Кроз пустињу и прашуму - 41. Дакар рели!

Моћни Камази, несавладиви КТМ-ови и суботичка легенда Габор! За три дана у гудурама Перуа креће ново издање најпрестижнијег офф-роад такмичења на свету, а ми вам престављамо највеће фаворите у свим категоријама. . .

Остали спортови 03.01.2019 | 23:01
Кроз пустињу и прашуму - 41. Дакар рели!
Традиционално са почетком Нове године креће и светска ауто-мото сезона и то на легендарном "Дакар релију" који у 2019. доживљава своје 41. издање. Најпопуларнија и најпрестижнија трка ван путева по 11. пут ће, због већ познатих политичких проблема у Северној Африци где се "родила", своју срећу наћи у гудурама Јужне Америке, тачније Перу где ће од шестог до 17. јануара бити одвожено свих 10 етапа. Почетак и крај су у престоници, Лими.

Основна подела такмичарских категорија је и мање - више иста, а то су: мотоцикли, аутомобили, камиони, квадови, али новост - УТВ возила, код нас познатији као багији.  Србију ће и ове године представљати симпатични и неуморни Суботичанин, Габор Сагмајстер у седлу КТМ-а који је ушао у специјалан клуб "Легенде Дакара" пошто је више од 10 пута учествовао на овом релију,  што је посебан успех, али и велика част. Управо зато организатори и додељују та звања.

Биће то још један испит издржљивости како саме организације, тако и возила и у крајњем слујчају људи - од механичара, до возача. Много мука и мало сна је оно што сви очекују, велики жртву, можда чак и ултимативну, али и велико искуство, јединствено и заиста импресивно. Незаборавно.

Код аутомобила титулу брани легендарни Карлос Саинц, који је и ове године главни фаворит за воланом Мини Купера. Конкуренција је заиста страшна и ове године, тако да је пред нама једна од потенцијално најзанимљивијих трка у задњих неколико година. Прва претња Саинцу је његов тимски колега из "X-Раид Мини", Стефан Петерхансел, рекордер по броју победа на Дакару са 13 пехара. Ту је и богати Катаранин, возач Тојоте Насер Ал Атијах, двоструки шампион (2011. и 2015), прошле године је највише од свих возача славио у појединачним етапама, чак четири пута, али је у укупном поретку 43 секунде заостао за легендарним Шпанцем.

А када смо код легенди, ту је и Себастијан Лоеб (Пежо), десетоструки светски првак у релију. Најбољи резултат на Дакару му је друго место претпрошле године иза Петерхансела, док је у прошлом издању због несреће на динама био присиљен да одустане. Круг главних фаворита затвара још један Француз, Сирил Деспре(X-Раид Мини). Пет пута био је победник у конкуренцији мотораиста а од 2015. године такмичи се у конкуренцији аутомобила. Даље од трећег места још увијек није дошао, али његово искуство никада не треба потценити.

У конкуренцији мотора ситуација је једнако неизвесна, али се поново очекује победа неког од фаворита аустријског КТМ-а. Фаворите предводе Сем Сандерланд и Матијас Валкнер. Потоњи је бранилац титуле и другопласирани из 2017. када је остао управо иза Британца, који пак, прошлогодишње издање трке не памти по добром након тешког пада и повреде леђа. Попис главних фаворита заокружују Тоби Прајс и два адутаХонде, Ђоан Бареда Борт и Пауло Гонкалвеш.

За српску публику, поред Габора Сагмајстера свакако су - из познатих емотивних разлога - најинтересантнији Камази, то јест такмичење камиона. Руске посаде, пре свих она коју предводи двоструки узастопни шампион Едвард Николајев су увек главни фаворити, а из сенке их чека легендарна породица Де Рој и њихов Ивеко.

Анди чекају!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар