Звезда протутњала Словенијом: Кешељ као некад!

Кешељ одиграо меч сезоне – Звезда са +30 против Крке до 14/14! Кошаркаши Црвене звезде убедљиво су савладали Крку на гостовању у оквиру 14. кола АБА лиге резултатом 96:66.  Црвено-бели рутински продужили тријумфални низ, на челу са тандемом крилних центара, Кешељ - Симанић.  Флешбек! Вратио се Кешељ из 2010. године! Фантастична рола некадашњег репрезентативца Србије, Бориша Симанић навикао на одлична издања.  Цибона декласирала и стигла ФМП! После убедљиве победе над Мегом, "пантери" још убедљивије поражени у Загребу.

Кошарка 04.01.2019 | 19:45
Звезда протутњала Словенијом: Кешељ као некад!
Звезда је уписала и 14. победу у регионалном такмичењу и остала прва са савршеним учинком на почетку другог дела сезоне.

Крка је поразом остала "закуцана" за дно табеле АБА лиге и забележила још један убедљив пораз, те није успела да изненади Звезду као што је недавно актуелног шампиона Будућност.

Изабраници Милана Томића су већ на старту кренули да граде предност која је била све већа и већа. Средином прве четвртине и почетком друге екипе су стале и није било неке лепе кошарке, али се крајем првог полувремена све променило.

Звезда је одједном отишла на двоцифрену предност, а касније и на +20. Тројке су погађали малтене сви, од Симанића и Берона, до Добрића и Перпероглуа.

Шкедељ је успео да смањи предност на 20 разлике на полувремену шутем из ролинга и окрета у последњој секунди, а то је био убедљиво најлепши потез домаћина током првих 20 минута игре.

У другом полувремену Крка је коначно кренула да игра. Тим из Словеније је у првом полувремену постигао само 31 поен, да би у трећој деоници "убацио" чак 23.

Звезда је у том делу игре водила 27 разлике, али је добром завршницом тим Симона Петрова дошао до "само" 15 поена заостатка пред последњих десет минута.

Ипак, нажалост по домаћина, црвено-бели су се на уласку у четврту четвртину уозбиљили и поново заиграли као током већине меча. Серијом 8:0 Звезда је отишла на +23 и "угасила" сваку наду, ако је икакву Крка и имала.

До краја утакмице није се десило ништа превише битно и лидер шампионата је само "одрадио посао" до истека времена, а једини који се истакао био је Марко Кешељ, који се "запалио" и погодио чак шест тројки за нешто више од 16 минута на паркету, а касније и био играч утакмице.

Поменути Кешељ је био најефикаснији са 20 поена , а пратио га је Симанић са 17 поена. Човић је имао 11, а Регленд осам поена, а обојица су имали и по осам асистенција.

Крку је предводио Јуре Балажич са 13 поена. Поен мање имао је Јуре Лалић, а Лука Лапорник је завршио са десет.

Звезду сада очекује гостовање Уникахи 8. јануара у Еврокупу, а затим иду у Лакташе где гостују Игокеи четири дана касније. Крка свој наредни меч у АБА игра у гостима, против Партизана 12. јануара.

"Жао ми је што раније нисам открио позицију крилног центра", рекао је Марко Кешељ пре два дана, након што је имао запажену ролу у победи против Лиможа, на старту Топ 16 фазе Еврокупа.

Две вечери касније, бивши репрезентативац и освајач Евролиге подсетио је на своје најбоље дане и у Новом Месту, где је одиграо најефикасније ове сезоне:

Крка - Звезда 66:96 (13:22, 18:30, 23:17, 12:27)

Екипа Милана Томића победила је рутински као што резултат говори, а Кешељ је у завршници повећавао разлику до максималних и коначних "плус 30". Меч је завршио са 20 поена, уз шест тројки из седам покушаја!

Док је он решетао, Бориша Симанић је на клупи заслужено одмарао, након што је постигао 17 поена и још једном потврдио да је у одличној форми. Њих двојица су поделили минутажу на позицији "четири" и били најефикаснији у трећем Звездином тријумфу у "Новогодишњој" петодневној серији.

Умор дефинитивно није представљао проблем црвено-белима, јер су у дворани "Леон Штукељ", у којој се екипе традиционално муче у шуту, завршили меч са одличним процентима и за два и за три поена. Шампион Србије остварио је 14. узастопну победу у АБА лиги уз значајних 58,3 одсто погодака из игре.

У таквој ситуацији, уз пуну контролу меча и резултата, Томић је искористио шансу да подели минутажу свим играчима, укључујући и Огњена Добрића, који се вратио у тим после мало мање од месец дана и са две тројке из два покушаја допринео одличним бројкама Београђана (21/36 за два, 14/25 за три).

Трећи најефикаснији Звездин играч био је Филип Човић, који је и у Новом Месту дао додатну енергију и завршио меч са 11 поена, пет скокова и осам асистенција. Као и у мечу против Лиможа, резервни "плеј" црвено-белих поново је био запажен у завршници и са Кешељом се потрудио да предност гостију не пада, већ расте док се ближио последњи звук сирене.

Одмах после ове победе Томићев тим кренуће назад за Београд, у којем ће викенд искористити за одмор и припрему за пут у Шпанију, јер га у понедељак очекује лет за Малагу, на меч против Уникахе.

Четрнаест у низу!

Ова Црвена звезда дефинитивно нема алтернативу у Јадранској лиги! А дворана Леон Штукељ у Новом Месту није уклето за фаворите. Да, пао је скупљи и по именима можда квалитетнији тим, погнуте главе кући су се враћали и готово сви кандидати за плеј-оф, али Црвена звезда је целом кошаркашком региону ове ледене јануарске вечери показала како заиста треба да изгледа разлика између првопласираног и последњег тима на табели - 96:66 (22:13, 30:18, 17:23, 27:12). 

Крка је преживела праву катастрофу против најбољег тима Јадранске лиге, а публика у Новом Месту видела је дух Марка Кешеља из најбољих дана! Некадашњи репрезентативац Србије одиграо је можда и најбољу партију још из времена када је у дресу националног тима жарио и палио Европом и под командом Душана Ивковића пружао далеко најупечатљивија издања у каријери. Кешељ је за 17 минута на паркету у парампарчад разнео Крку са 20 поена, уз запањујућих 6/7 за три поена! Била је ово партија као нацртана за Кешеља. Признао је и сам да му је жао што није раније открио позицију крилног центра, а Милан Томић му је очигледно пробудио ону, некада тако карактеристичну глад за кошарком и показао му како треба да изгледа његов даљи пут. Само два дана пошто је заједно са Филипом Човићем пресудио Лиможу, Кешељ је поново био прво Звездино име, а овог пута је то учинио уз помоћ свестраног Борише Симанића.

Суперталентовани крилни центар подигао је лествицу толико високо да је сада већ навикао присталице црвено-белих на одлична издања. Тако је било и овог пута. Симанић је уз Кешеља био нерешива енигма Кркине одбране, која је практично до средине друге четвртине била скроз полупана. Можда и кључна два хица са дистанце у том периоду погодио је управо Кешељ, чиме не само да је зауставио покушај домаћина да се врати у игру, већ је разлику увећао на тада максималних 16 разлике (37:21) и најавио Кркину пропаст. Јер, само неколико минута касније на семафору је стајало 52:29, а још се није ни отишло на петнаестоминутни одмор. 

Симанић је утакмицу завршио са 17 поена и 3/4 са дистанце. Црвена звезда је укупно погодила 14 далекометних хитаца из 25 покушаја, што јна крају даје страшних 56 одсто успешности! Када на све то имате још 29 скокова – од чега седам у нападу – те 27 асистенција, 11 украдених и само 10 изгубљених лопти, није могло другачије, него да буде убедљиво. 

Оваква утакмица одлично је послужила Милану Томићу да потпуно распореди минутажу на почетку турнеје са четири гостовања. Ниједан играч у тиму није имао више од двадесет и два минута на паркету, колико је скупио Бориша Симанић, а сви су добили макар пет минута, што је добио Душан Ристић. То је довело до тога да се сви упишу у листу стрелаца и да Кркини играчи просто изгубе све конце и остану без реалних могућности да буду активни учесници овог сусрета.

Стрелци:

КРКА: Маринели 3, Цинац 5, Ђапа 2, Фифолт 2, Балачић 4, Лалић 6, Лапорник 7. Тимски: 10/22 за два, 3/9 за три, 2/4 сл. бацања, 12 скокова (8-4), 11 асистенција, 2 украдене, 8 изгубљених лопти.

ЗВЕЗДА: Регленд 5, Човић 5, Кешељ 6, Перпероглу 4, Давидовац 2, Берон 9, Добрић 6, Симанић 8, Цирбес 3, Оџо 3. Тимски: 11/18 за два, 7/13 за три, 8/9 сл. бацања, 16 скокова (12-4), 15 асистенција, 6 украдених, 4 изгубљене лопте.

Цибона "прегазила" ФМП у Загребу! Кошаркаши Цибоне победили су ФМП на домаћем паркету резултатом 90:71 у 14. колу АБА лиге.

ФМП је боље ушао у меч и после првих десет минута водио, али је Цибона тада ушла у серију која није стала све до краја утакмице.

Тим из Загреба је већ на полувремену преокренуо и на одмор отишао са +6, а та предност је само расла до краја утакмице.

ФМП није имао одговор на распуцане Хрвате и уписао је осми пораз ове сезоне, исто колико има и Цибона.

У победничком саставу истакли су се Бундовић са 22 поена, Марић са 20, те Љубичић са 10 поена и 11 асистенција.

У ФМП-у су по 15 поена имали Пот и Ребец, а најбољи играч екипе Апић је забележио 11.

Екипа ФМП Железника пружила је у петак увече једну од најлошијих партија у актуелној сезони, изгубивши од Цибоне резултатом 90:71 (23:28, 24:13, 22:15, 21:15).

"Пантери" су пред Нову годину декласирали Мегу на свом паркету, пре тога савладали и Задар као гости, али у Загребу се потврдило колико је АБА лига уједначена, нарочито од средине табеле наниже.

Цибона и ФМП сада су изједначени са скором 6-8, на шестој и седмој позицији. Прете им Игокеа и Морнар са по 5-8, али њима током викенда предстоје тешка гостовања, Будућности, односно Партизану.

"Цибоси" су гостима из Железника "спаковали" у кош 13 тројки из 32 покушаја, а до сада незаустављивог центра Драгана Апића, пре неколико дана изабраног за МВП АБА лиге у децембру, свели су на 11 поена и седам скокова (индекс корисности 11 - његов најнижи од почетка сезоне).

Најефикаснији код домаћина били су Филип Бундовић са 22 и Игор Марић са 20 поена (тројке 4/6), док је Србин Марко Љубичић забележио "дабл-дабл", пошто је на 10 поена додао 11 асистенција и пет скокова.

У тиму ФМП предњачили су плејмејкери, Стефан Пот (15п, 5ск, 4ас) и Матиц Ребец (15п, 6ас).

Тренер Владимир Јовановић имаће сада тежак задатак да припреми своје изабранике за мечеве против Будућности 14. јануара у Железнику и Црвене звезде 19. јануара у "Пиониру".

АБА лига, 14. коло:

Крка – Црвена звезда 66:96

Цибона – ФМП 90:71

20.00 Задар – Олимпија

субота:

19.00 Партизан – Морнар
21.00 Мега – Цедевита

недеља:

17.00 Будућност – Игокеа

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар