Jak kašalj može da prelomi rebra

Iako većina pacijenata smatra da je suvi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

Zdravlje 08.01.2019 | 09:03
Jak kašalj može da prelomi rebra
KAŠALj u jeku respiratornih infekcija je uobičajen, ali ako traje mesec i više od preležane prehlade neophodan je odlazak lekru.

- Suvi kašalj, bez iskašljavanja, može da bude veoma uporan i naporan - kaže pulmolog Tatjana Radosavljević. - Osim na virusne infekcije, može da ukazuje i na malignu bolest pluća, tumor glavne disajne cevi, a opasan je i zbog mogućih komplikacija, kao što su pucanje plućne maramice i prelom rebra pri kašlju, čak i pojava plućne embolije.

Iako većina pacijenata smatra da je suvi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

- Osim sekreta koji može da bude beo, penušav, staklast, i obojen, pacijetn može i da iskašljava krv i gnoj - kaže naša sagovornica. - Ova vrsta kašlja, takođe, može da ukazuje na rak pluća, ali i tuberkulozu i gnojenje pluća. U slučaju gnojenja ili apscesa u kratkom vremenu može da se iskašlje velika količina gnoja.

Doktorka Radosavljević napominje da ako se kašljanjem izbacuju velike količine sekreta, uzrok može da bude u proširenim bronhijama, koje su najčešće urođene.

- Najfatalnija komplikacija produktivnog kašlja, odnosno iskašljavanja krvi ili gnoja, jeste ugušenje, koje može da dovede do smrti - kaže naša sagovornica.

Bilo da je suv ili produktivan, svaki kašalj bi trebalo pratiti. Ukoliko potraje, najčešće je dovoljan rendgenski snimak za postaljanje prave dijagnoze.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Guščija mast

08.01.2019 13:58

Jednu kašiku po potrebi. Dalakše ide poslije zrno, dva kafe- pržena zrna. To je meni mama davala i pomaže. Sad ja njoj to dajem.

ODGOVORITE