EK: Crno-beli ALBAtros raširio krila! Pade Alba!

Partizan sjajnom energijom i odbranom do prve pobede u Top 16! Košarkaši Partizana pobedili su Albu iz Berlina sa 78:66, u drugom kolu Top 16 faze Evrokupa.  Renfro razigrao Partizan, za prvu Top 16 pobedu! Američki plejmejker odigrao još jedan odličan meč i doveo crno-bele do prvog trijumfa u aktuelnoj fazi Evrokupa.  Dobra odbrana, ista takva atmosfera u Pioniru i Partizan je nadigrao nemačkog predstavnika u TOP 16 fazi Evrokupa - 78:66.

Košarka 09.01.2019 | 22:15
EK: Crno-beli ALBAtros raširio krila! Pade Alba!
Izabranici Andree Trinkijerija imali su sjajnu energiju na ovom meču i odbranom su došli do veoma važnog trijumfa.

Ovo je bila prva pobeda za crno-bele u Top 16 fazi i sada ponovo imaju lepe šanse da se nađu u plej-ofu drugog po rangu evropskog košarkaškog takmičenja.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Vanja Marinković sa 14 poena, dok je odlično razigravao Aleks Renfro koji je meč završio sa 11 asistencija.

Goste je predvodio Hermanson sa 16 poena, dok je Luk Sikma postigao 10.

Posle dva odigrana meča sve četiri ekipe u grupi E imaju skor od jedne pobede i poraza.

Od starta meča igrale su se jako odbrane na obe strane. To je sve vodilo do teških šuteva, dosta promašaja i slobodnih bacanja.

Ovakva igra više je odgovorala Partizanu koji je brzo došao do dvocifrene prednosti. Ipak, utisak je da su crno-beli mogli više u prvom poluvremenu.

Ekipa italijanskog stručnjaka odbranila je dosta poseda, ali nije uspela mnogo da pretvori u koš. Zbog toga se na pauzu otišlo sa rezultatom 37:28. Tokom treće četvrtine crno-beli su uspeli da odbiju nalet Albe, međutim ne i da slome otpor gostiju.

Ekipa iz Berlina je stalno "disala za vratom" crno-belima, ali koševima Džoka Lendejla i Bandže Sija u završnici meča Partizan je uspeo da dođe do velike prednosti. Na kraju utakmica je završena rezultatom 78:66.

Navikli smo već da Partizan igra dramatične utakmice ove sezone, pa je i protiv Albe na meniju u Pioniru bilo nešto slično tome. Crno-beli su konstantno imali prednost koja se kretala od pet do 10 poena razlike, a takav je slučaj bio i u poslednjih 10 minuta kada se sve lomilo. Na kraju su crno-beli odneli pobedu od 78:66.

Pridošlica Nikola Janković je pružio dobru partiju u četvrtoj deonici, realizovao je tri napada i održavao je Partizan na pristojnoj distanci usled dobre igre u piku. Trojkama Sija i Marinkovića sve je postalo dosta lakše. Partizan je uspeo da izvuče prvi trijumf u TOP 16 fazi.

Ako smo navikli na golubove koji povremeno prolete Pionirom, onda je večeras Partizan više ličio na ALBAtrosa. Raširio je krila, nakostrešio se, i u većem delu meča zatvorio prilaze svom košu. To je bio ključ pobede.

Meč je počeo dobrom igrom Lendejla, Gagića i Kliforda ispod koša, te pogocima iz reketa. Alba se trudila da ispoštuje filozofiju trenera Aita Garsije i da igra tranziciju kad god može, pa makar napadala u leđa protivnika posle primljenog koša. To im je specijalitet i to rade na vrhunski način.

Gagić je brzo napravio dve lične, pa je brzo šansu za veću minutažu imao Nikola Janković (dobio aplauz za skokove u napadu, kasnije i ovacije za ukupan učinak), baš u momentima kada je Si umalo odvalio obruč od zakucavanja. Imao je Partizan poteškoće u organizaciji napada, ali je dobra odbrana omogućavala crno-belima aktivan rezultat (13:11). Uz poneku baklju, bilo je i dima u Pioniru. Pomalo neobičajena atmosfera za košarku…

Sa trojkama Pejdža i Nikolića, dva plus jedan Radeta Zagorca, Partizan je stgao do prve veće prednosti od 22:13. Zapravo, odbrana je bila najviše zaslužna za tu prednost. Crno-beli su posle 14 minuta igre primili samo 17 poena.

Uz huk sa tribina, dobru defanzivu i poene za dva i tri Vanje Marinkovića (danas napunio 22 godine), Partizan je stigao i do prve dvocifrene prednosti od 32:21. Posle prvih 20 minuta semafor je pokazivao 37:28. Moglo je to da bude i ubedljivije s obzirom na prikazanu igru.

Treća deonica je bila bitna da Partizan ne dopusti protivniku da se približi u čemu je pomogla trojka Zagorca, ali je potom Giedraitis uzvratio istom merom. Pravili su crno-beli dosta grešaka, faulova u napadu, mašili su zicere i sve je mirisalo na neizvesniji nastavak utakmice.

Važnu trojku dao je Bondža Si iz ćoška, potom su usledili bitni poeni Nikolića, grešili su i jedni i drugi, pa se u poslednju četvrtinu ušlo s sedam poena prednosti za Trinkijerijev sastav.

Osećao se miris pobede u Pioniru koja je na kraju i upisana zahvaljujući seriji koševa Džoka Lendejla(sedam poena) u završnici, a crno-beli se revanširali Berlincima za dva ubedljiva poraza prošle sezone u Evrokupu.

Iskusni plejmejker Aleks Renfro iz meča u meč pokazuje zašto ga je Andrea Trinkijeri odabrao kao svoje prvo pojačanje u Partizanu.

Nakon što je prošlog vikenda preuzeo odgovornost i pogađao kada je bilo najteže protiv Mornara, američki "kec" je u sredu takođe bio u centru pažnje, jer je kreirao i "spakovao" skoro sve akcije kojima su crno-beli ostvarili prvi trijumf u Top 16 fazi Evrokupa.

PARTIZAN - ALBA 78:66 (19:13, 18:15, 13:15, 28:23)

Ove večeri, u ponovo punom "Pioniru", Renfro nije previše šutirao (2 poena, 0/2 iz igre), ali je završio meč sa čak 12 asistencija!

Nikola Janković, Partizanov novajlija, pobedio je tremu i u veoma "tvrdom" i borbenom meču postigao 11 poena, uz sedam skokova. Doskorašnji član Estudijantesa sprečio je na početku poslednje četvrtine napadačku krizu ekipe Andree Trinkijerija i "vezao" tri uzastopna pogotka, nakon kojih je jasno nazirala pobeda srpskog tima.

Vranjanac je održavao dvocifrenu Partizanovu prednost, a Alba je ipak smogla snagu da još jednom odgovori i da se reakcijom odličnog Islanđanina Martina Hermansona (16 poena) primakne na "minus 6" (69:63) u 38. minutu.

Međutim, Renfro nije dopustio da i ovaj meč crno-belih "sklizne" u neizvesnu završnicu.

Posle uspešne saradnje sa Jankovićem, Amerikanac je u završnici efikasno kombinovao i saDžokom Lendejlom, pomogavši mu da završi meč sa 13 ubačenih poena i da uglavnom iz lakih situacija "overava" trijumf Trinkijerijevog tima. 

Uz tako važan doprinos centara, uz čvrstu odbranu, timsku igru i uz zapaženu rolu koncentrisanog Vanje Marinkovića (13 poena), Partizan je do kraja povećavao prednost sve do maksimalnih "plus 15", koje je u poslednjem napadu gostiju smanjio Rokas Gidraitis, drugi "dvocifreni" među gostima.

Čvrsta, pribrana igra crno-belih u meču sporog, kontrolisanog ritma zadovoljila je navijače i nasmejala Andreu Trinkijerija, koji je vidno zadovoljan otišao u svlačionicu. Njegov tim sledeći meč odigraće i naredna dva meča na svom parketu, gde će u subotu dočekati Krku, a potom i Monako, u 3. kolu Top 16 Evrokupa.

PARTIZAN - ALBA 78:66 (19:13, 18:15, 13:15, 28:23)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 6.000
Sudije: Koromilas, Laurinavičijus, Kartal

PARTIZAN: N. Janković 11, Pejdž 10, Si 10, Marinković 14, Veličković 0, Pecarski, Zagorac 8, Renfro 2, S. Janković 2, Lendejl 13, Gagić 2, Nikolić 6.

ALBA: Saibu 2, Gifi 5, Hundt 0, Šnajder 0, Hermanson 16, Vagner 2, Giedraitis 11, Timan 8, Kliford 5, Noko 5, Sikma 10, Peno 2.

Rezultati 2. kola Grupe E:

Monako - Ritas 75:70
Partizan - Alba 78:66

Tabela: Partizan 1-1, Ritas 1-1, Alba 1-1, Monako 1-1.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar