EL: Fener umalo "prosuo" +21, Gudurić junak!

Košarkaši Fenerbahčea pobedili su Baskoniju sa 96:87 u meču 16. kola Evrolige u Istanbulu.  Gudurić dao tri trojke za minut, pa četvrtom dotukao Baskoniju! Fener opravdao ulogu favorita i na kraju se ispostavilo ubedljivo savladao ekipu iz Vitorije - 96:87.  Fenerbahče "melje": 15 trojki, za 12. pobedu u nizu! Baskonija je pružila čvrst otpor u Istanbulu, ali je ekipa Željka Obradovića ponovo imala rešenje. Gudurić postigao četiri trojke, uključujući i prelomnu u finišu.

Košarka 04.01.2019 | 20:50
EL: Fener umalo "prosuo" +21, Gudurić junak!
Marko Gudurić je baš napredovao kod Željka Obradovića u Fenerbahčeu. Igra konstantno dobro, a večeras je u Evroligi protiv Baskonije (96:87) pružio izuzetnu partiju, dao je najvažnije poene, ubacio ukupno 14 poena, imao četiri skoka i uz Nikola Melija (19p) svakako bio igrač utakmice. Za tri poena je šutirao 4/6.

Kada je Marko Gudurić povezao tri trojke za Fenerbahče u trećoj četvrtini i to u roku od jednog minuta (!) mnogi su pomislili da je tu gotovo. Pogotovo kada je Fener stigao do prednosti od 21 poena razlike (69:48). I još na sve to za Baskoniju nisu igrali Tornike Šengelija niti Džejson Grejndžer.

Ali, Baskonija je uspela da oživi i da se nekako, uz dosta pogođenih šuteva, vrati u potpuni egal na oko pet minuta do kraja pri rezultatu 80:79. Za to joj treba skinuti kapu.

Potom je ponovo na red došao Marko Gudurić, dao poene s linije za slobodna bacanja, dao trojku iz čoška i ponovo odbio napad Baskonije. Odveo je Fenerbahče na 92:84 i tako je domaćin imao lak posao u poslednja dva minuta.

Gudurić je svakako bio igrač odluke. Dao je najvažnije poene, baš kada je trebalo. Još jedna njegova odlična partija. Primetili smo i da je pustio bradu. Možda je i to neka talija. Ili neće da se brije sve dok igra dobro. Kakogod, napredak je očigledan.

Samo ovako treba da nastavi. Večeras je bio Obradovićev "X" faktor. Fener čuva prvu poziciju na tabeli Evrolige, ovo mu je 15. pobeda.

Petnaesti evroligaški trijumf u sezoni timu Željka Obradovića doneo je Marko Gudurić prvo slobodnim bacanjima, a onda i prelomnom trojkom u finišu meča. Na kraju je završio sa 14 poena i četiri skoka.

Više od njega su imali Nikolo Meli, 19 i Jan Veseli 15, dok je Nikola Kalinić ubacio svega pet poena. Šavon Šilds je postigao 22 poena za Baskoniju, a istakao se i Vensan Poarije sa 15.

Fener je kontrolisao igru tokom većeg dela meča i postepeno povećavao prednost sve do +21, sredinom treće deonice (68:47), ali se onda Baskonija vratila u igru.

Španski tim je postepeno smanjivao zaostatak, a Fener je postajao sve lošiji u napadu. Hilijard, Šilds i Poarije su počeli da pogađaju iz svih pozicija i već u uvodnim minutima četvrte četvrtine žuto-crni su doveli u pitanje svoj trijumf, iako su na startu tog dela igre imali +10, 75:65.

Darun Hilijard je pogodio trojku za 80:79, Baskonija je držala priključak sve do faula nad Gudurićem. Srpski košarkaš pogađa dva slobodna bacanja, a onda ga dva napada kasnije u ćošku pronalazi Kostas Slukas, Gudurić se diže na šut i daje trojku za 92:84 na dva minuta do kraja.

Nikolo Meli je potom sa linije penala vratio dvocifrenu prednost Fenerbahčeu i samo overio pobedu. Turski tim čvrsto drži prvo mesto u Evroligi posle 16 odigranih kola jer za sada ima samo jedan poraz.

Fenerbahče je počeo 2019. godinu dominantno kako je završio 2018.

Lider tabele Evrolige "vezao" je u petak i 12. uzastopnu pobedu u najjačem takmičenju, jer je kod kuće savladao domaćina ovogodišnjeg Fajnal-fora.

Uporni tim Velimira Perasovića borio se do poslednjih minuta, ali nije imao snage ni načina da ostane u igri do kraja, u veoma efikasnoj večeri vicešampiona Evrope. Ekipa Željka Obradovića ostala je mirna na vrhu tabele nakon što je postigla čak 15 trojki iz 26 pokušaja.

Fenerbahče - Baskonija 96:87 (27:25, 21:16, 27:24, 21:22)

Italijanska "četvorka" Nikolo Meli postigao je 19 poena za turski tim, češki "letač" Jan Veseli dodao je 15, a srpski bek Marko Gudurić 14 u trijumfu domaćih.

Baskonija se nije predavala ni kada je sredinom treće četvrtine gubila skoro 20 poena razlike (69:50), već je uzastopnim pogocima Johanesa Vojtmana krenula u seriju kojom se pred završnicu primakla na samo poen zaostatka.

Američki "svingmen" Darun Hilijard pogodio je u 34. minutu trojku da primakne Baskoniju na 80:79, Veseli je reagovao sa linije penala 82:79, a Luiđi Datome, heroj trijumfa protiv Reala, postigao je važnu trojku za 85:81.

Međutim, ni to nije slomilo ekipu iz Vitorije, jer su Šejvon Šilds i Vensan Poarje održavali Baske na posedom zaostatka, sve do 37. minuta, u kojem je Gudurić prodorom iznudio i iskoristio dva slobodna bacanja, pa pogodio "prelomnu" trojku iz ćoška, za ponovo mirnu prednost Fenera 92:84.

Bila je to četvrta trojka srpskog šutera iz šestog pokušaja, a zapaženom učinku dodao je i četiri skoka.

Fenerbahče je tako ostao ostao nepobediv i u 12. uzastopnom kolu, jer je poslednji poraz doživeo još krajem oktobra! Sa druge strane, Baskoniju će i u narednom periodu više od ovog poraza brinuti teška povreda lidera, Tornike Šengelije.

Evroliga 16. kolo:

Fenerbahče – Baskonija 96:87

19:00 Žalgiris – CSKA
20:00 Olimpijakos – Panatinaikos
21:00 Darušafaka – Barselona

četvrtak:

Efes – Bajern 92:77
Olimpija Milano – Budućnost 111:94
Real Madrid – Makabi 91:79
Gran Kanarija – Himki 70:99

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar