Независност за Украјинску цркву

Васељенски патријарх Вартоломеј потписао је декрет за независност Украјинске православне цркве. Молебану у Истанбулу присуствовао је украјински председник Петро Порошенко.

Свијет 05.01.2019 | 13:00
Независност за Украјинску цркву
"Томос", црквени акт који гарантује аутокефалност, потписао је васељенски патријарх на служби са поглаваром Украјинске православне цркве митрополитом Епифанијем у Катедрали Светог Ђорђа у Истанбулу.

Пре него што је документ потписан, одржан је молебан којем су присуствовали и украјински званичници, на челу са председником Петром Порошенком који је у Истанбулу у пратњи своје супруге.

Након тога, патријарх Вартоломеј угостио је у својој резиденцији госте из Украјине.



Цариградска патријаршија је у октобру саопштила да ће цркви у Украјини дозволити аутокефалност, односно независност у односу на Руску православну цркву.

Тада је саопштено да је укинута одлука из 1686. године, по којој је Московској патријаршији предата Кијевска митрополија.

Украјина је прошлог месеца изабрала 39-годишњег митрополита Епифанија на чело нове цркве.

Овај потез је украјински председник Петро Порошенко упоредио са украјинским референдумом за независност од Совјетског Савеза 1991. године.

Патријарх московски и целе Русије Кирил упозорио је прошлог месеца да формирање аутокефалне цркве у Украјини и "прогон канонске Украјинске православне цркве" може да доведе до опасних последица по цео свет.

(РТС,Ројтерс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрекавац

05.01.2019 12:13

Не може антихрист на други начин, па удара на Русију преко цркве. Већ неколико пута је Васељенски Патријарх одрађивао прљаве послове за Ватикан. Кијевско-Печерска Лавра је Русима као нама Острог. Ето братоубилачког рата у Украјини, врло брзо. Живи били, па видјели!

ОДГОВОРИТЕ