Zvezda protutnjala Slovenijom: Kešelj kao nekad!

Kešelj odigrao meč sezone – Zvezda sa +30 protiv Krke do 14/14! Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali Krku na gostovanju u okviru 14. kola ABA lige rezultatom 96:66.  Crveno-beli rutinski produžili trijumfalni niz, na čelu sa tandemom krilnih centara, Kešelj - Simanić.  Flešbek! Vratio se Kešelj iz 2010. godine! Fantastična rola nekadašnjeg reprezentativca Srbije, Boriša Simanić navikao na odlična izdanja.  Cibona deklasirala i stigla FMP! Posle ubedljive pobede nad Megom, "panteri" još ubedljivije poraženi u Zagrebu.

Košarka 04.01.2019 | 19:45
Zvezda protutnjala Slovenijom: Kešelj kao nekad!
Zvezda je upisala i 14. pobedu u regionalnom takmičenju i ostala prva sa savršenim učinkom na početku drugog dela sezone.

Krka je porazom ostala "zakucana" za dno tabele ABA lige i zabeležila još jedan ubedljiv poraz, te nije uspela da iznenadi Zvezdu kao što je nedavno aktuelnog šampiona Budućnost.

Izabranici Milana Tomića su već na startu krenuli da grade prednost koja je bila sve veća i veća. Sredinom prve četvrtine i početkom druge ekipe su stale i nije bilo neke lepe košarke, ali se krajem prvog poluvremena sve promenilo.

Zvezda je odjednom otišla na dvocifrenu prednost, a kasnije i na +20. Trojke su pogađali maltene svi, od Simanića i Berona, do Dobrića i Perperoglua.

Škedelj je uspeo da smanji prednost na 20 razlike na poluvremenu šutem iz rolinga i okreta u poslednjoj sekundi, a to je bio ubedljivo najlepši potez domaćina tokom prvih 20 minuta igre.

U drugom poluvremenu Krka je konačno krenula da igra. Tim iz Slovenije je u prvom poluvremenu postigao samo 31 poen, da bi u trećoj deonici "ubacio" čak 23.

Zvezda je u tom delu igre vodila 27 razlike, ali je dobrom završnicom tim Simona Petrova došao do "samo" 15 poena zaostatka pred poslednjih deset minuta.

Ipak, nažalost po domaćina, crveno-beli su se na ulasku u četvrtu četvrtinu uozbiljili i ponovo zaigrali kao tokom većine meča. Serijom 8:0 Zvezda je otišla na +23 i "ugasila" svaku nadu, ako je ikakvu Krka i imala.

Do kraja utakmice nije se desilo ništa previše bitno i lider šampionata je samo "odradio posao" do isteka vremena, a jedini koji se istakao bio je Marko Kešelj, koji se "zapalio" i pogodio čak šest trojki za nešto više od 16 minuta na parketu, a kasnije i bio igrač utakmice.

Pomenuti Kešelj je bio najefikasniji sa 20 poena , a pratio ga je Simanić sa 17 poena. Čović je imao 11, a Reglend osam poena, a obojica su imali i po osam asistencija.

Krku je predvodio Jure Balažič sa 13 poena. Poen manje imao je Jure Lalić, a Luka Lapornik je završio sa deset.

Zvezdu sada očekuje gostovanje Unikahi 8. januara u Evrokupu, a zatim idu u Laktaše gde gostuju Igokei četiri dana kasnije. Krka svoj naredni meč u ABA igra u gostima, protiv Partizana 12. januara.

"Žao mi je što ranije nisam otkrio poziciju krilnog centra", rekao je Marko Kešelj pre dva dana, nakon što je imao zapaženu rolu u pobedi protiv Limoža, na startu Top 16 faze Evrokupa.

Dve večeri kasnije, bivši reprezentativac i osvajač Evrolige podsetio je na svoje najbolje dane i u Novom Mestu, gde je odigrao najefikasnije ove sezone:

Krka - Zvezda 66:96 (13:22, 18:30, 23:17, 12:27)

Ekipa Milana Tomića pobedila je rutinski kao što rezultat govori, a Kešelj je u završnici povećavao razliku do maksimalnih i konačnih "plus 30". Meč je završio sa 20 poena, uz šest trojki iz sedam pokušaja!

Dok je on rešetao, Boriša Simanić je na klupi zasluženo odmarao, nakon što je postigao 17 poena i još jednom potvrdio da je u odličnoj formi. Njih dvojica su podelili minutažu na poziciji "četiri" i bili najefikasniji u trećem Zvezdinom trijumfu u "Novogodišnjoj" petodnevnoj seriji.

Umor definitivno nije predstavljao problem crveno-belima, jer su u dvorani "Leon Štukelj", u kojoj se ekipe tradicionalno muče u šutu, završili meč sa odličnim procentima i za dva i za tri poena. Šampion Srbije ostvario je 14. uzastopnu pobedu u ABA ligi uz značajnih 58,3 odsto pogodaka iz igre.

U takvoj situaciji, uz punu kontrolu meča i rezultata, Tomić je iskoristio šansu da podeli minutažu svim igračima, uključujući i Ognjena Dobrića, koji se vratio u tim posle malo manje od mesec dana i sa dve trojke iz dva pokušaja doprineo odličnim brojkama Beograđana (21/36 za dva, 14/25 za tri).

Treći najefikasniji Zvezdin igrač bio je Filip Čović, koji je i u Novom Mestu dao dodatnu energiju i završio meč sa 11 poena, pet skokova i osam asistencija. Kao i u meču protiv Limoža, rezervni "plej" crveno-belih ponovo je bio zapažen u završnici i sa Kešeljom se potrudio da prednost gostiju ne pada, već raste dok se bližio poslednji zvuk sirene.

Odmah posle ove pobede Tomićev tim krenuće nazad za Beograd, u kojem će vikend iskoristiti za odmor i pripremu za put u Španiju, jer ga u ponedeljak očekuje let za Malagu, na meč protiv Unikahe.

Četrnaest u nizu!

Ova Crvena zvezda definitivno nema alternativu u Jadranskoj ligi! A dvorana Leon Štukelj u Novom Mestu nije ukleto za favorite. Da, pao je skuplji i po imenima možda kvalitetniji tim, pognute glave kući su se vraćali i gotovo svi kandidati za plej-of, ali Crvena zvezda je celom košarkaškom regionu ove ledene januarske večeri pokazala kako zaista treba da izgleda razlika između prvoplasiranog i poslednjeg tima na tabeli - 96:66 (22:13, 30:18, 17:23, 27:12). 

Krka je preživela pravu katastrofu protiv najboljeg tima Jadranske lige, a publika u Novom Mestu videla je duh Marka Kešelja iz najboljih dana! Nekadašnji reprezentativac Srbije odigrao je možda i najbolju partiju još iz vremena kada je u dresu nacionalnog tima žario i palio Evropom i pod komandom Dušana Ivkovića pružao daleko najupečatljivija izdanja u karijeri. Kešelj je za 17 minuta na parketu u paramparčad razneo Krku sa 20 poena, uz zapanjujućih 6/7 za tri poena! Bila je ovo partija kao nacrtana za Kešelja. Priznao je i sam da mu je žao što nije ranije otkrio poziciju krilnog centra, a Milan Tomić mu je očigledno probudio onu, nekada tako karakterističnu glad za košarkom i pokazao mu kako treba da izgleda njegov dalji put. Samo dva dana pošto je zajedno sa Filipom Čovićem presudio Limožu, Kešelj je ponovo bio prvo Zvezdino ime, a ovog puta je to učinio uz pomoć svestranog Boriše Simanića.

Supertalentovani krilni centar podigao je lestvicu toliko visoko da je sada već navikao pristalice crveno-belih na odlična izdanja. Tako je bilo i ovog puta. Simanić je uz Kešelja bio nerešiva enigma Krkine odbrane, koja je praktično do sredine druge četvrtine bila skroz polupana. Možda i ključna dva hica sa distance u tom periodu pogodio je upravo Kešelj, čime ne samo da je zaustavio pokušaj domaćina da se vrati u igru, već je razliku uvećao na tada maksimalnih 16 razlike (37:21) i najavio Krkinu propast. Jer, samo nekoliko minuta kasnije na semaforu je stajalo 52:29, a još se nije ni otišlo na petnaestominutni odmor. 

Simanić je utakmicu završio sa 17 poena i 3/4 sa distance. Crvena zvezda je ukupno pogodila 14 dalekometnih hitaca iz 25 pokušaja, što jna kraju daje strašnih 56 odsto uspešnosti! Kada na sve to imate još 29 skokova – od čega sedam u napadu – te 27 asistencija, 11 ukradenih i samo 10 izgubljenih lopti, nije moglo drugačije, nego da bude ubedljivo. 

Ovakva utakmica odlično je poslužila Milanu Tomiću da potpuno rasporedi minutažu na početku turneje sa četiri gostovanja. Nijedan igrač u timu nije imao više od dvadeset i dva minuta na parketu, koliko je skupio Boriša Simanić, a svi su dobili makar pet minuta, što je dobio Dušan Ristić. To je dovelo do toga da se svi upišu u listu strelaca i da Krkini igrači prosto izgube sve konce i ostanu bez realnih mogućnosti da budu aktivni učesnici ovog susreta.

Strelci:

KRKA: Marineli 3, Cinac 5, Đapa 2, Fifolt 2, Balačić 4, Lalić 6, Lapornik 7. Timski: 10/22 za dva, 3/9 za tri, 2/4 sl. bacanja, 12 skokova (8-4), 11 asistencija, 2 ukradene, 8 izgubljenih lopti.

ZVEZDA: Reglend 5, Čović 5, Kešelj 6, Perperoglu 4, Davidovac 2, Beron 9, Dobrić 6, Simanić 8, Cirbes 3, Odžo 3. Timski: 11/18 za dva, 7/13 za tri, 8/9 sl. bacanja, 16 skokova (12-4), 15 asistencija, 6 ukradenih, 4 izgubljene lopte.

Cibona "pregazila" FMP u Zagrebu! Košarkaši Cibone pobedili su FMP na domaćem parketu rezultatom 90:71 u 14. kolu ABA lige.

FMP je bolje ušao u meč i posle prvih deset minuta vodio, ali je Cibona tada ušla u seriju koja nije stala sve do kraja utakmice.

Tim iz Zagreba je već na poluvremenu preokrenuo i na odmor otišao sa +6, a ta prednost je samo rasla do kraja utakmice.

FMP nije imao odgovor na raspucane Hrvate i upisao je osmi poraz ove sezone, isto koliko ima i Cibona.

U pobedničkom sastavu istakli su se Bundović sa 22 poena, Marić sa 20, te Ljubičić sa 10 poena i 11 asistencija.

U FMP-u su po 15 poena imali Pot i Rebec, a najbolji igrač ekipe Apić je zabeležio 11.

Ekipa FMP Železnika pružila je u petak uveče jednu od najlošijih partija u aktuelnoj sezoni, izgubivši od Cibone rezultatom 90:71 (23:28, 24:13, 22:15, 21:15).

"Panteri" su pred Novu godinu deklasirali Megu na svom parketu, pre toga savladali i Zadar kao gosti, ali u Zagrebu se potvrdilo koliko je ABA liga ujednačena, naročito od sredine tabele naniže.

Cibona i FMP sada su izjednačeni sa skorom 6-8, na šestoj i sedmoj poziciji. Prete im Igokea i Mornar sa po 5-8, ali njima tokom vikenda predstoje teška gostovanja, Budućnosti, odnosno Partizanu.

"Cibosi" su gostima iz Železnika "spakovali" u koš 13 trojki iz 32 pokušaja, a do sada nezaustavljivog centra Dragana Apića, pre nekoliko dana izabranog za MVP ABA lige u decembru, sveli su na 11 poena i sedam skokova (indeks korisnosti 11 - njegov najniži od početka sezone).

Najefikasniji kod domaćina bili su Filip Bundović sa 22 i Igor Marić sa 20 poena (trojke 4/6), dok je Srbin Marko Ljubičić zabeležio "dabl-dabl", pošto je na 10 poena dodao 11 asistencija i pet skokova.

U timu FMP prednjačili su plejmejkeri, Stefan Pot (15p, 5sk, 4as) i Matic Rebec (15p, 6as).

Trener Vladimir Jovanović imaće sada težak zadatak da pripremi svoje izabranike za mečeve protiv Budućnosti 14. januara u Železniku i Crvene zvezde 19. januara u "Pioniru".

ABA liga, 14. kolo:

Krka – Crvena zvezda 66:96

Cibona – FMP 90:71

20.00 Zadar – Olimpija

subota:

19.00 Partizan – Mornar
21.00 Mega – Cedevita

nedelja:

17.00 Budućnost – Igokea

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar