Ево зашто никада не треба да стајете на вагу

Време око празника је период када ће многи стати на вагу и поставити себи циљ за наредних 12 месеци. Дијететичарка открива зашто не треба на ваги да мерите свој напредак.

Здравље 06.01.2019 | 13:40
Ево зашто никада не треба да стајете на вагу
Лијен Ворд, дијететичарка из Бризбејна саветује да престанете да се мерите јер вас вага ионако "лаже".

"Јесте ли икада стали на вагу и осетили као да вам је срце 'потонуло'? И мени се десило. То може да сломи срце. Шта ако постоји неки други начин да се измерите?", пита она, и издваја четири начина зашто не треба да се мерите на ваги.

Не постоји савршена килажа

Не постоји магичан број који ће вас усрећити, показати да сте здрави или фит. Колико год да желите да имате килограма, то је само број.

"Број килограма може да варира свакодневно! Престаните да јурите магичног једнорога и почните да се фокусирате на труд који улажете свакодневно", саветује дијететичарка.

Тело задржава воду, што значи да вага не приказује реалан број

"Задржавање воде, надутост, онај период у месецу, Све то утиче на број на ваги. Килажа може доста да варира у само 24 сата", поручује Лијен.

На ваги се не види колико се трудите

"Сећам се дана када сам јела 'савршено', проводила сате у теретани, а број је и даље био висок. Сећам се и дана када сам прескочила теретану и појела сам чоколаду, а број је ипак био нижи. То је толико утицало на мене да сам мислила да се не трудим довољно", истакла је она.

Тај број не значи ништа

Или, како дијететичарка каже, "ваша вредност као људског бића није одређена бројем".

"Вашу вредност не одређује тај број који најчешће не представља тачно ни ваше здравље. Фокусирајте се на здравље, не на килажу. Ја углавном пратим колико имам енергије, како сам расположена, да ли сам наспавана, да ли су ми стомак и црева здрави, јесам ли под стресом... То се на моје здравље одражава много више него неки глупи број на скали. Плус, ове ствари МОГУ да контролишем."

Уместо мерења на ваги, Лијен саветује да у односу на неке мало уже фармерке пратите имали напретка, а можете и да се фотографишете на одређени временски период па да упоредите фотке. Такође, можете да пратите ниво енергије, стреса и среће.

"Баците вагу и почните да живите свој најбољи живот, а да вас у томе не спречава глупи мали број", предлаже она.

Ово иначе није први пут да је дијететичарка говорила о томе зашто дијете нису добра идеја.

"Здраво не значи да треба да бројите калорије, претерано вежбате и да се свакодневно мерите. Здрав изглед је различит код свакоге, а ја желим да људи науче да воле своје тело, да брину о њему и да се редовно крећу", поручила је.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мица

06.01.2019 15:13

Вага је непотребна, станес пред огледало и видис гдје си, ста си...

ОДГОВОРИТЕ