Nezavisnost za Ukrajinsku crkvu

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je dekret za nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Molebanu u Istanbulu prisustvovao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Svijet 05.01.2019 | 13:00
Nezavisnost za Ukrajinsku crkvu
"Tomos", crkveni akt koji garantuje autokefalnost, potpisao je vaseljenski patrijarh na službi sa poglavarom Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolitom Epifanijem u Katedrali Svetog Đorđa u Istanbulu.

Pre nego što je dokument potpisan, održan je moleban kojem su prisustvovali i ukrajinski zvaničnici, na čelu sa predsednikom Petrom Porošenkom koji je u Istanbulu u pratnji svoje supruge.

Nakon toga, patrijarh Vartolomej ugostio je u svojoj rezidenciji goste iz Ukrajine.



Carigradska patrijaršija je u oktobru saopštila da će crkvi u Ukrajini dozvoliti autokefalnost, odnosno nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Tada je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, po kojoj je Moskovskoj patrijaršiji predata Kijevska mitropolija.

Ukrajina je prošlog meseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija na čelo nove crkve.

Ovaj potez je ukrajinski predsednik Petro Porošenko uporedio sa ukrajinskim referendumom za nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril upozorio je prošlog meseca da formiranje autokefalne crkve u Ukrajini i "progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve" može da dovede do opasnih posledica po ceo svet.

(RTS,Rojters)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

05.01.2019 12:13

Не може антихрист на други начин, па удара на Русију преко цркве. Већ неколико пута је Васељенски Патријарх одрађивао прљаве послове за Ватикан. Кијевско-Печерска Лавра је Русима као нама Острог. Ето братоубилачког рата у Украјини, врло брзо. Живи били, па видјели!

ODGOVORITE