Окупили се рукометни "Змајеви": Катар глуми Финску!

Рукометна репрезентација Босне и Херцеговине окупила се на Илиџи гдје ће се до Нове године припремати за двије пријатељске утакмице са Катаром у Дохи.

Остали спортови 28.12.2018 | 08:30
Окупили се рукометни "Змајеви": Катар глуми Финску!
У међувремену, у петак увече ће против Криваје у Завидовићима одиграти и ревијални сусрет у којем ће се од активног рукомета опростити бивши бх. репрезентативци Аднан Шабановић и Един Башић те Ферид Авдић, који је цијелу каријеру провео у завидовићком клубу, пренијели су сарајевски медији писање "Анадолије".

Селектор "змајева" Билал Шуман одмах на почетку припрема наишао је на проблеме јер се због повреде кољена позиву није могао одазвати Бењамин Бурић, голман њемачког Фленсбурга.

Осим тога, Бањалучанин Владимир Врањеш, пивот мађарске Татабање је стигао са повредом руке и тек након детаљнијих љекарских прегледа ће биће познато да ли ће играти.

Но, без обзира на проблеме селектор се радује овој акцији, јер до наредних утакмица квалификација за Европско првенство 2020. у априлу наредне године неће бити прилике за окупљање.

"Свако окупљање, када и нису квалификације у питању, значи нам много. Почели смо јуче на Илиџи бићемо овдје до Нове године. Очекује нас 1. јануара путовање за Катар, гдје ћемо боравити до 6. јануара и одиграти двије утакмице са селекцијом домаћина. Имамо једну ревијалну утакмицу сутра у Завидовићима. Овдје планирамо обавити осам тренинга на Илиџи, четири тренинга у Катару и одиграти укупно три утакмице. Очекујемо много, иако нисмо још увијек комплетни. Послијеподне ћемо бити сасвим комплетни, тако да ове припреме пред април, јер прије тога немамо никаквог окупљања, значе нам много. У двије утакмице против Финске, мислим да то сви и знају, побједама би нам се отворило Европско првенство први пут у историји. Мислим да смо са шест бодова директно учесник Европског првенства", рекао је Шуман агенцији "Анадолија".

Катар је репрезентација за сваки респект. Прије три године на Свјетском првенству, којем су били домаћини, освојили су сребрену медаљу, а на посљедњем 2017. године у Француској заузели су осмо мјесто. Стога је јасно да ће провјере против такве селекције бити веома корисне за Шумана и његове изабранике.

"И у Катару ћемо настојати да одиграмо како желимо. Почевши од свих сегмената, које имамо, одбране, напада, игре шест против шест, контре, полуконтре, играча више, играча мање, да пробамо неке комбинације игре седам против шест. Биће неких нових играча, који нису имали довољно минутаже у ранијем периоду, па да видимо колико они могу и шта могу. Односно да видимо да ли су ти момци, који су млађи, нека будућност да могу замијенити ове старије", додао је селектор "змајева".

Бх. рукометаши су добро отворили квалификације за Европско првенство које ће се 2020. године одржати у Аустрији, Норвешкој и Шведској. У Групи 5 остварили су вриједну побједу на гостовању код Бјелорусије резултатом 30:29, а затим изгубили од првог фаворита Чешке у Тузли са 20:25.

У априлу наредне године их чека двомеч са Финском, а онда у јуну дуели са Бјелорусијом кући и Чешком у гостима. На ЕУРО 2020 пласираће се по двије првопласиране репрезентације из сваке од осам квалификационих група те четири најбоље трећепласиране.

Директан пласман на ЕП, на којем ће по први пут играти 24 репрезентације, остварили су домаћини Аустрија, Норвешка и Шведска, те актуелни европски шампион Шпанија.

Селектор Шуман би у сусретима са Катаром требао рачунати на сљедеће играче: голмани: Адмир Ахметашевић (Грачаница), Небојша Граховац (Шартр, Француска); крила: Томислав Нуић (Бешикташ, Турска), Срђан Предраговић (Рајн Викингс, Њемачка), Фарук Вражалић (ЦСМ Букурешт, Румунија); бекови: Никола Прце (Азоти, Пољска), Мирсад Терзић (Веспрем, Мађарска), Мирко Херцег (Ђенђоси, Мађарска), Марин Вегар (Стеауа, Румунија), Марко Тарабокиа (Висла Плок, Пољска), Иван Карачић (Макаби Ришон Лезион, Израел), Јосип Перић (Гепинген, Њемачка), Марко Панић (Азоти, Пољска), Дејан Малиновић (Доброгеа, Румунија), Игор Мандић (Лимож, Француска); пивоти: Сењамин Бурић (Загреб, Хрватска), Владимир Врањеш (Татабања, Мађарска) и Мухамед Торомановић (Грачаница).

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар