Okupili se rukometni "Zmajevi": Katar glumi Finsku!

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se na Ilidži gdje će se do Nove godine pripremati za dvije prijateljske utakmice sa Katarom u Dohi.

Ostali sportovi 28.12.2018 | 08:30
Okupili se rukometni "Zmajevi": Katar glumi Finsku!
U međuvremenu, u petak uveče će protiv Krivaje u Zavidovićima odigrati i revijalni susret u kojem će se od aktivnog rukometa oprostiti bivši bh. reprezentativci Adnan Šabanović i Edin Bašić te Ferid Avdić, koji je cijelu karijeru proveo u zavidovićkom klubu, prenijeli su sarajevski mediji pisanje "Anadolije".

Selektor "zmajeva" Bilal Šuman odmah na početku priprema naišao je na probleme jer se zbog povrede koljena pozivu nije mogao odazvati Benjamin Burić, golman njemačkog Flensburga.

Osim toga, Banjalučanin Vladimir Vranješ, pivot mađarske Tatabanje je stigao sa povredom ruke i tek nakon detaljnijih ljekarskih pregleda će biće poznato da li će igrati.

No, bez obzira na probleme selektor se raduje ovoj akciji, jer do narednih utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. u aprilu naredne godine neće biti prilike za okupljanje.

"Svako okupljanje, kada i nisu kvalifikacije u pitanju, znači nam mnogo. Počeli smo juče na Ilidži bićemo ovdje do Nove godine. Očekuje nas 1. januara putovanje za Katar, gdje ćemo boraviti do 6. januara i odigrati dvije utakmice sa selekcijom domaćina. Imamo jednu revijalnu utakmicu sutra u Zavidovićima. Ovdje planiramo obaviti osam treninga na Ilidži, četiri treninga u Kataru i odigrati ukupno tri utakmice. Očekujemo mnogo, iako nismo još uvijek kompletni. Poslijepodne ćemo biti sasvim kompletni, tako da ove pripreme pred april, jer prije toga nemamo nikakvog okupljanja, znače nam mnogo. U dvije utakmice protiv Finske, mislim da to svi i znaju, pobjedama bi nam se otvorilo Evropsko prvenstvo prvi put u istoriji. Mislim da smo sa šest bodova direktno učesnik Evropskog prvenstva", rekao je Šuman agenciji "Anadolija".

Katar je reprezentacija za svaki respekt. Prije tri godine na Svjetskom prvenstvu, kojem su bili domaćini, osvojili su srebrenu medalju, a na posljednjem 2017. godine u Francuskoj zauzeli su osmo mjesto. Stoga je jasno da će provjere protiv takve selekcije biti veoma korisne za Šumana i njegove izabranike.

"I u Kataru ćemo nastojati da odigramo kako želimo. Počevši od svih segmenata, koje imamo, odbrane, napada, igre šest protiv šest, kontre, polukontre, igrača više, igrača manje, da probamo neke kombinacije igre sedam protiv šest. Biće nekih novih igrača, koji nisu imali dovoljno minutaže u ranijem periodu, pa da vidimo koliko oni mogu i šta mogu. Odnosno da vidimo da li su ti momci, koji su mlađi, neka budućnost da mogu zamijeniti ove starije", dodao je selektor "zmajeva".

Bh. rukometaši su dobro otvorili kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. U Grupi 5 ostvarili su vrijednu pobjedu na gostovanju kod Bjelorusije rezultatom 30:29, a zatim izgubili od prvog favorita Češke u Tuzli sa 20:25.

U aprilu naredne godine ih čeka dvomeč sa Finskom, a onda u junu dueli sa Bjelorusijom kući i Češkom u gostima. Na EURO 2020 plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane.

Direktan plasman na EP, na kojem će po prvi put igrati 24 reprezentacije, ostvarili su domaćini Austrija, Norveška i Švedska, te aktuelni evropski šampion Španija.

Selektor Šuman bi u susretima sa Katarom trebao računati na sljedeće igrače: golmani: Admir Ahmetašević (Gračanica), Nebojša Grahovac (Šartr, Francuska); krila: Tomislav Nuić (Bešiktaš, Turska), Srđan Predragović (Rajn Vikings, Njemačka), Faruk Vražalić (CSM Bukurešt, Rumunija); bekovi: Nikola Prce (Azoti, Poljska), Mirsad Terzić (Vesprem, Mađarska), Mirko Herceg (Đenđosi, Mađarska), Marin Vegar (Steaua, Rumunija), Marko Tarabokia (Visla Plok, Poljska), Ivan Karačić (Makabi Rišon Lezion, Izrael), Josip Perić (Gepingen, Njemačka), Marko Panić (Azoti, Poljska), Dejan Malinović (Dobrogea, Rumunija), Igor Mandić (Limož, Francuska); pivoti: Senjamin Burić (Zagreb, Hrvatska), Vladimir Vranješ (Tatabanja, Mađarska) i Muhamed Toromanović (Gračanica).

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar