Grana turizma opasna po život je u sve većoj ekspanziji

Početkom ove godine eksplozija lave probila je kroz turističkog brodića na Havajima i tako povredila 23 osobe, a prošle godine je dečak star 11 godina poginuo kada je upao u krater, a potom i njegovi roditelji koji su pokušali da ga spasu.

Putovanja 29.12.2018 | 13:54
Grana turizma opasna po život je u sve većoj ekspanziji
Kako piše „Travel&Leisure“ opasne situacije dogodile su se upravo turistima koji su se previše približili vulkanu, a nažalost njih je sve više jer vulkanski turizam cveta.

“Vulkani su prirodna sila koja nije u ljudskoj moći i kontroli. U slučaju erupcije mi ne možemo ništa da uradimo osim da se sklonimo što dalje“, kaže Ejmi Donovan, geograf sa Univerziteta u Kembridžu.

Ona je i takođe autorka objavljenog teksta o vulkanskom turizmu u kojem apeluje na sve veći broj vulkanofila koji ne razumeju eksplozivnu prirodu vulkanskih erupcija i tako dovode u pitanje ne samo svoje već i živote ljudi koji posle treba da ih spasu.

Na primer, na Islandu je zabeležen rast broja turista baš u vreme vulkanskih erupcija, zbog čega vlasti razmatraju da prestanu s obaveštavanjem javnosti o njihovom početku.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar