Срећна Нова(кова) 2019. година!

И поред пораза у полуфиналу Дохе, Ђоковић у нову сезону улази ка главни фаворит где год да заигра, али да ли је спреман да нападне сва четири гренд слема и незваничну титулу „најбољег свих времена” поразговарали смо с некима од највећих тениских стручњака у Србији.

Тенис 09.01.2019 | 22:45
Срећна Нова(кова) 2019. година!
Сада већ минула 2018. година остаће упамћена као година великог тениског чуда које је у личној режији одрадио Новак Ђоковић. Мучење из 2017, коју је половично одиграо, те потоња операција лакта, прелили су се и на прошлу годину и узели данак у његовој игри. Мучио се наш ас као да је најгори, испадао је од далеко слабије рангираних противника с турнира на којима је некад доминирао. А онда је на Ролан Гаросу дошло највећег, паклено горког изненађења, пораза од практично непознатог, али надасве надахнутог Италијана Марка Чекината.

Понижење је заправо реч која можда и најбоље описује тај период Нолетове каријере. Пораз за поразом, разочарање за разочарањем иако је вратио готово комплетан шампионски стручни штаб на челу сМарјаном Вајдом. И симпатични Словак, који више тако изгледа него што је заиста наиван, тај је који Србина смирује, али и спушта на земљу. Зна га као отац сина, и тако се и понаша. Као подршка, стена с које лакше види хоризонт и на којој увек може да се одмори. 

И онда је све одједном „кликнуло”. Прво је храбро одлучио да ипак заигра одмах након Ролан Гароса – што му није обичај – и то на трави Квинса, где је могло да се види да се онај стари Ноле пробудио. Само мало среће и одважности му је недостајало да у финалу против тада веома „набријаног” Марина Чилићапонесе пехар.

А онда је дошао магични Вимблдон и четврта титула коју је подигао, пошто је у финалу без много муке, практично рутински савладао Јужоафриканца Кевина Андерсона. Ноле је заправо освојио тај Вимблдон, али и вратио каријеру на стару пругу када је у дводневном пакленом одмеравања успео да положи на плећа тада први рекет света Рафаела Надала у полуфиналу. Био је то још један њихов епски судар који је Београђанин буквално добио на величину онога у доњем вешу. Јер је Рафа био у топ форми. После тога је све било како треба – скок са 23. на 10. позицију је био само наговештај онога што следи, а то је употпуњење „златног мастерса”, то јест освајање јединог преосталог АТП 1.000 трофеја у Синсинатију, па потом треће покоравање Њујорка, Шангаја, те финале у Паризу и завршни мастерс у Лондону. Прво место, захваљујући уједно и повреди Рафе Надала, није се доводило у питање поразима у два последња финала и тиме је 2018. заокружена. Година тениског чуда.

С тим и таквим свежим сећањем и осећањем најбољи спортиста којег смо икада изродили ушао је у 2019, у којој би могао да уради оно што ником из ове, али и мноштва претходних генерација није пошло за руком – да додатно помери границе и освоји сва четири гренд слема у години. Он сам више не крије - а и зашто би? - да жели да буде најбољи свих времена. То јест да престигне Федерера и Надала по броју освојених гренд слемова. Швајцарац је засад на коти 20, Шпанац на 17, а Србин на 14.

Јасно је да је овакав сценарио можда и превише оптимистичан, али је и остварив. Мало ко је веровао да може овако брзо и с оваквим ауторитетом да се врати на врх, али ето га. Мало слабије игре на турниру у Дохи на почетку ове године не забрињавају, никог, а понајмање Новака. Зна то добро (тренутно) највећи свих времена Роџер Федерер

"Нема сумње да је он фаворит на Аустралијан опену. Без обзира шта се догодило у Дохи, дечко је имао супериорних пет-шест месеци прошле године, још од Вимблдона. Мало се у почетку мучио, али он је класа. А и када врати расположење на терену, биће га много тешко победити”.

О овој теми освајања сва четири гренд слема у сезони, али и потере за називом „најбољи свих времена” потражили смо мишљење међу нашим легендарним играчима и стручњацима, а свакако најоптимистичнији је био Радмило Арменулић, који је био концизан на постављено хипотетичко питање.

"Бићу кратак и јасан – Новак може да освоји више гренд слем титула и од Роџера Федерера и верујем да ће бити најбољи тенисер свих времена.”

Готово једнако оптимистичан је и до Новака наш најбољи тенисер Слободан Боба Живојиновић, који је 2010. године као први човек Тениског савеза Србије испратио пут наше Дејвис куп репрезентације до освајања престижне „салатаре”, што је „прославио” јавним бријањем на нулу његове познате фрузурице у Београдској арени.

"Ја такође немам сумње да Новак може да постане најбољи свих времена, да освоји највише гренд слемова, али и да освоји сва четири ове године. Што да не?!", пита се реторички чувени ас. "Ако крене како ваља, ако му се неке ствари поклопе... Важно је како му буде ишло на почетку сезоне. Не видим нити један разлог који би га спречио да поново покори Аустралију, јер је то већ више пута учинио, одговара му подлога, публика, зна како тамо да игра, и то најбоље од свих. Ако успехом у Мелбурну отвори годину, само небо је граница. Новак је освајао сва четири гренд слема, везао је и четири заредом, па зашто не би издоминирао ове године на најважнијим тениским турнирима, али и постао најбољи свих времена.”

Стручњак који га одлично познаје, који му је био Дејвис куп селектор, а у неколико наврата и главни тренер када је Марјан Вајда узимао одмор, Богдан Обрадовић јесте као и увек ентузијастичан када је његов бивши штићеник у питању, али истиче један важан детаљ – нови, надолазећи талас тениских ратника, који квалитетом може да се поредим са оним који је донео Рафу, Нолета, Марија, Вавринку...

"Ми желимо да он направи што боље резултате и Новак је, нема сумње, способан за то. Али треба имати на уму нешто што се лепо видело на крају минуле сезоне, а то су младе, веома озбиљне снаге које наилазе.  Променила се, да се тако изразим, стратешка слика врхунског белог спорта, пошто су ту сада Александер Зверев, Алексис Циципас, Денис Шаповалов, Алекс де Минор, Карен Хачанов, Доминик Тим... То је читава плејада младих играча који ће тек имати шта да кажу у свету тениса, а и већ говоре. Новак исто све мање обраћа пажњу на, да тако кажем, „стару конкуренцију”. Сада су му у фокусу млади лавови. То ће му бити најтеже, пошто их има неколико и заиста су сјајни. Конкуренција је све озбиљнија и долази крај хегемоније Велике тројке. Много је сада тежи посао доћи до титула, јер имате много веће шансе да у првом колу налетите на изузетно квалитеног противника. Нове силе су се појавиле и ма шта ми мислили или желели, време чини своје,” упозорава Обрадовић, сада члан Извршног одбора Олимпијског комитета Србије, који нам је открио важан детаљ из Нолетове припреме за ову такмичарску годину.

"Наравно, увек је велико питање ко ће и да ли ће ико од њих успети да постане део тениске историје или ће проћи као њихови претходници, читаве две-три генерације које су пропатиле под владавином Нолета, Роџера и Рафе. Али наравно да ту има још недоумица, пошто је тај ‘прелазни период’ са великог талента на великог играча веома проблематичан. Ако неко од њих буде успео да освоји гренд слем, неку велику титулу, добиће на сампооуздању које би много значило. Свакако неће сви бити врхунски играчи, у то нема сумње. Знамо како је прошао Жо Вилфред Цонга који је био величанствен таленат. Ако се сећате, играо је с Новаком оно финале Аустралијан опена 2008. Много се очекивало од њега, а на крају је испало да му је то била и једина прилика да освоји гренд слем. Има неколико њих с великим потенцијалом, али много ту фактора учествује, одлучује. Чини ми се да их сада има повећи број који би могли да направе велике поблеме, пре свих Новаку који свакако иде на освајање сва четири гренд слема.”

АТП БОДОВИ ЗА ОДБРАНУ У 2019.

Новак Ђоковић у 2019. нема много бодова за брањење, посебно у првом делу сезоне, пошто је прошле године у то време био катастрофално лош. За његове стандарде наравно. У другом делу године, то јест од Вимблдона чека га тежак, али сладак задатак. Свеукупно, пред њим је 9.045 поена које ваља задржати или чак повећати конто.

ГС АУСТРАЛИЈАН ОПЕН, 1/8 финала – 180
МАСТЕРС ИНДИЈАН ВЕЛС, 1. коло – 10
МАСТЕРС МАЈАМИ, 1. коло – 10
МАСТЕРС МОНТЕ КАРЛО, 1/8 финала – 90
МАСТЕРС МАДРИД, 2. коло – 45
МАСТЕРС РИМ, 1/2 финале – 360
ГС РОЛАНД ГАРОС, 1/4 финале, 360
АТП 500 КВИНС, финале – 300
ГС ВИМБЛДОН, титула – 2.000
МАСТЕРС КАНАДА, 1/8 финала – 90
МАСТЕРС СИНСИНАТИ, титула – 1.000
ГС УС ОПЕН, титула – 2.000
МАСТЕРС ШАНГАЈ, титула – 1.000
МАСТЕРС ПАРИЗ, финале – 600
МАСТЕРС ФИНАЛЕ ЛОНДОН, финале – 1.000

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар