Nemojte o sebi pričati kao da ste stari

Kako godine prolaze, imamo sve više obaveza: kuća, posao, deca, briga o roditeljima koji su sve stariji… ili, što je najčešće slučaj, sve to u isto vreme. Ovo su saveti koji će vas podmladiti, a i osećaćete se bolje.

Zdravlje 08.01.2019 | 08:56
Nemojte o sebi pričati kao da ste stari
Ali, jako je važno da u svemu tome ne zaboravite na sebe. Pronađite malo vremena koje ćete posvetiti sebi, tako da možete da se opustite. Bićete srećniji, zadovoljniji, a novi hobi ili malo više sna nego što ste navikli će vas i podmladiti.

I ne zaboravite, godine ne znače ništa, mladi ste onoliko koliko se osećate mladim.

Nemojte o sebi pričati kao da ste starci

Prestanite da koristite fraze kao što su "u moje vreme", "kad sam bila mlad/a", "kad dođeš u moje godine"… Negativan obrazac mišljenja samo će vas "ukopati" i ubiće vam volju za uživanjem u životu.

Negujte radoznalost

Učite nove stvari, čitajte novine, čitajte knjige, pratite koliko nauka napreduje. Istražujte nove recepte, nove žanrove u književnosti, posvetite se proučavanju neke kulturne epohe koja vam "leži"…

Izbegavajte negativne ljude

Ako ste okruženi ljudima koji stalno mrače, biće vam teže da zadržite vedar pogled na svet. Osim toga, osobe koje imaju tako sumoran pristup životu imaju i kraće telomere, delove DNK koji štite hromozome od oštećenja izazvanih starenjem (naučno je dokazano). Dakle, nemojte da se prepustite mračnom raspoloženju i birajte društvo u skladu sa tim!

Optimizam se vežba

Umesto da se brinete o ishodu nečega što treba da uradite, razmišljajte o tome što vas čeka kao o sjajnom novom iskustvu. Neka "nisam sigurna da li mogu" zameni "uradiću to". I imajte u vidu da se optimisti brže oporavljaju od bolesti i da žive duže nego pesimisti.

Posmatrajte svet dečjim očima

Znate kako sasvim mala deca umeju da se raduju sitnicama, kako primećuju sve oko sebe? Pokušajte da radite isto to. Na putu ka poslu, obratite pažnju na okolinu, sigurno ćete videti nešto što će vam izmamiti osmeh. Nebo koje je plavo, plavo? Kucu koju su izveli u šetnju u kaputiću? Sneška kojeg su deca napravila u parkiću?

"Vežbajte" mozak

Slagalica od 1.000 delova, ukrštene reči, ili neka od mozgalica sa interneta su odličan način da podstaknete stvaranje novih neuronskih veza, a mozak održite "u formi". Od koristi su i male stvari, kao što je recimo… pranje zuba dok četkicu držite u ruci koja vam nije dominantna.

Pravite nešto rukama

Pecite kolače koji zahtevaju oblikovanje, naučite da pletete ili heklate, crtajte… Toliko je toga što može da ispuni pola sata, sat u toku dana na način na koji niste navikli. A sve te stvari podmlađuju duh.

Viđajte se sa prijateljima

Nemojte prijateljstva održavati preko poruka. Ništa ne može da zameni kafu s prijateljicom iz detinjstva "uživo" jednom u nedelju, dve.

Svađajte se manje

Svaki put kad ste na ivici da se posvađate sa nekim, pre nego što izgovorite bilo šta, razmislite na sekund da li će vam to što vas trenutno nervira biti važno za mesec dana, ili za šest meseci. Ako neće… Nije vredno rasprave.

Grlite one koje volite

Telo će vam biti preplavljeno oksitocinom koji će ublažiti stres, osnažiti bliskost i pozitivno uticati i na mozak.

Idite u krevet sat vremena ranije

Bićete odmorniji, zdraviji i bolje raspoloženi.

Šetajte. I onda - još šetajte!

U zdravom telu, zdrav duh.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar