Немојте о себи причати као да сте стари

Како године пролазе, имамо све више обавеза: кућа, посао, деца, брига о родитељима који су све старији… или, што је најчешће случај, све то у исто време. Ово су савети који ће вас подмладити, а и осећаћете се боље.

Здравље 08.01.2019 | 08:56
Немојте о себи причати као да сте стари
Али, јако је важно да у свему томе не заборавите на себе. Пронађите мало времена које ћете посветити себи, тако да можете да се опустите. Бићете срећнији, задовољнији, а нови хоби или мало више сна него што сте навикли ће вас и подмладити.

И не заборавите, године не значе ништа, млади сте онолико колико се осећате младим.

Немојте о себи причати као да сте старци

Престаните да користите фразе као што су "у моје време", "кад сам била млад/а", "кад дођеш у моје године"… Негативан образац мишљења само ће вас "укопати" и убиће вам вољу за уживањем у животу.

Негујте радозналост

Учите нове ствари, читајте новине, читајте књиге, пратите колико наука напредује. Истражујте нове рецепте, нове жанрове у књижевности, посветите се проучавању неке културне епохе која вам "лежи"…

Избегавајте негативне људе

Ако сте окружени људима који стално мраче, биће вам теже да задржите ведар поглед на свет. Осим тога, особе које имају тако суморан приступ животу имају и краће теломере, делове ДНК који штите хромозоме од оштећења изазваних старењем (научно је доказано). Дакле, немојте да се препустите мрачном расположењу и бирајте друштво у складу са тим!

Оптимизам се вежба

Уместо да се бринете о исходу нечега што треба да урадите, размишљајте о томе што вас чека као о сјајном новом искуству. Нека "нисам сигурна да ли могу" замени "урадићу то". И имајте у виду да се оптимисти брже опорављају од болести и да живе дуже него песимисти.

Посматрајте свет дечјим очима

Знате како сасвим мала деца умеју да се радују ситницама, како примећују све око себе? Покушајте да радите исто то. На путу ка послу, обратите пажњу на околину, сигурно ћете видети нешто што ће вам измамити осмех. Небо које је плаво, плаво? Куцу коју су извели у шетњу у капутићу? Снешка којег су деца направила у паркићу?

"Вежбајте" мозак

Слагалица од 1.000 делова, укрштене речи, или нека од мозгалица са интернета су одличан начин да подстакнете стварање нових неуронских веза, а мозак одржите "у форми". Од користи су и мале ствари, као што је рецимо… прање зуба док четкицу држите у руци која вам није доминантна.

Правите нешто рукама

Пеците колаче који захтевају обликовање, научите да плетете или хеклате, цртајте… Толико је тога што може да испуни пола сата, сат у току дана на начин на који нисте навикли. А све те ствари подмлађују дух.

Виђајте се са пријатељима

Немојте пријатељства одржавати преко порука. Ништа не може да замени кафу с пријатељицом из детињства "уживо" једном у недељу, две.

Свађајте се мање

Сваки пут кад сте на ивици да се посвађате са неким, пре него што изговорите било шта, размислите на секунд да ли ће вам то што вас тренутно нервира бити важно за месец дана, или за шест месеци. Ако неће… Није вредно расправе.

Грлите оне које волите

Тело ће вам бити преплављено окситоцином који ће ублажити стрес, оснажити блискост и позитивно утицати и на мозак.

Идите у кревет сат времена раније

Бићете одморнији, здравији и боље расположени.

Шетајте. И онда - још шетајте!

У здравом телу, здрав дух.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар