Kroz pustinju i prašumu - 41. Dakar reli!

Moćni Kamazi, nesavladivi KTM-ovi i subotička legenda Gabor! Za tri dana u gudurama Perua kreće novo izdanje najprestižnijeg off-road takmičenja na svetu, a mi vam prestavljamo najveće favorite u svim kategorijama. . .

Ostali sportovi 03.01.2019 | 23:01
Kroz pustinju i prašumu - 41. Dakar reli!
Tradicionalno sa početkom Nove godine kreće i svetska auto-moto sezona i to na legendarnom "Dakar reliju" koji u 2019. doživljava svoje 41. izdanje. Najpopularnija i najprestižnija trka van puteva po 11. put će, zbog već poznatih političkih problema u Severnoj Africi gde se "rodila", svoju sreću naći u gudurama Južne Amerike, tačnije Peru gde će od šestog do 17. januara biti odvoženo svih 10 etapa. Početak i kraj su u prestonici, Limi.

Osnovna podela takmičarskih kategorija je i manje - više ista, a to su: motocikli, automobili, kamioni, kvadovi, ali novost - UTV vozila, kod nas poznatiji kao bagiji.  Srbiju će i ove godine predstavljati simpatični i neumorni Subotičanin, Gabor Sagmajster u sedlu KTM-a koji je ušao u specijalan klub "Legende Dakara" pošto je više od 10 puta učestvovao na ovom reliju,  što je poseban uspeh, ali i velika čast. Upravo zato organizatori i dodeljuju ta zvanja.

Biće to još jedan ispit izdržljivosti kako same organizacije, tako i vozila i u krajnjem slujčaju ljudi - od mehaničara, do vozača. Mnogo muka i malo sna je ono što svi očekuju, veliki žrtvu, možda čak i ultimativnu, ali i veliko iskustvo, jedinstveno i zaista impresivno. Nezaboravno.

Kod automobila titulu brani legendarni Karlos Sainc, koji je i ove godine glavni favorit za volanom Mini Kupera. Konkurencija je zaista strašna i ove godine, tako da je pred nama jedna od potencijalno najzanimljivijih trka u zadnjih nekoliko godina. Prva pretnja Saincu je njegov timski kolega iz "X-Raid Mini", Stefan Peterhansel, rekorder po broju pobeda na Dakaru sa 13 pehara. Tu je i bogati Kataranin, vozač Tojote Naser Al Atijah, dvostruki šampion (2011. i 2015), prošle godine je najviše od svih vozača slavio u pojedinačnim etapama, čak četiri puta, ali je u ukupnom poretku 43 sekunde zaostao za legendarnim Špancem.

A kada smo kod legendi, tu je i Sebastijan Loeb (Pežo), desetostruki svetski prvak u reliju. Najbolji rezultat na Dakaru mu je drugo mesto pretprošle godine iza Peterhansela, dok je u prošlom izdanju zbog nesreće na dinama bio prisiljen da odustane. Krug glavnih favorita zatvara još jedan Francuz, Siril Despre(X-Raid Mini). Pet puta bio je pobednik u konkurenciji motoraista a od 2015. godine takmiči se u konkurenciji automobila. Dalje od trećeg mesta još uvijek nije došao, ali njegovo iskustvo nikada ne treba potceniti.

U konkurenciji motora situacija je jednako neizvesna, ali se ponovo očekuje pobeda nekog od favorita austrijskog KTM-a. Favorite predvode Sem Sanderland i Matijas Valkner. Potonji je branilac titule i drugoplasirani iz 2017. kada je ostao upravo iza Britanca, koji pak, prošlogodišnje izdanje trke ne pamti po dobrom nakon teškog pada i povrede leđa. Popis glavnih favorita zaokružuju Tobi Prajs i dva adutaHonde, Đoan Bareda Bort i Paulo Gonkalveš.

Za srpsku publiku, pored Gabora Sagmajstera svakako su - iz poznatih emotivnih razloga - najinteresantniji Kamazi, to jest takmičenje kamiona. Ruske posade, pre svih ona koju predvodi dvostruki uzastopni šampion Edvard Nikolajev su uvek glavni favoriti, a iz senke ih čeka legendarna porodica De Roj i njihov Iveko.

Andi čekaju!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar