Грана туризма опасна по живот је у све већој експанзији

Почетком ове године експлозија лаве пробила је кроз туристичког бродића на Хавајима и тако повредила 23 особе, а прошле године је дечак стар 11 година погинуо када је упао у кратер, а потом и његови родитељи који су покушали да га спасу.

Путовања 29.12.2018 | 13:54
Грана туризма опасна по живот је у све већој експанзији
Како пише „Травел&Леисуре“ опасне ситуације догодиле су се управо туристима који су се превише приближили вулкану, а нажалост њих је све више јер вулкански туризам цвета.

“Вулкани су природна сила која није у људској моћи и контроли. У случају ерупције ми не можемо ништа да урадимо осим да се склонимо што даље“, каже Ејми Донован, географ са Универзитета у Кембриџу.

Она је и такође ауторка објављеног текста о вулканском туризму у којем апелује на све већи број вулканофила који не разумеју експлозивну природу вулканских ерупција и тако доводе у питање не само своје већ и животе људи који после треба да их спасу.

На пример, на Исланду је забележен раст броја туриста баш у време вулканских ерупција, због чега власти разматрају да престану с обавештавањем јавности о њиховом почетку.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар