ЕЛ: Фенер умало "просуо" +21, Гудурић јунак!

Кошаркаши Фенербахчеа победили су Басконију са 96:87 у мечу 16. кола Евролиге у Истанбулу.  Гудурић дао три тројке за минут, па четвртом дотукао Басконију! Фенер оправдао улогу фаворита и на крају се испоставило убедљиво савладао екипу из Виторије - 96:87.  Фенербахче "меље": 15 тројки, за 12. победу у низу! Басконија је пружила чврст отпор у Истанбулу, али је екипа Жељка Обрадовића поново имала решење. Гудурић постигао четири тројке, укључујући и преломну у финишу.

Кошарка 04.01.2019 | 20:50
ЕЛ: Фенер умало "просуо" +21, Гудурић јунак!
Марко Гудурић је баш напредовао код Жељка Обрадовића у Фенербахчеу. Игра константно добро, а вечерас је у Евролиги против Басконије (96:87) пружио изузетну партију, дао је најважније поене, убацио укупно 14 поена, имао четири скока и уз Никола Мелија (19п) свакако био играч утакмице. За три поена је шутирао 4/6.

Када је Марко Гудурић повезао три тројке за Фенербахче у трећој четвртини и то у року од једног минута (!) многи су помислили да је ту готово. Поготово када је Фенер стигао до предности од 21 поена разлике (69:48). И још на све то за Басконију нису играли Торнике Шенгелија нити Џејсон Грејнџер.

Али, Басконија је успела да оживи и да се некако, уз доста погођених шутева, врати у потпуни егал на око пет минута до краја при резултату 80:79. За то јој треба скинути капу.

Потом је поново на ред дошао Марко Гудурић, дао поене с линије за слободна бацања, дао тројку из чошка и поново одбио напад Басконије. Одвео је Фенербахче на 92:84 и тако је домаћин имао лак посао у последња два минута.

Гудурић је свакако био играч одлуке. Дао је најважније поене, баш када је требало. Још једна његова одлична партија. Приметили смо и да је пустио браду. Можда је и то нека талија. Или неће да се брије све док игра добро. Какогод, напредак је очигледан.

Само овако треба да настави. Вечерас је био Обрадовићев "X" фактор. Фенер чува прву позицију на табели Евролиге, ово му је 15. победа.

Петнаести евролигашки тријумф у сезони тиму Жељка Обрадовића донео је Марко Гудурић прво слободним бацањима, а онда и преломном тројком у финишу меча. На крају је завршио са 14 поена и четири скока.

Више од њега су имали Николо Мели, 19 и Јан Весели 15, док је Никола Калинић убацио свега пет поена. Шавон Шилдс је постигао 22 поена за Басконију, а истакао се и Венсан Поарије са 15.

Фенер је контролисао игру током већег дела меча и постепено повећавао предност све до +21, средином треће деонице (68:47), али се онда Басконија вратила у игру.

Шпански тим је постепено смањивао заостатак, а Фенер је постајао све лошији у нападу. Хилијард, Шилдс и Поарије су почели да погађају из свих позиција и већ у уводним минутима четврте четвртине жуто-црни су довели у питање свој тријумф, иако су на старту тог дела игре имали +10, 75:65.

Дарун Хилијард је погодио тројку за 80:79, Басконија је држала прикључак све до фаула над Гудурићем. Српски кошаркаш погађа два слободна бацања, а онда га два напада касније у ћошку проналази Костас Слукас, Гудурић се диже на шут и даје тројку за 92:84 на два минута до краја.

Николо Мели је потом са линије пенала вратио двоцифрену предност Фенербахчеу и само оверио победу. Турски тим чврсто држи прво место у Евролиги после 16 одиграних кола јер за сада има само један пораз.

Фенербахче је почео 2019. годину доминантно како је завршио 2018.

Лидер табеле Евролиге "везао" је у петак и 12. узастопну победу у најјачем такмичењу, јер је код куће савладао домаћина овогодишњег Фајнал-фора.

Упорни тим Велимира Перасовића борио се до последњих минута, али није имао снаге ни начина да остане у игри до краја, у веома ефикасној вечери вицешампиона Европе. Екипа Жељка Обрадовића остала је мирна на врху табеле након што је постигла чак 15 тројки из 26 покушаја.

Фенербахче - Басконија 96:87 (27:25, 21:16, 27:24, 21:22)

Италијанска "четворка" Николо Мели постигао је 19 поена за турски тим, чешки "летач" Јан Весели додао је 15, а српски бек Марко Гудурић 14 у тријумфу домаћих.

Басконија се није предавала ни када је средином треће четвртине губила скоро 20 поена разлике (69:50), већ је узастопним погоцима Јоханеса Војтмана кренула у серију којом се пред завршницу примакла на само поен заостатка.

Амерички "свингмен" Дарун Хилијард погодио је у 34. минуту тројку да примакне Басконију на 80:79, Весели је реаговао са линије пенала 82:79, а Луиђи Датоме, херој тријумфа против Реала, постигао је важну тројку за 85:81.

Међутим, ни то није сломило екипу из Виторије, јер су Шејвон Шилдс и Венсан Поарје одржавали Баске на поседом заостатка, све до 37. минута, у којем је Гудурић продором изнудио и искористио два слободна бацања, па погодио "преломну" тројку из ћошка, за поново мирну предност Фенера 92:84.

Била је то четврта тројка српског шутера из шестог покушаја, а запаженом учинку додао је и четири скока.

Фенербахче је тако остао остао непобедив и у 12. узастопном колу, јер је последњи пораз доживео још крајем октобра! Са друге стране, Басконију ће и у наредном периоду више од овог пораза бринути тешка повреда лидера, Торнике Шенгелије.

Евролига 16. коло:

Фенербахче – Басконија 96:87

19:00 Жалгирис – ЦСКА
20:00 Олимпијакос – Панатинаикос
21:00 Дарушафака – Барселона

четвртак:

Ефес – Бајерн 92:77
Олимпија Милано – Будућност 111:94
Реал Мадрид – Макаби 91:79
Гран Канарија – Химки 70:99

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар