Јак кашаљ може да преломи ребра

Иако већина пацијената сматра да је суви кашаљ опаснији, јер је најчешћи пратилац рака плућа, исто важи и за кашаљ којим се избацује скерет из бронхија.

Здравље 08.01.2019 | 09:03
Јак кашаљ може да преломи ребра
КАШАЉ у јеку респираторних инфекција је уобичајен, али ако траје месец и више од прележане прехладе неопходан је одлазак лекру.

- Суви кашаљ, без искашљавања, може да буде веома упоран и напоран - каже пулмолог Татјана Радосављевић. - Осим на вирусне инфекције, може да указује и на малигну болест плућа, тумор главне дисајне цеви, а опасан је и због могућих компликација, као што су пуцање плућне марамице и прелом ребра при кашљу, чак и појава плућне емболије.

Иако већина пацијената сматра да је суви кашаљ опаснији, јер је најчешћи пратилац рака плућа, исто важи и за кашаљ којим се избацује скерет из бронхија.

- Осим секрета који може да буде бео, пенушав, стакласт, и обојен, пацијетн може и да искашљава крв и гној - каже наша саговорница. - Ова врста кашља, такође, може да указује на рак плућа, али и туберкулозу и гнојење плућа. У случају гнојења или апсцеса у кратком времену може да се искашље велика количина гноја.

Докторка Радосављевић напомиње да ако се кашљањем избацују велике количине секрета, узрок може да буде у проширеним бронхијама, које су најчешће урођене.

- Најфаталнија компликација продуктивног кашља, односно искашљавања крви или гноја, јесте угушење, које може да доведе до смрти - каже наша саговорница.

Било да је сув или продуктиван, сваки кашаљ би требало пратити. Уколико потраје, најчешће је довољан рендгенски снимак за постаљање праве дијагнозе.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гушчија маст

08.01.2019 12:58

Једну кашику по потреби. Далакше иде послије зрно, два кафе- пржена зрна. То је мени мама давала и помаже. Сад ја њој то дајем.

ОДГОВОРИТЕ