично томе. Црно-бели су константно имали предност која се кретала од пет до 10 поена разлике, а такав је случај био и у последњих 10 минута када се све ломило. На крају су црно-бели однели победу од 78:66.

Придошлица Никола Јанковић је пружио добру партију у четвртој деоници, реализовао је три напада и одржавао је Партизан на пристојној дистанци услед добре игре у пику. Тројкама Сија и Маринковића све је постало доста лакше. Партизан је успео да извуче први тријумф у ТОП 16 фази.

Ако смо навикли на голубове који повремено пролете Пиониром, онда је вечерас Партизан више личио на АЛБАтроса. Раширио је крила, накострешио се, и у већем делу меча затворио прилазе свом кошу. То је био кључ победе.

Меч је почео добром игром Лендејла, Гагића и Клифорда испод коша, те погоцима из рекета. Алба се трудила да испоштује филозофију тренера Аита Гарсије и да игра транзицију кад год може, па макар нападала у леђа противника после примљеног коша. То им је специјалитет и то раде на врхунски начин.

Гагић је брзо направио две личне, па је брзо шансу за већу минутажу имао Никола Јанковић (добио аплауз за скокове у нападу, касније и овације за укупан учинак), баш у моментима када је Си умало одвалио обруч од закуцавања. Имао је Партизан потешкоће у организацији напада, али је добра одбрана омогућавала црно-белима активан резултат (13:11). Уз понеку бакљу, било је и дима у Пиониру. Помало необичајена атмосфера за кошарку…

Са тројкама Пејџа и Николића, два плус један Радета Загорца, Партизан је стгао до прве веће предности од 22:13. Заправо, одбрана је била највише заслужна за ту предност. Црно-бели су после 14 минута игре примили само 17 поена.

Уз хук са трибина, добру дефанзиву и поене за два и три Вање Маринковића (данас напунио 22 године), Партизан је стигао и до прве двоцифрене предности од 32:21. После првих 20 минута семафор је показивао 37:28. Могло је то да буде и убедљивије с обзиром на приказану игру.

Трећа деоница је била битна да Партизан не допусти противнику да се приближи у чему је помогла тројка Загорца, али је потом Гиедраитис узвратио истом мером. Правили су црно-бели доста грешака, фаулова у нападу, машили су зицере и све је мирисало на неизвеснији наставак утакмице.

Важну тројку дао је Бонџа Си из ћошка, потом су уследили битни поени Николића, грешили су и једни и други, па се у последњу четвртину ушло с седам поена предности за Тринкијеријев састав.

Осећао се мирис победе у Пиониру која је на крају и уписана захваљујући серији кошева Џока Лендејла(седам поена) у завршници, а црно-бели се реванширали Берлинцима за два убедљива пораза прошле сезоне у Еврокупу.

Искусни плејмејкер Алекс Ренфро из меча у меч показује зашто га је Андреа Тринкијери одабрао као своје прво појачање у Партизану.

Након што је прошлог викенда преузео одговорност и погађао када је било најтеже против Морнара, амерички "кец" је у среду такође био у центру пажње, јер је креирао и "спаковао" скоро све акције којима су црно-бели остварили први тријумф у Топ 16 фази Еврокупа.

ПАРТИЗАН - АЛБА 78:66 (19:13, 18:15, 13:15, 28:23)

Ове вечери, у поново пуном "Пиониру", Ренфро није превише шутирао (2 поена, 0/2 из игре), али је завршио меч са чак 12 асистенција!

Никола Јанковић, Партизанов новајлија, победио је трему и у веома "тврдом" и борбеном мечу постигао 11 поена, уз седам скокова. Доскорашњи члан Естудијантеса спречио је на почетку последње четвртине нападачку кризу екипе Андрее Тринкијерија и "везао" три узастопна поготка, након којих је јасно назирала победа српског тима.

Врањанац је одржавао двоцифрену Партизанову предност, а Алба је ипак смогла снагу да још једном одговори и да се реакцијом одличног Исланђанина Мартина Хермансона (16 поена) примакне на "минус 6" (69:63) у 38. минуту.

Међутим, Ренфро није допустио да и овај меч црно-белих "склизне" у неизвесну завршницу.

После успешне сарадње са Јанковићем, Американац је у завршници ефикасно комбиновао и саЏоком Лендејлом, помогавши му да заврши меч са 13 убачених поена и да углавном из лаких ситуација "оверава" тријумф Тринкијеријевог тима. 

Уз тако важан допринос центара, уз чврсту одбрану, тимску игру и уз запажену ролу концентрисаног Вање Маринковића (13 поена), Партизан је до краја повећавао предност све до максималних "плус 15", које је у последњем нападу гостију смањио Рокас Гидраитис, други "двоцифрени" међу гостима.

Чврста, прибрана игра црно-белих у мечу спорог, контролисаног ритма задовољила је навијаче и насмејала Андреу Тринкијерија, који је видно задовољан отишао у свлачионицу. Његов тим следећи меч одиграће и наредна два меча на свом паркету, где ће у суботу дочекати Крку, а потом и Монако, у 3. колу Топ 16 Еврокупа.

ПАРТИЗАН - АЛБА 78:66 (19:13, 18:15, 13:15, 28:23)

Дворана: Александар Николић
Гледалаца: 6.000
Судије: Коромилас, Лауринавичијус, Картал

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 11, Пејџ 10, Си 10, Маринковић 14, Величковић 0, Пецарски, Загорац 8, Ренфро 2, С. Јанковић 2, Лендејл 13, Гагић 2, Николић 6.

АЛБА: Саибу 2, Гифи 5, Хундт 0, Шнајдер 0, Хермансон 16, Вагнер 2, Гиедраитис 11, Тиман 8, Клифорд 5, Ноко 5, Сикма 10, Пено 2.

Резултати 2. кола Групе Е:

Монако - Ритас 75:70
Партизан - Алба 78:66

Табела: Партизан 1-1, Ритас 1-1, Алба 1-1, Монако 1-1.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар