Srećna Nova(kova) 2019. godina!

I pored poraza u polufinalu Dohe, Đoković u novu sezonu ulazi ka glavni favorit gde god da zaigra, ali da li je spreman da napadne sva četiri grend slema i nezvaničnu titulu „najboljeg svih vremena” porazgovarali smo s nekima od najvećih teniskih stručnjaka u Srbiji.

Tenis 09.01.2019 | 22:45
Srećna Nova(kova) 2019. godina!
Sada već minula 2018. godina ostaće upamćena kao godina velikog teniskog čuda koje je u ličnoj režiji odradio Novak Đoković. Mučenje iz 2017, koju je polovično odigrao, te potonja operacija lakta, prelili su se i na prošlu godinu i uzeli danak u njegovoj igri. Mučio se naš as kao da je najgori, ispadao je od daleko slabije rangiranih protivnika s turnira na kojima je nekad dominirao. A onda je na Rolan Garosu došlo najvećeg, pakleno gorkog iznenađenja, poraza od praktično nepoznatog, ali nadasve nadahnutog Italijana Marka Čekinata.

Poniženje je zapravo reč koja možda i najbolje opisuje taj period Noletove karijere. Poraz za porazom, razočaranje za razočaranjem iako je vratio gotovo kompletan šampionski stručni štab na čelu sMarjanom Vajdom. I simpatični Slovak, koji više tako izgleda nego što je zaista naivan, taj je koji Srbina smiruje, ali i spušta na zemlju. Zna ga kao otac sina, i tako se i ponaša. Kao podrška, stena s koje lakše vidi horizont i na kojoj uvek može da se odmori. 

I onda je sve odjednom „kliknulo”. Prvo je hrabro odlučio da ipak zaigra odmah nakon Rolan Garosa – što mu nije običaj – i to na travi Kvinsa, gde je moglo da se vidi da se onaj stari Nole probudio. Samo malo sreće i odvažnosti mu je nedostajalo da u finalu protiv tada veoma „nabrijanog” Marina Čilićaponese pehar.

A onda je došao magični Vimbldon i četvrta titula koju je podigao, pošto je u finalu bez mnogo muke, praktično rutinski savladao Južoafrikanca Kevina Andersona. Nole je zapravo osvojio taj Vimbldon, ali i vratio karijeru na staru prugu kada je u dvodnevnom paklenom odmeravanja uspeo da položi na pleća tada prvi reket sveta Rafaela Nadala u polufinalu. Bio je to još jedan njihov epski sudar koji je Beograđanin bukvalno dobio na veličinu onoga u donjem vešu. Jer je Rafa bio u top formi. Posle toga je sve bilo kako treba – skok sa 23. na 10. poziciju je bio samo nagoveštaj onoga što sledi, a to je upotpunjenje „zlatnog mastersa”, to jest osvajanje jedinog preostalog ATP 1.000 trofeja u Sinsinatiju, pa potom treće pokoravanje Njujorka, Šangaja, te finale u Parizu i završni masters u Londonu. Prvo mesto, zahvaljujući ujedno i povredi Rafe Nadala, nije se dovodilo u pitanje porazima u dva poslednja finala i time je 2018. zaokružena. Godina teniskog čuda.

S tim i takvim svežim sećanjem i osećanjem najbolji sportista kojeg smo ikada izrodili ušao je u 2019, u kojoj bi mogao da uradi ono što nikom iz ove, ali i mnoštva prethodnih generacija nije pošlo za rukom – da dodatno pomeri granice i osvoji sva četiri grend slema u godini. On sam više ne krije - a i zašto bi? - da želi da bude najbolji svih vremena. To jest da prestigne Federera i Nadala po broju osvojenih grend slemova. Švajcarac je zasad na koti 20, Španac na 17, a Srbin na 14.

Jasno je da je ovakav scenario možda i previše optimističan, ali je i ostvariv. Malo ko je verovao da može ovako brzo i s ovakvim autoritetom da se vrati na vrh, ali eto ga. Malo slabije igre na turniru u Dohi na početku ove godine ne zabrinjavaju, nikog, a ponajmanje Novaka. Zna to dobro (trenutno) najveći svih vremena Rodžer Federer

"Nema sumnje da je on favorit na Australijan openu. Bez obzira šta se dogodilo u Dohi, dečko je imao superiornih pet-šest meseci prošle godine, još od Vimbldona. Malo se u početku mučio, ali on je klasa. A i kada vrati raspoloženje na terenu, biće ga mnogo teško pobediti”.

O ovoj temi osvajanja sva četiri grend slema u sezoni, ali i potere za nazivom „najbolji svih vremena” potražili smo mišljenje među našim legendarnim igračima i stručnjacima, a svakako najoptimističniji je bio Radmilo Armenulić, koji je bio koncizan na postavljeno hipotetičko pitanje.

"Biću kratak i jasan – Novak može da osvoji više grend slem titula i od Rodžera Federera i verujem da će biti najbolji teniser svih vremena.”

Gotovo jednako optimističan je i do Novaka naš najbolji teniser Slobodan Boba Živojinović, koji je 2010. godine kao prvi čovek Teniskog saveza Srbije ispratio put naše Dejvis kup reprezentacije do osvajanja prestižne „salatare”, što je „proslavio” javnim brijanjem na nulu njegove poznate fruzurice u Beogradskoj areni.

"Ja takođe nemam sumnje da Novak može da postane najbolji svih vremena, da osvoji najviše grend slemova, ali i da osvoji sva četiri ove godine. Što da ne?!", pita se retorički čuveni as. "Ako krene kako valja, ako mu se neke stvari poklope... Važno je kako mu bude išlo na početku sezone. Ne vidim niti jedan razlog koji bi ga sprečio da ponovo pokori Australiju, jer je to već više puta učinio, odgovara mu podloga, publika, zna kako tamo da igra, i to najbolje od svih. Ako uspehom u Melburnu otvori godinu, samo nebo je granica. Novak je osvajao sva četiri grend slema, vezao je i četiri zaredom, pa zašto ne bi izdominirao ove godine na najvažnijim teniskim turnirima, ali i postao najbolji svih vremena.”

Stručnjak koji ga odlično poznaje, koji mu je bio Dejvis kup selektor, a u nekoliko navrata i glavni trener kada je Marjan Vajda uzimao odmor, Bogdan Obradović jeste kao i uvek entuzijastičan kada je njegov bivši štićenik u pitanju, ali ističe jedan važan detalj – novi, nadolazeći talas teniskih ratnika, koji kvalitetom može da se poredim sa onim koji je doneo Rafu, Noleta, Marija, Vavrinku...

"Mi želimo da on napravi što bolje rezultate i Novak je, nema sumnje, sposoban za to. Ali treba imati na umu nešto što se lepo videlo na kraju minule sezone, a to su mlade, veoma ozbiljne snage koje nailaze.  Promenila se, da se tako izrazim, strateška slika vrhunskog belog sporta, pošto su tu sada Aleksander Zverev, Aleksis Cicipas, Denis Šapovalov, Aleks de Minor, Karen Hačanov, Dominik Tim... To je čitava plejada mladih igrača koji će tek imati šta da kažu u svetu tenisa, a i već govore. Novak isto sve manje obraća pažnju na, da tako kažem, „staru konkurenciju”. Sada su mu u fokusu mladi lavovi. To će mu biti najteže, pošto ih ima nekoliko i zaista su sjajni. Konkurencija je sve ozbiljnija i dolazi kraj hegemonije Velike trojke. Mnogo je sada teži posao doći do titula, jer imate mnogo veće šanse da u prvom kolu naletite na izuzetno kvalitenog protivnika. Nove sile su se pojavile i ma šta mi mislili ili želeli, vreme čini svoje,” upozorava Obradović, sada član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, koji nam je otkrio važan detalj iz Noletove pripreme za ovu takmičarsku godinu.

"Naravno, uvek je veliko pitanje ko će i da li će iko od njih uspeti da postane deo teniske istorije ili će proći kao njihovi prethodnici, čitave dve-tri generacije koje su propatile pod vladavinom Noleta, Rodžera i Rafe. Ali naravno da tu ima još nedoumica, pošto je taj ‘prelazni period’ sa velikog talenta na velikog igrača veoma problematičan. Ako neko od njih bude uspeo da osvoji grend slem, neku veliku titulu, dobiće na sampoouzdanju koje bi mnogo značilo. Svakako neće svi biti vrhunski igrači, u to nema sumnje. Znamo kako je prošao Žo Vilfred Conga koji je bio veličanstven talenat. Ako se sećate, igrao je s Novakom ono finale Australijan opena 2008. Mnogo se očekivalo od njega, a na kraju je ispalo da mu je to bila i jedina prilika da osvoji grend slem. Ima nekoliko njih s velikim potencijalom, ali mnogo tu faktora učestvuje, odlučuje. Čini mi se da ih sada ima poveći broj koji bi mogli da naprave velike pobleme, pre svih Novaku koji svakako ide na osvajanje sva četiri grend slema.”

ATP BODOVI ZA ODBRANU U 2019.

Novak Đoković u 2019. nema mnogo bodova za branjenje, posebno u prvom delu sezone, pošto je prošle godine u to vreme bio katastrofalno loš. Za njegove standarde naravno. U drugom delu godine, to jest od Vimbldona čeka ga težak, ali sladak zadatak. Sveukupno, pred njim je 9.045 poena koje valja zadržati ili čak povećati konto.

GS AUSTRALIJAN OPEN, 1/8 finala – 180
MASTERS INDIJAN VELS, 1. kolo – 10
MASTERS MAJAMI, 1. kolo – 10
MASTERS MONTE KARLO, 1/8 finala – 90
MASTERS MADRID, 2. kolo – 45
MASTERS RIM, 1/2 finale – 360
GS ROLAND GAROS, 1/4 finale, 360
ATP 500 KVINS, finale – 300
GS VIMBLDON, titula – 2.000
MASTERS KANADA, 1/8 finala – 90
MASTERS SINSINATI, titula – 1.000
GS US OPEN, titula – 2.000
MASTERS ŠANGAJ, titula – 1.000
MASTERS PARIZ, finale – 600
MASTERS FINALE LONDON, finale – 1.000

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar