Doha: Đoković eliminisan u polufinalu od Aguta!

Đoković stao u polufinalu, Agut odigrao meč života za finale Dohe! Srpski teniser Novak Đoković poražen je u polufinalu turnira u Dohi od Španca Roberta Bautiste Aguta 1-2 u setovima, posle dva i po sata fantastičnog tenisa.  Nadahnuti Agut zaustavio Novaka! Ništa od trećeg trijumfa najboljeg srpskog tenisera na turniru u Dohi. Vodio je 1:0 u setovima, u drugom imao 4:3 i prednost brejka, ali onda je poklekao.

Tenis 04.01.2019 | 19:30
Doha: Đoković eliminisan u polufinalu od Aguta!
Novak Đoković je prethodnih dana pravio preokrete u susretima sa Fučovičem i Bazilašvilijem, ali u petak je došao red da njega neko "okrene".

Snage i hrabrosti za to, smogao je 24. teniser sveta, Španac Roberto Bautista Agut.

Novak je, takoreći, rutinski dobio prvi set, u drugom je napravio brejk za vođstvo od 4:3, međutim, ovog puta nije uspeo da privede meč kraju na željeni način i ostao je bez finala turnira u Dohi (Katar), čiji je šampion bio 2016. i 2017. godine.

Novak Đoković - Roberto Bautista Agut 6:3, 6:7 (6:8), 4:6!

Drugog finalistu daće meč Marko Čekinato (Italija, 20. na ATP listi) - Tomaš Berdih (Češka, 71).

Po prvom setu, koji je trajao tačno 40 minuta, nije se baš moglo naslutiti da će pobednik ovog duela biti poznat tek dva sata kasnije.

Agut je pokazao upornost za svako poštovanje, ali i besprekornu fizičku spremnost, jer se u dugim razmenama udaraca sa osnovne linije potpuno ravnopravno nosio sa najboljim na svetu generalno, a pogotovo u tom segmentu igre.

Prve "pukotine" kod Novaka su se videle pri rezultatu 1:2 u drugom setu, kada je morao da spasava dve vezane brejk lopte. Pomalo neočekivano, oduzeo je Agutu servis u sedmom gemu bez izgubljenog poena, a kada je trebalo da sa još dva gema na svoj servis "overi" pobedu, zapao je u veliku krizu.

Španac je napravio "ribrejk" i izjednačio na 4:4, pa propustio tri prilike da na Đokovićev servis osvoji set.

Morao je to da uradi u "taj brejku", u kome su obojica igrala savršeno do 5:5, kada je Novak prvi napravio grešku. Odbranio je zatim i četvrtu set loptu, pa na petoj napravio neiznuđenu grešku za konačnih 6:8.

Agutu je dodatno narastao entuzijazam, tako da je već na početku trećeg seta stekao brejk prednosti. Za Đokovića u top formi to ne bi bio nikakav problem, ali na prvom turniru u sezoni je tih 0:2 u gemovima za njega bila nenadoknadiva razlika.

U preostalom toku meča Nole nijednom nije uspeo da ugrozi servis španskog tenisera, sa kojim je do danas imao skor 7:1 u međusobnim susretima.

Zanimljivo je da od 2016. Novak protiv Aguta ima 4:0 na šljaci, ali i 0:2 na tvrdoj podlozi.

Sada mu predstoji put u Australiju i pripreme za prvi grend slem turnir sezone, koji počinje u Melburnu 14. januara.

Meč polufinala turnira serije 250 brzo se pretvorio u meč dostojan finala mastersa u kom je Agut igrao iznad svojih mogućnosti i slavio preokretom 3:6, 7:6, 6:4.

Da nije bio na tom nivou, Španac ne bi mogao da parira Đokoviću koji je igrao zaista dobro, daleko bolje nego u mečevima sa prethodnim protivnicima.

Đoković od starta počeo da odličnim riternima nameće svoj ritam igre i udara lopticu ravno. Napadao je srpski igrač i to mu se isplatilo već u drugom gemu meča u kom je napravio prvi brejk.

Kombinovao je udarce, ali su bekhendi u prvom setu pravili posebnu razliku, pa je Novak poveo sa 3:0 pre nego se Španac po prvi put upisao na semafor.

Agut je u sedmom gemu prvog seta uspeo da spase set loptu, ali ne i da spreči Srbina da osvoji taj deo igre i povede sa 1-0. Naredni set doneo je uzbudljiviji tenis.

Španski igrač je počeo da igra agresivnije i bolje, a Đoković je sve to pratio. U petom gemu drugog seta naš igrač je imao vođstvo 15:30 na servisu Aguta i slao mu je neverovatne udarce, Roberto je delovao kao zid i onda je pogodio nemoguć ugao za 30:30.

To je bio tek nagoveštaj onoga što će se kasnije dešavati. Španac je uspeo da se izvuče u tom gemu, ali srpski igrač uspeva da napravi brejk u sedmom kada je poveo 4:3.

Činilo se da će tada prelomiti meč u svoju korist, ali je Roberto odmah uzvratio ribrejkom posle čega je Đoković bio podređeniji na terenu sve do taj-brejka drugog seta. Tada su odlučivale nijanse, a one su bile naklonjene španskom igraču i otišlo se u treći set.

Odmah na njegovom početku, Agut je preneo "momentum" iz prethodnog dela igre i napravio brejk, potvrdio ga i Đoković je bio u nokdaunu.

Usledilo je nekoliko lakših gemova za obojicu, obojica su napadala iz svih oružja, ali je na kraju Agut zadivio načinom na koji ni u jednom trenutku nije popustio.

Đokoviću je ovo bila dobra provera za ono što ga čeka kroz desetak dana, kada počinje prvi Grend slem turnir sezone Australijan open. Drugo polufinale turnira u Dohi igraju Tomaš Berdih i Marko Čekinato.

Odličan tenis smo videli u sudaru Novaka Đokovića i Roberta Bautiste Aguta u polufinalu turnira u Dohi, a na kraju je, posle dva sata i 35 minuta igre, španski teniser izašao kao pobednik rezultatom 2:1 (3:6, 7:6, 6:4). Ovo će mu biti prvo finale na turniru u Dohi.

Imao je više šansi Novak da dobije ovaj duel, vodio je s 1:0 u setovima, čak je prokockao brejk prednosti u drugom setu, razbio je reket, kasnije se ušlo u taj-brejk, ali nije uspeo da završi set, ujedno i meč.Buatista je bio stabilniji, držao je viši ritam igre u trećem setu i zasluženo stigao do veoma velike pobede.

Bilo je zaista impresivnih poena, navijači su mogli da uživaju u ovom meču. Može da raduje to što jeĐoković već na startu sezone imao neke odlične poene, ali i da brine što je izgubio od objektivno slabijeg protivnika koji mu do sada nije uzeo ni set.

U prvom setu je Đoković počeo na fenomenalan način, već je u drugom gemu napravio brejk i na taj način poručio Bautisti šta ga čeka u ovom duelu. Srpski igrač mučio se u prethodna dva duela protivMartona Fučoviča i Nikoloza Basilašvija, a ni danas se nije završilo mnogo bolje. Kako se meč razvijao,Novak je gubio oštricu, a Bautista igrao sve bolje. I na kraju je zasluženo slavio.

Bautista je odigrao veoma kvalitetno, pa je Đoković eliminisan u polufinalu turnira na kojem je dva puta podizao pehar (2016, 2017). 

Španac će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Tomaš Berdih - Marko Čekinato. Pobedniku turnira u jedoj od najbogatijih zemlalja na svetu, čiji je nagradni fond 1.300.000 dolara, pripašće oko 220.000 zelenih novčanica.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar