Доха: Ђоковић елиминисан у полуфиналу од Агута!

Ђоковић стао у полуфиналу, Агут одиграо меч живота за финале Дохе! Српски тенисер Новак Ђоковић поражен је у полуфиналу турнира у Дохи од Шпанца Роберта Баутисте Агута 1-2 у сетовима, после два и по сата фантастичног тениса.  Надахнути Агут зауставио Новака! Ништа од трећег тријумфа најбољег српског тенисера на турниру у Дохи. Водио је 1:0 у сетовима, у другом имао 4:3 и предност брејка, али онда је поклекао.

Тенис 04.01.2019 | 19:30
Доха: Ђоковић елиминисан у полуфиналу од Агута!
Новак Ђоковић је претходних дана правио преокрете у сусретима са Фучовичем и Базилашвилијем, али у петак је дошао ред да њега неко "окрене".

Снаге и храбрости за то, смогао је 24. тенисер света, Шпанац Роберто Баутиста Агут.

Новак је, такорећи, рутински добио први сет, у другом је направио брејк за вођство од 4:3, међутим, овог пута није успео да приведе меч крају на жељени начин и остао је без финала турнира у Дохи (Катар), чији је шампион био 2016. и 2017. године.

Новак Ђоковић - Роберто Баутиста Агут 6:3, 6:7 (6:8), 4:6!

Другог финалисту даће меч Марко Чекинато (Италија, 20. на АТП листи) - Томаш Бердих (Чешка, 71).

По првом сету, који је трајао тачно 40 минута, није се баш могло наслутити да ће победник овог дуела бити познат тек два сата касније.

Агут је показао упорност за свако поштовање, али и беспрекорну физичку спремност, јер се у дугим разменама удараца са основне линије потпуно равноправно носио са најбољим на свету генерално, а поготово у том сегменту игре.

Прве "пукотине" код Новака су се виделе при резултату 1:2 у другом сету, када је морао да спасава две везане брејк лопте. Помало неочекивано, одузео је Агуту сервис у седмом гему без изгубљеног поена, а када је требало да са још два гема на свој сервис "овери" победу, запао је у велику кризу.

Шпанац је направио "рибрејк" и изједначио на 4:4, па пропустио три прилике да на Ђоковићев сервис освоји сет.

Морао је то да уради у "тај брејку", у коме су обојица играла савршено до 5:5, када је Новак први направио грешку. Одбранио је затим и четврту сет лопту, па на петој направио неизнуђену грешку за коначних 6:8.

Агуту је додатно нарастао ентузијазам, тако да је већ на почетку трећег сета стекао брејк предности. За Ђоковића у топ форми то не би био никакав проблем, али на првом турниру у сезони је тих 0:2 у гемовима за њега била ненадокнадива разлика.

У преосталом току меча Ноле ниједном није успео да угрози сервис шпанског тенисера, са којим је до данас имао скор 7:1 у међусобним сусретима.

Занимљиво је да од 2016. Новак против Агута има 4:0 на шљаци, али и 0:2 на тврдој подлози.

Сада му предстоји пут у Аустралију и припреме за први гренд слем турнир сезоне, који почиње у Мелбурну 14. јануара.

Меч полуфинала турнира серије 250 брзо се претворио у меч достојан финала мастерса у ком је Агут играо изнад својих могућности и славио преокретом 3:6, 7:6, 6:4.

Да није био на том нивоу, Шпанац не би могао да парира Ђоковићу који је играо заиста добро, далеко боље него у мечевима са претходним противницима.

Ђоковић од старта почео да одличним ритернима намеће свој ритам игре и удара лоптицу равно. Нападао је српски играч и то му се исплатило већ у другом гему меча у ком је направио први брејк.

Комбиновао је ударце, али су бекхенди у првом сету правили посебну разлику, па је Новак повео са 3:0 пре него се Шпанац по први пут уписао на семафор.

Агут је у седмом гему првог сета успео да спасе сет лопту, али не и да спречи Србина да освоји тај део игре и поведе са 1-0. Наредни сет донео је узбудљивији тенис.

Шпански играч је почео да игра агресивније и боље, а Ђоковић је све то пратио. У петом гему другог сета наш играч је имао вођство 15:30 на сервису Агута и слао му је невероватне ударце, Роберто је деловао као зид и онда је погодио немогућ угао за 30:30.

То је био тек наговештај онога што ће се касније дешавати. Шпанац је успео да се извуче у том гему, али српски играч успева да направи брејк у седмом када је повео 4:3.

Чинило се да ће тада преломити меч у своју корист, али је Роберто одмах узвратио рибрејком после чега је Ђоковић био подређенији на терену све до тај-брејка другог сета. Тада су одлучивале нијансе, а оне су биле наклоњене шпанском играчу и отишло се у трећи сет.

Одмах на његовом почетку, Агут је пренео "моментум" из претходног дела игре и направио брејк, потврдио га и Ђоковић је био у нокдауну.

Уследило је неколико лакших гемова за обојицу, обојица су нападала из свих оружја, али је на крају Агут задивио начином на који ни у једном тренутку није попустио.

Ђоковићу је ово била добра провера за оно што га чека кроз десетак дана, када почиње први Гренд слем турнир сезоне Аустралијан опен. Друго полуфинале турнира у Дохи играју Томаш Бердих и Марко Чекинато.

Одличан тенис смо видели у судару Новака Ђоковића и Роберта Баутисте Агута у полуфиналу турнира у Дохи, а на крају је, после два сата и 35 минута игре, шпански тенисер изашао као победник резултатом 2:1 (3:6, 7:6, 6:4). Ово ће му бити прво финале на турниру у Дохи.

Имао је више шанси Новак да добије овај дуел, водио је с 1:0 у сетовима, чак је прокоцкао брејк предности у другом сету, разбио је рекет, касније се ушло у тај-брејк, али није успео да заврши сет, уједно и меч.Буатиста је био стабилнији, држао је виши ритам игре у трећем сету и заслужено стигао до веома велике победе.

Било је заиста импресивних поена, навијачи су могли да уживају у овом мечу. Може да радује то што јеЂоковић већ на старту сезоне имао неке одличне поене, али и да брине што је изгубио од објективно слабијег противника који му до сада није узео ни сет.

У првом сету је Ђоковић почео на феноменалан начин, већ је у другом гему направио брејк и на тај начин поручио Баутисти шта га чека у овом дуелу. Српски играч мучио се у претходна два дуела противМартона Фучовича и Николоза Басилашвија, а ни данас се није завршило много боље. Како се меч развијао,Новак је губио оштрицу, а Баутиста играо све боље. И на крају је заслужено славио.

Баутиста је одиграо веома квалитетно, па је Ђоковић елиминисан у полуфиналу турнира на којем је два пута подизао пехар (2016, 2017). 

Шпанац ће у финалу играти против бољег из дуела Томаш Бердих - Марко Чекинато. Победнику турнира у једој од најбогатијих землаља на свету, чији је наградни фонд 1.300.000 долара, припашће око 220.000 зелених новчаница.

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар